Kendi girişimimi nasıl oluşturabilirim?

Hayatta herkesin istediği bir şey, kendi işinin patronu olmaktır. Ancak bazı kişiler bu işi zorlaştırarak, denemekten bile korkan bir hale gelir, kendileri ömür boyu süren bir çalışan konumunda kitli tutarlar. Peki gerçektende kendi girişimini kurmak zor mu? aslına bakarsanız, kararlı bir irade, inanç, çalışma, azim ve cesaret yoksa, zor. Üstelik buna etrafınızdaki arkadaşlarınızdan aldığınız olumsuz bildirimler de eklenince, bu yolda tökezleyecek biri olabilirsiniz. Ama ya güçlü bir irade, kararlı bir tavır koopsergileyerek, bu yolculuğa çıkabileceğinize inanıyorsanız ne olacak? O zaman iyi bir fikir ve ekibe ihtiyacınız var demektir.

İhtiyacımız olan ruh hali…

  1. Heyecanlı olmalısınız. İstekleriniz net olması gerekir. Düştüğünüz zaman yeniden kalkıp, ben nerede yanlış yapıyorum diye kendinizi azarlayıp, yeniden yola koyulabilecek bir gücünüzün olması gerekir. Hayalleriniz yoksa, yarınlarınızın da olmayacağını bilin.
  2. Te başına ne heyecan ne de çalışma bir işe yarar. Ne üzerinde çalışacağınızı bilmelisiniz. Yani bir fikir etrafında toplanmanız ve çalışmanız gerekir. Etrafınızdaki eksikliklere mehlem olacak bir fikir elinizde olmalı. Diğerlerinden bir farkınız olmalı.
  3. Ee fikirle de iş bitmiyor tabi. Fikriniz ne kadar başarılı olursa olsun. Bu fikir etrafında toplanan kişiler, hevesli değil veya hiçbir uzmanlık alanları yoksa, o zaman fikrin olgunlaşması söz konusu olmaz. Hayatında deneyim sahibi olan, bir işte başarılı olmuş kişilerle olan muhabbetiniz olmalı. Bunlarla iletişim kurup, fikirlerinizi nasıl şekillendireceğinizi öğrenmelisiniz. Bunun için destekçi olan birçok girişimcilik eğitim programı mevcut. Buralarda yetenekli akademisyenler, iş adamları yeni girişimcilere yol gösteriyorlar.
  4. Her şey tamam da, kurduğunuz işletmeyi yönetebilecek bir deneyime de ekibinizde ihtiyaç yok değil. Hukuk işleri gibi ince ve uzmanlık gerektiren, muhasebe gibi bilgi gerektiren hususlarla uğraşmanız zaman kaybettirebilir. Bunları gidermeniz gerekecek.
  5. Tüm bunların hepsi, iyi bir iş planınızın olması gerektiğini ortaya koyuyor. O zaman elle tutulur bir plan hazırlamanız gerekir. Bu planı hazırladığınızda girişimci destekleyen kuruluşlara giderek,  destek almanız söz konusu olabilir.

 

Bir Cevap Yazın