Kırık nasıl anlaşılır?
Kişinin tahammül sınırlarının da ötesine olan bir ağrıya sebep olan kırıklar, kırılan kemiğin vücutta yerine getirdiği fonksiyona göre hayati derece ciddi sağlık sorunlarına sahi sebep olabilir. Halk arasında kırık ile “çatlak” arasındaki farkın nasıl anlaşılacağına yahut kırık olması halinde nasıl fark edileceğine dair pek çok kulaktan dolma bilgi bulunmakta ve ne yazık ki insanlar olur olmadık yöntemlerle kemiklerinde kırık yahut çatlak olup olmadığını saptamaya ve hatta bazen de bu kırığı iyileştirmeye çalışmaktadır. Bu aşamada belirtilmesinde yarar var ki, halk arasında sıkça kullanılan “çatlak” tabiri aslında tıbbi literatürde bulunmayan bir kavramdır. Zira insanların çatlak olarak belirttiği durum da tıbbi olarak bir kırıktır ve tek farkı “kırılan bölgede kemiğin birbirinden ayrılmamış” olmasıdır. Kemiğin normal pozisyonda herhangi bir değişiklik olmadan kırılması halk arasında çatlak olarak bilinmektedir ancak bu durumun tıbbi olarak normal kırıktan tek farkı, kemiğin sabit pozisyonda kalmış olmasıdır. Kişinin vücudunun herhangi bir bölümünde kırık olması halinde hissedeceği ilk duydu ağrıdır.
Kırıklarda en önemli belirti, kırılan kemiğin olduğu bölgede çok şiddetli bir ağrı olmasıdır. Kişinin hissettiği acı bazen dayanma gücünü zorlayacak düzeyde olabilirken, kemiğin pozisyon değiştirmemesi yani halk arasında bilindiği gibi çatlak olması halinde bu acının daha düşük seviye olması da mümkündür. Ancak unutulmamalıdır ki, bazen kemik kırılmış olmasına karşın kişi ilk aşamada çok şiddetli ve dayanılmaz bir acı hissetmeyebilir. Bu nedenle kırıkların anlaşılması için kulaktan dolma bilgilere değil, mutlaka uzman bir hekimin muayenesine güvenmek gerekir. Kırıklar kemiğin iki parçaya bölünmesine sebep olurken çatlaklar sadece bir yüzeyde kırılma yaşanmasına ve bu nedenle tek parça kalan kemiğin daha az ağrıya sebebiyet vermesine neden olabilir. Ayrıca kırılan bölgede şişlik ve geçen zaman için morarma yaşanması da söz konusu olabilir.
Kırıkların anlaşılması için birçok kapsamlı tıbbi tahkik yapılması gerektiğinden en ufak bir şüphe olmasına dahi uzman bir doktora danışılması gerekir. Bu nedenle yalan yanlış bilgilerle bireysel saptama ve en önemlisi de tedavi uygulamalarına yönelmemek, belki de akıldan çıkarılmaması gereken en önemli konudur. Zira kemiğin yapısının bozulmasına sebep olan kırıklar çok farklı şekillerde gelişebilmekte ve bu tür yanlışlar ilerleyen aşamada tahmin edilemeyecek kadar ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verebilmektedir.