Kilo kontrolü nasıl yapılır?
Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri “obezite”dir. Son dönemde, hareket etme sıklığını azaltan yaşam standartları, kalori alımını artıran beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması sebebiyle sağlıksız kilo alımında artışlar kaçınılmaz şekilde gündelik yaşamın bir parçası olmuş, ileri derecede kilo alımları ile de “obezite” sorunu doğmuştur.
Kilo yönetiminin çok basit bir kuralı ve asgari gerekliliği vardır: “Alınan kaloriden, daha fazlası tüketilirse zayıflama; alınan kalori kadar kalori tüketilirse sabit kiloda kalma; alınan kaloriden daha azı tüketilirse şişmanlama gerçekleşir.”
Yaşam temponuzu ve biçiminizi bu kural çerçevesinde düzenler ve yönetirseniz şayet, kilo kontrolünü uygulamak çok fazla zor olmayacaktır. Bu kuralda yer verilen kalori hesaplamaları için ise elinizde kalori cetvelleri ile dolaşmanız çok da gerekli değildir. Yemek yerken midenizde şişkinliği hissetmeden masadan kalkmanız, kalori alımında yeterli bir durumu ifade edecektir. Gün içinde tüm öğünleri bu şekilde geçirmiş iseniz, yarım saatlik yürüyüş gibi hafif tempolu asgari egzersiz sizin için muhtemelen yeterli olacaktır. Elinizde olmayan sebeplerden ötürü, ya da bazen keyfimizden ötürü yemek yemede aşırıya kaçmış isek şayet, midemizde şişkinlik hissetmişsek; midemizin şişkin olmadığı bir anda, yemekten en az 2 saat kadar sonra temposu yüksek 1 saatlik bir yürüyüş gibi egzersizi yapmadan o günü tamamlamamalıyız.
Meyve ve tatlı tüketimi, ülkemizde genellikle yemeklerden hemen sonra gerçekleştirilir. Bu şekildeki bir beslenme şekli kilo kontrolünü imkansız kılar. Zira, yemek sonunda zaten iyice yükselmiş olan kan şekerine doğrudan şeker alımı ile katkı, vücutta yağlanmayı artırıcı bir etki yapacaktır. Bu sebeple, yemeklerden en az 2 saat kadar sonra meyve ve tatlı tüketimi tercih edilen beslenme şekli olmalıdır.
Vücudumuz akıllı bir makine gibidir ve bu makine geceleri dinlenmeye çekilir. Bu sebeple yatağa dolu bir mide ile asla girmeyin, bırakın bu muhteşem makine gece boyu dinlensin, temizlensin! Bunu sağlayabilmek için yatmadan en az iki saat öncesinde beslenmeyi sonlandırmalıyız.
Vücudumuz sağlığımızdır, ona iyi bakmalı; sağlığımıza yatırım yapmalıyız.