Kendi kendine konuşmak zararlı mı?
Kişinin günlük yaşamında kendi kendine konuşması her zaman bir hastalık olarak algılanmaz. Bu davranış bazı hallerde kişinin stresten kurtulması için son derece faydalı olabilir. Ancak farklı türlerde gelişebildiğinden, tedavi edilmesi gereken kişiler iyi ayrılmalıdır. Bunun yanı sıra çocuklarda kendi kendine konuşmak, tavırlarının şekillenmesine yardımcı olmaktadır. Yapılan araştırmalar insanların en çok kaybettiği eşyalarını ararken kendi kendilerine konuştuklarını ortaya koymaktadır. Bu şekilde davranışın algılama ve düşünme yeteneğini arttırdığı belirlenmiştir. Kendi kendine konuşmak kişilerde iki farklı türde gelişebilir.
Kendi kendine konuşmak kaç türlü olur?
- Hastalık olarak kabul edilmesi gereken durum: İlk türde kişi kendini toplumdan soyutlayıp, kendine yeni bir dünya kurmuştur. Bu kişiler genellikle psikoz denilen akıl hastalığı olan grupta yer alır. Kişi ayrı bir dünyada olduğunu düşünüp, kendine ait özel bir yaşam alanı kurmaktadır. Dış dünyadan kendini tamamen soyutlamıştır. Kendi hayallerinde olan kişilerle, hayvanlarla ve objelerle konuşup, kendini psikolojik olarak ayakta tutarlar. Bu kişiler tedavi ihtiyacı bulunan gruptur. Kişiler hayatta tutunabilmek için ve toplumda kendi ihtiyaçlarını karşılayamadıkları için kendine ait bir dünya kurarlar. Bu kurdukları dünyada sosyalliği ararlar. Bu kişiler için yer ve zaman kavramları önemli değildir. Çünkü kendilerinin gerçeklerden kopuk bir yaşamı vardır. Toplumda herkesin içindeyken bile kendi kendine konuşurlar. Psikoz halinde yaşandığında, bu sorun mutlaka tedavi edilmelidir. Kişinin hastaneye yatırılıp, tedavi edilmesi ve ilaç kullanması gerekir.
- Hastalık olarak kabul edilmemesi gereken durum: Kendi kendine konuşmanın diğer türünde ise, kişiler bunu stres giderebilmek için yapar. İnsanlar yaşamlarında bazı dönemlerde bunu yapıp, sesli bir şekilde hayaller kurabilirler. Bu daha çok aceleci olan ve hiperaktif yapısı olan kişilerde görülür. İnsan yapısı gereği sosyal bir canlı olarak kabul edildiği için, yalnızlık ve yalnız kalma korkusu kişinin akıl sağlığının bozulmasına sebep olabilir. Bu nedenle bazı kişiler kendi kendine konuşup, yalnızlıklarını gidermek isteyerek ayakta kalmaya çalışabilir. Bu genellikle herkesin yapabileceği bir davranış şekli olabilir. Sosyal zekâ açısından yüksek olan kişiler, özellikle yaşamlarında yalnızlığa tahammül edemezler. Bunlar daha çok konuşurlar. Kişinin kendi kendine konuşma özelliğinin farkında olması halinde, bu stres atmaya etkili olur. Ancak bunun farkında olmazlarsa, bu kişiler hastadır denilebilir.
Kendi kendine konuşmak nasıl tedavi edilir?
Bu sorunun tedavisi için yapılacak psikolojik tedavide psikodrama tekniği kullanılır. Bu teknikte tiyatro psikolojik tedavi sırasında kullanılır. Kişi kendi kendine konuştuğunun farkına varabilirse, yapılan tedavi fayda sağlıyor. Uygulanan tedavide kişilere yapılan uygulamalara bir örnek verilirse; tedavi sırasında kişi bir sandalyeye oturtulur ve karşısına boş bir sandalye konur. Boş sandalyede oturanın annesinin olduğu varsayılıp, onunla karşılıklı konuşması istenir. Kişi kendisi konuştuktan sonra annesinin yerine geçip, onun gibi kendi istediği cevabı vermeye başlıyor. Bu yapılan kişinin sosyal ihtiyaçlarını gidermelerinde etkili oluyor.