Kestane sadece bir kuruyemiş mi
Kış aylarında herkesin severek tükettiği vazgeçilmez kuru yemişlerden biri olan kestanenin faydaları oldukça fazladır. Normal olarak kuruyemişler hem kalori olarak yüksek değerde, hem de mineraller açısından zengin besinlerdir. Fakat kestane diğer kuruyemişlerin aksine hem kalori olarak düşük, hem de mineral bakımından fakirdir. Buna rağmen vitamin bakımından oldukça zengin bir besindir. Özellikle içeriğinde bulunan C vitamini her derde deva olacak seviyededir. Bunun dışında içeriğinde olan lif sayesinde bağırsaklara faydalı olur.
Kestanenin faydaları nelerdir?
- Kestane antioksidan özelliği olan bir kuruyemiştir. Kemiklerde ve damarlarda matriks oluşmasını engelleyip, vücudu zararlı olacak serbest radikallere karşı korunma sağlar. Kestane folik asit açısından da zengin bir besindir. Bu özelliği sayesinde, kandaki kolesterole karşı düzenleyici etkisi bulunmaktadır. Kalp sağlığını korur ve vücudun daha dinç olmasını sağlar.
- Kestane Asya ve Akdeniz bölgelerinde yer alan ülkelerde sıkça tüketilen kuruyemişler arasında yer alır. Bu şifalı besinin özellikle de Çin’de 6000 yıllık bir geçmişte birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir.
- Kestane vücutta sakinleştirici etkiye sahiptir. Stresli olunan hallerde 100 gram kadar kestane tüketmek, vücudu stresten arındırmaya ve rahatlamaya karşı birebir gelir.
- Kestane vücudun genç kalmasını sağlayan bir besindir. Hücrelerin erken yaşlanmasını önleyip, yaşlılığa dur der. Yaşlanmaya karşı koymak için kestane tüketimine özen gösterilmelidir.
- Ateşli hastalıklarda kullanılması tavsiye edilir.
- Vücuttan toksinlerin atılması için kestanenin düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
- Beynin sağlığını koruması ve güçlenmesi için tüketilmelidir. İnsanlarda ileri yaşlarda ortaya çıkan unutkanlık, bunama ve alzheimer hastalıkları gibi rahatsızlıkların önlenmesi için genç yaşlardan itibaren düzenli olarak kestane tüketilmesi yarar sağlar.
- İshal sorunlarının giderilmesi için, kestane tüketilmelidir.
- Kanseri önleyen etkisi bulunmaktadır. Bu rahatsızlıkların içinde özellikle akciğer kanserinin önlenmesinde etkilidir.
- Zayıflamak isteyenler, diyetlerinde kestaneyi sıkça tüketebilirler. Yemeklerden bir saat önce bir miktar kestane yendiğinde, tok kalmayı sağlayacaktır. Kestane çiğ, haşlanmış ya da kavrulmuş şekilde tüketilebilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirip, vücudun hastalıklara karşı direncini artırır.
- Prostat kanserinde de, önleyici etkisi vardır.
- Cinsel gücü artırmak için, kestane bilinen kuruyemişler arasında yer alır.
- Kestanenin sadece içindeki bölümüyle değil, aynı zamanda kabuklarıyla da şifa dağıtır. Kestanenin kabukları kaynatılarak içildiğinde, çoğu hastalıkta ilaç görevi görür.
Kestane nasıl tüketilir?
Kestanenin faydalı etkilerinden yararlanabilmek için, çeşitli şekillerde tüketilmesi mümkündür. Fakat tüm bu faydalarını görebilmek için her besinde olduğu kestanede de bazı püf noktaları bulunur.
- Kestanenin en çok bilinen tüketimi kabuğuna çizik atılıp bir saç üstünde hafifçe kavrulmasıyla olur. Bu tür hazırlanan kestane, kültürümüzün bir parçasıdır. Eski dönemlerde bu kömürlü sobalar üzerinde yapılmaktaydı. Bu şekilde tüketilen kestane,ishal başta olmak üzere, cinsel gücün artırılmasında, stresin azaltılmasında ve enerji kazanılmasında etkili olur.
- Kestanenin diğer bir tüketim şekli şekerle kaplanıp, hazırlanmış olan halidir. Kestane şekeri denilen bu tarif, ikramlık ve tatlı ihtiyacı için tercih edilir. Kestanenin bu şekilde tüketimi de, kavurmada olduğu gibi vücutta pek çok faydaya neden olmaktadır.
- Kestanenin haşlama yöntemiyle de tüketilmektedir. Kestanelerin kabukları çizilmeden bir tencerenin içine yerleştirilir. Üstüne tuz ve şeker ilavesi yapılır. Bunların üzerine kaynar su dökülüp kestaneler 15-20 dakika kadar kaynatılır. Haşlama sırasında kestanelerin kabukları ayrılır ve hazır hale gelir. Kestaneler haşlanırken çizilmemelidir. Çünkü kestanenin haşlanması sırasında çıkan kara suyun kestanenin içine kaçması önlenmelidir. Haşlanmış olan kestaneler kabukları soyulup tüketilebilir. Haşlanmış kestanenin tüketimi ve hazmı daha kolay olur. Ayrıca haşlanan kestane damar sertliğine karşı vücudu koruyucu etki yapar. Bu şekilde özellikle pilavların içinde tüketilmesi de mümkündür.