Kestane balı çiçek balından daha faydalı mıdır?
Kestane balı yıl içinde Haziran ayından itibaren kestane çiçeklerinin içinde çalışan arıların taşıdığı balı, gece olduğunda kovanın önünde sürekli kanat çırparak olgunlaştırmasıyla oluşturulur. Bu balın özelliği koyu renkte olması, akışkanlığının son derece ağır olması ve tatlı sert kıvamda olmasıdır. Eğer kestane balı tüketen kişiler varsa, sürekli olarak bunu tercih ederler. Çünkü son derece lezzetli bir tadı vardır. Kendisine özgü kestane tadı, kokusu, acımsı ve biraz buruk lezzeti, renginin koyu kahverengi olması, antiseptik özellikte oluşu bu balın sevilmesine neden olmaktadır. Ayrıca koyu renkli ballar gibi antioksidan olması nedeniyle, kanser türlerine karşı koruyucu olması da, kestane balının ayrı bir yerde olmasını sağlamaktadır. Kestane çiçeklerinden nektar, polen ve salgıyı toplayan arılar, bu mükemmel balın yaratıcısıdır. Kestane balıyla ilgili yapılan bilimsel araştırmalarda, antibiyotik özelliği olan bu balın özellikle B hemolitik streptokoklara karşı etkinliğini belirlemiştir. Balın düzenli şekilde tüketilmesi halinde, bağışıklık sistemini güçlendirdiği, B ve C vitaminlerinin sayesinde kasları kuvvetlendirici, kan dolaşımını düzenleyici, mide ve karaciğer yorgunluğunu giderici önemli yararları bulunmaktadır. Sindirim ve solunum sistemindeki etkileri tartışılmaz bir bal türüdür.
Kestane balının faydaları nedir?
- Vücutta kas ağrılarında, uyuşma ve titreme sorunlarının giderilmesinde faydalıdır
- Vücutta olabilecek her türlü ağrı ve sancıların dindirilmesinde
- Ağızda oluşan aft, yara gibi sorunları iyileştirici etki yapar.
- Akciğer hastalıkları, bademciklerin iltihabı ve bağırsak sorunlarında tavsiye edilir
- Baş dönmesi olanların, baş ağrısı çekenlerin düzenli tüketmesi önerilir
- Bel ağrısı çekenler, felç ve sinir hastalıkları olanlar ve beyin hastalıkları bulunanlarda iyileştirici etki yapar
- Cinsel gücü artıran faydalı bir besindir
- Ciltte olan akne, sivilce gibi ve cilt lekelerinin giderilmesinde etkilidir.
- Gözlerin görme duyusunu kuvvetlendirici etki yapar
- Damar sertliği ve tıkanıklığı olanlarda, tedavi edici özelliğe sahiptir
- Halsizliği giderici, hafızanın güçlenmesini sağlayıcı ve hazmı kolaylaştırıcı etkisi vardır
- İştah açıcı bir besin kaynağıdır
- Kabızlığı giderir
- Kan temizleyici ve kalp çarpıntısını giderici etkileri bulunur
- Kemiklerin kuvvetlenmesinde romatizma ve siyatiğin tedavi edilmesinde destekleyici olur
- Nefes darlığında, öksürük ve astım tedavisinde etkilidir. Astım tedavisi için hastanın ergenlik çağına girmemiş olması durumunda kestane balının düzenli tüketimiyle bir yıl içinde tedavi sağlanabilir
- Sedef hastalığının tedavisinde etkilidir
- Kestane balının erkekler üzerinde prostat büyümesini durduran etkisi vardır. Bunun dışında böbrekleri rahatlatıcı bir etkisi olur.
- Sarılık hastalığının iyileşmesinde etkisi vardır
- Sabah kalkınca kahvaltıdan önce sütle beraber alındığında, kanda olan kolesterol değerini düşürür.
- Sarımsakla kestane balı karıştırılıp sabahları tüketildiğinde, tansiyonun dengelenmesi sağlanır. Balla karıştırılan sarımsak daha sonra kokuya da sebep olmaz.
- Tarçınla karıştırılmış olan kestane balı pek çok hastalığın tedavisinde etkili olur
Kestane balının ve çiçek balının karşılaştırılması
Kestane balı ve çiçek balı karşılaştırılmasında içeriklerinde minerallerin farklılığı dikkat çekmektedir. Bir kilo kestane balında 7,97 mg demir bulunurken, aynı miktardaki çiçek balında 3,95 mg demir vardır. Bu oranlar kestane balında mangan, çinko, kalsiyum, sodyum gibi değerlerde de aynı miktarda yüksektir. Eskiden Yunan tıbbında, ayurvedik tıpta yoğun şekilde kullanılmış olan kestane balının şifalı özellikleri göz ardı edilemez. Diğer ballarda olduğu gibi bu balında şeker hastaları tarafında dikkatli tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü içeriğindeki şeker miktarı yüksektir.
Gerçek kestane balı nasıl anlaşılır?
Balın gerçek olduğunu anlamak için, mutlaka idrarınızın kokusunu kontrol etmeniz gerekir. Balı tükettikten yaklaşık 5-6 saat sonra idrarınızda bal kokusu olduğunda, gerçek bal tükettiğinizi anlayabilirsiniz. Çünkü balda ilaçlar gibi idrar yoluyla dışarıya atılır. İlaç gibi etkili olan kestane balı, doğal olması nedeniyle ilaçlardan bir adım öndedir. Şifa arayanlar bu balı tüketmelidir.