Kırmızı et tüketilmeli mi?
İçeriğinde yüksek kaliteli esansiyel amino grup asit bulunan proteine sahip olan kırmızı et, ayrıca çinko ve demir açısından da zengin bir besindir. Diğer besin maddelerinden alınan demirin sindirilmesinde oldukça büyük bir etkisi vardır. İçeriğindeki B grubu vitaminleri açısından da zengindir. Toplumda oluşabilecek beslenme yetersizliğini azaltan bir besin maddesidir. Erişkin bir erkek her gün 55 gram protein, kadınlar ise 45 gram protein almalıdır. Bu miktar ağır aktivitelerin yapıldığı zamanlarda ya da hastalıklar ın yaşandığı dönemde daha fazla arttırılmalıdır. Daha çok gelişme çağındaki kişiler proteine daha fazla ihtiyaç duyar. Alınacak protein miktarı yüksek kaliteli ve sindirilebilir özelliğe sahip olmalıdır. Gıdalardan alınan proteinin hayvansal kaynaklı olanı % 75, bitkisel kaynaklı olanı % 50 oranında faydalanma olasılığı vardır. Bu yüzden hayvansal kaynaklı olan proteinin daha kaliteli olduğunu belirtebiliriz. Kırmızı et bunların arasından, en değerli olan hayvansal protein kaynağıdır. Vücudun daha zinde ve güçlü olmasını, zihinsel gelişiminin olmasını, kan yapan, kansızlığı önleyen, obeziteye engel olan kırmızı et, insanların yaşamını sürdürmesi için oldukça önemli bir kaynaktır. Bu nedenle kırmızı etin tüketimi bazı koşullara dikkat edilerek, mutlaka beslenme listesine alınmalıdır.
Yiyecekler arasında vitamin ve mineral kaynağı olarak oldukça önemli bir besin olan kırmızı et, B grubu vitaminleri, niasin, tiamin, biotin, riboflavin, pantotonik asit ve folasin yönünden zengindir. Vücudun çinko ve demir eksikliğini giderir, sinir hücrelerinin gelişmesinde ve tamir edilmesinde etkili olmaktadır. B12 vitamini ise, vücuttaki protein, karbonhidrat ve yağların işlenmesi için gerekli bir vitamindir. Bunlar aminoasitlerin işlevinde de etkilidir. Folik asitle birlikte sinir hücrelerinin korunmasına, DNA sentezi ve sinir iletilerinin gönderilmesinde faydalı olur. Demir deposu kırmızı etin sindirilmesi, bitkilerde bulunan demire göre daha fazladır. Vücudun çinko ihtiyacının yarısı kırmızı et tüketimiyle karşılanabilir. Bu nedenle gelişme çağındaki çocukların bu besin maddesini mutlaka tüketmelidir.
Kırmızı etin faydaları nelerdir?
- Vücudun ihtiyacı olan protein miktarının büyük bir bölümünü karşılar.
- İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kansızlık sorununa çare olduğundan, anemiyle mücadelede büyük yardımı olur.
- İnsanların zihinsel gelişiminde etkili olur. Kırmızı etin beslenmede yer alması kişilerin daha zeki olmasına destek olur.
- İçeriğinde bulunan vitaminler sayesinde, vücudun daha zinde ve canlı olmasını sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirip, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasına neden olur
- Vücuttaki dokuların gelişmesini ve dokuların tamirini yapan bir besindir.
- Hamilelik döneminde bebeğin gelişiminde oldukça önemli bir rol oynar.
Kırmızı etin vücuda ihtiyaç kadar alınması sayesinde, bu yararlarının etkisi görülebilir. Fakat aşırı tüketilmesi durumunda kalp ve damar hastalığı, sindirim sorunları, kan yağlarının yüksekliği, gut hastalığı ve damar sertliği gibi sorunların oluşmasına neden olabilir. Kırmızı et pişirme önerilerine uyulmadığı zaman, vücutta kanserojen etkiler gösterebilir. Bu yüzden kırmızı etin tüketiminde daha dikkatli olmak gerekir.