Kereviz hastalıkları ve zararlıları nelerdir?

Kereviz insan sağlığı açısından son derece faydalı olan bir sebzedir. Ancak kereviz yetiştirilirken bir takım sorunlar ortaya çıkmaktadır.Kereviz üretiminde ortaya çıkan en önemli sorunlardan biri pas hastalığıdır. Sık yapılan dikimlerde aşırı sulama durumunda ya da yağışlı yörelerde pas hastalığının zararı son derece büyük olmaktadır. Pas hastalığı bitkilerin pazar değerinin düşmesine neden olduğu gibi kök gelişimesini son derece olumsuz yönde etkilemektedir. Pas hastalığına karşı kültürel mücadele yapılması olumlu sonuçlar vermektedir. Aşırı sulamadan ve sık yapılan dikimlerden kaçınmak gerekmektedir. Ayrıca hastalığa karşı zirai mücadele ilaçları ile koruma önlemleri alınmalıdır.
kereviz
Kerevizin zarar görmesine neden olan diğer bir hastalıkta, yaprak ve sapları üzerinde sarımtırak lekeler şeklinde görülen kereviz mildiyösü hastalığıdır. Mildiyö hastalığı genel olarak yaprak hastalıkları olarak da bilinmektedir. Bu hastalığa neden olmamak için fazla sulamadan kaçınılmalı, ayrıca temiz tohum ve kaliteli fide kullanılmalıdır. Kültürel önlemler alınmalı ya da 3-4 yıllık münavebe planı hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. İlk belirtileri genç yapraklarda haşlanmış görüntüsünü verir. Hastalıklı yaprağın alt kısmında, hastalıklı doku kenarları kısmında beyazımsı küf tabakası meydana gelir. Kerevizin yaprak ve sapları üzerinde sarımtırak lekeler şeklinde görülen kereviz mildiyösü ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. İklim şartları bu hastalık için uygun olan nemli serin havalarda 1– 2 gün içinde bitkiyi sarar ve bütün alana yayılır. Hastalık meyvelere de sıçramaktadır. Meyve kabuğundaki renk ilk olarak renk değişimine uğrar ve daha sonra gittikçe koyulaşır. Hastalığın kontrolünün koruyucu ilaçlama ile başlatılması gerekir. Hastalık yayıldıktan sonra ilaçlamalardan olumlu sonuç almak daha çok güçleşir.

Kerevizlerde diğer önemli hastalık mozaik virüsü olup büyük zararlara yol açmaktadır. Genç bitkilerde önce yapraklar sararır ve bodur kalır. Genç yapraklarda buruşma meydana gelir. Bitki üzerinde virüs hastalığının belirtileri değişik şekillerde kendisini gösterir. Bitkinin gelişimi zayıflar emici böcek ve yaprak bitlerinin zararı daha çok artar.

Kereviz beyaz küf hastalıkları diğer önemli bir hastalıktır. Bu hastalık kurşuni küf faktörü arasında yakın bir ilişki içerisinde bulunmaktadır. Bitkilerde mantar ve enfeksiyon yaralarına neden olur. Bu hastalık genel olarak topraktan kaynaklanır. Hastalığa yakalanmış olan dokularda (gövde, dal, meyve) ilk olarak bir yumuşama görülür ve yumuşayan dokular ise cıvık bir hal alır. Daha sonra üzeri pamuk tüycüklerini andıran bir küf ile kaplanmaya başlar. İlaçla mücadele yapılarak önlem alınabilir.
Kereviz kök çürüklüğü hastalığı öenmli bir diğer zararlı hastalıktır. Kereviz gövdesinin toprağa yakın olan kısmı ile yumrusu üzerinde esmer lekeler şeklinde görünür. Zaman içinde yumruyu sarmaya başlar. Mücadelesi için sera alanlarında mutlaka toprak dezenfekte edilmelidir. Açık alanlarda ekilecek olan tohumlar % 2’lik gözyaşı eriği içinde 24 saat tutulduktan sonra ekilmelidir. Hastalık şiddetli ise kesinlikle ekim nöbetine geçilmelidir.
Zararlılar arasında bulunan kereviz sineğinin kurtları daha çok bitkinin yenilen kök bölümüne zarar verir. Kereviz sineğinin zararına bağlı olarak ilk olarak bitki solar ve daha sonra ölür. Zarar görmüş bitkiler sökülüp derhal imha edilmeli ya da 3-4 yıllık münavebe planı uygulanmalıdır. Ayrıca kereviz sineğinin vereceği zarara engel olmak için zirai mücadele ilaçları ile zamanında mücadele edilmelidir.

Kerevizlerde kırmızı örümcekler, kök uru nematodu, yaprak bitleri ve toprak pireleri de son derece önemli zararlar vermektedir. Tüm bu zararlılara karşı düzenli ve dikkatli bir mücadele planı uygulanmalıdır.

Bir Cevap Yazın