Kepçe kulak estetiği nasıl yapılır?
Kulaklarda olan kepçe kulak şekil bozukluğu anne karnında olan bebekte genetik olarak meydana gelen bir sorundur. Bu deformite kulaklardaki estetiği bozan bir durumdur. Kulaklarda estetik açıdan hoş görünmeyen, kulak kıkırdağı ve kafatası arasında olan fazla açıdır. Kulaklardaki bu açının normalden daha fazla olması ve kulak içi kıvrımlarının olmaması yüzünden kepçe kulak deformitesi ortaya çıkmış olur.
Kepçe kulak deformitesi neden olur?
Kulaklardaki bu sorunun genel sebebi genetik yatkınlıktır. Yani ailenin yakın bireylerinde kepçe kulağın olması durumunda, ailenin bireylerinde ileri kuşaklarda ortaya çıkabilir. Ayrıca bilinenin aksine doğum sırasında bebeğin çıkarılması sırasında vakum kullanılması, devamlı aynı kulağın üzerine yatılması gibi nedenlerle kulaklarda bu sorunların ortaya çıkması mümkün değildir. Kalıtsal olarak oluşan bu deformasyon sadece kepçe kulak ameliyatı yapılıp, kalıcı olarak düzeltilme olasılığı olur. Sadece sonradan geçirilmiş olan kaza gibi etkenler kepçe kulağa neden olabilir. Bu şekilde oluşan kepçe kulak sorunda sadece cerrahi uygulama ile düzelme sağlanabilir.
Kepçe kulak ameliyatını ne zaman yapılmaya başlanmalıdır?
Çocukluk döneminde bireylerde sosyal bir sorun halinde algılanan kepçe kulak, okul dönemindeki çocukların yaşıtları arasında alay konusu haline gelmelerine neden olabilir. Çocuklar bu dönemdeki gelişmelerden psikolojik açıdan olumsuz etkilenirler. Bu yüzden kepçe kulak ameliyatı için en uygun dönem okul döneminden önce zaman olduğu söylenebilir. Çocuklarda 5-6 yaşına gelinceye kadar kulak kıkırdağı gelişiminin % 90 ını tamamlanır. Bu düzeltme ameliyatı bu yaşlarla beraber her yaş döneminde uygulanabilir. Fakat okul öncesi dönemde uygulandığında, çocuklarda psikolojik sorunlara neden olmadan tedavi edilmiş olur. Yetişkinlerde kendileri için, kepçe kulak ameliyatına oldukça sık başvururlar.
Kepçe kulak ameliyatı nasıl uygulanır?
Uygulanan ameliyat hastane ortamında yapılmaktadır. Çocuklarda bu ameliyat genel anestezi altında, yetişkinlerde lokal anestezi altında yapılır. Ameliyat süresi yaklaşık olarak iki kulak için bir saat sürede tamamlanmaktadır. Ameliyat kulak arkasından açılmış küçük bir kesiyle yapılır. Kulak kıkırdaklarının kıvrımlarının sağlanması için kalıcı dikişler kullanılmaktadır. Bu dikişler dışarıdan bakıldığı zaman belli olmaz. Kulak kepçesinin başla olması gereken açıya getirilmesi, kesi uygulanan yerin görünmeyen ve kendiliğinden eriyen dikişlerle kapatılmasıyla ameliyat tamamlanır.
Kepçe kulak ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Ameliyat uygulanmış hastalardan genel anestezi uygulanmayanlar, aynı günde evlerine gidebilir. Kulağa koyulan bandajlar 1-2 gün kulakta kalır. Kulakta oluşan ödem ameliyat sonrasında iki hafta içinde kendiliğinden yok olur. Kızarıklarda kısa bir sürede yok olur. Kulağın gerçek halini alması 1-2 ay kadar sürede olur. Ancak bu sürede hastaların rahatsız olduğu bir görüntü olmaz. Ameliyatın kulak arkasından küçük bir kesiyle yapılması ve kesinin arka tarafta olması görünürde bir iz oluşturma. Daha sonra ince olan kesi ve dikiş izi iyice belirsiz olur. Arkadan bakıldığında bile belli olmaz. Hastaların merak ettiği bu ameliyatın işitme duyusunda bir etkisinin olup olmadığıdır. Bu ameliyat işitme duyusu üzerinde herhangi bir olumsuz bir etki yapmaz.