Keylogger nedir, nasıl kullanılır?

keylogger programıTemel amacı “bilgi çalmak” olan Keylogger programlar, kötü amaçlı yazılımların en büyük tehlike arz eden türlerinden biridir. Zira doğrudan bilgisayar kullanıcısının kişisel bilgilerini öğrenmek için kullanılan Keylogger yazılımlar ile e-posta şifrelerinden kredi kartı bilgileri ve sosyal medya hesabı şifrelerine elde etmek mümkündür. Son derece basit bir mantığa sahip olmasına rağmen sebep olabileceği zararın çok büyük bir potansiyelde olması, Keylogger yazılımlarının tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından dikkat edilmesi gereken bir konu olmasına neden olmaktadır. Bilgisayarın işletim sistemine yani yazılıma ya da donanıma herhangi bir zarar verme amacında olmayan Keylogger programlar, aksine bilgisayarın sorunsuz bir şekilde çalışması ve böylece bilgisayar kullanıcısının bilgilerini kullanabilmesini ister. Aksi halde yaşanan sorunlar sebebiyle kullanıcı arzu edilen şifrelerin girildiği ortamlara erişemeyecek ve sorun sebebiyle bilgisayarına format atarak Keylogger yazılımının da ortadan kalmasına neden olacaktır.

keyloggerKeylogger yazılımlar yukarıdaki ifadeden de anlaşılabileceği üzere sabit disktin formatlanması yani biçimlendirilmesi ile bir tehdit olmaktan çıkarlar. İnternet ve yerel ağlar üzerinden tahmin edilenden de daha hızlı şekilde yayılabilen Keylogger programların çalışma prensibi, bilgisayar kullanıcısının klavyede bastığı tuşların kaydını tutmak ve önceden belirlenen periyotlarla bu bilgileri istenen kişiye göndermektir. Keylogger programların bilgisayar kullanıcısı tarafından fark edilmesi güç bir şekilde arka planda çalışması, çoğu kullanıcının bilgisayarında bu tür bir yazılımın faal olduğundan haberi dahi olmadan günlük kullanım alışkanlıklarını sürdürmesini sağlamaktadır. Bilgisayar kullanıcısı iletişim programlarına ve sosyal medya hesabına giriş yapmakta, sanal bankacılık işlemleri için elektronik şubeyi kullanmakta ve e-postalarını kontrol etmeye devam etmektedir. Ancak tüm bu işlemleri yapmak için şifre girişi yapan kullanıcının yazdığı tüm bilgiler, Keylogger tarafından kayıt altına alınmaktadır.

yazılım

Bankacılık işlemlerinin güvenilirlik sunma zorunluluğunda olması, günümüzün bilişim sektöründe sanal bankacılık işlemleri için pek çok güvenlik önlemi geliştirilmesini sağladı. Bazı zamanlarda insanların “sinirlerinin dahi gerilmesine” neden olacak kadar çok fazla bilgi istenmesi ve sanal banka şubesine girmek için hatırı sayılır bir uğraş verilmesi, kişinin kullandığı bilgisayarda herhangi bir Keylogger ya da diğer kötü amaçlı yazılım olması halinde güvenliğin sağlanması içindir. Keylogger yazılımlarının çalıştırılması için çoğu zaman kullanıcının bu programı “bizzat aktif hale getirmesi gerekir”. Bir yazılım kurulduğunun anlaşılmaması içinse genel olarak Keylogger yazılımlar resim, müzik ve video gibi farklı formattaki dosyaların içine gömülmektedir. Yeni nesil antivirüs programlarının Keylogger yazılımlarını engellemekte büyük bir başarı gösterdiği bir gerçek olsa da, antivirüs programlarının da “insanlar tarafından” yazıldığı unutulmamalıdır, tıpkı Keylogger yazılımlarının olduğu gibi…

Bir Cevap Yazın