Kıvırcık Ali kimdir?

Kıvırcık Ali olarak müzik dünyasında tanınan ve gerçek adı Ali ÖZÜTEMİZ olan, Kıvırcık Ali 11.10.1968 tarihinde Tokat’ın Turhal ilçesine bağlı Erenli Köyü’nde dünyaya gelmiştir. Dokuz çocuklu ailenin en küçüğüdür. Doğduğu tarihte babasının vefatının 40 ekmeği verilmekteydi. Dedesi Kıvırcık Ali’ye babasının adı olan Ali ismini verir. Kıvırcık Ali’nin babası Aşık ALİ olarak bilinen ve çok sevilen mahalli halk ozanlarımızdandır. Sanatçı okul çağlarına geldiği zaman türküler söylemeye başlamıştır. Bağlamaya ve halk müziğine büyük ilgi duyan sanatçı, köye gelen ozanları ve dedeleri dinleyerek müziğe başlamıştır. Sanatçı hemen hemen her fırsatta türkü söyler ve türkü söylemekten büyük bir keyif alırmış.
kkk
Bir kayanın üstünde türkü söylerken annesi sesini duyar ve oğluna seslenir sonrasında annesi Gülbahar hanıma elinden tuttuğu gibi eve götürür ve evde özenle sakladığı bağlamayı yerinden çıkarıp Kıvırcık Ali’nin eline tutuşturur. Sanatçı büyük bir sevinçle ve mutlulukla annesinin elini öperek bağlamayı alır. Hayatının en mutlu anıdır onun için. Ancak sanatçının sevinci uzun sürmez ve bağlaması bir kaza neticesinde kırılır. Kıvırcık Ali’nin üzüntüsünü gören eniştesi Mehmet ile en büyük abisi Sadık, sanatçıyı da yanlarına alarak Turhal’a giderler. Sanatçıya bir bağlama alırlar.

İstanbul’dan eşini defnetmek için gelen Ozan Mahmut KAYA, o dönemde ricaları kıramayarak sanatçıya 15 gün boyunca ders verir. Sanatçı ilkokul 3’üncü sınıftan itibaren sınıf öğretmeni Fevzi KÜPELİ’nin de desteği ile bağlamasını geliştirir.

Mahzuni ŞERİF, Muhlis AKARSU, Ali Ekber ÇİÇEK, Abdullah PAPUR, Ali KIZILTUĞ, Arif SAĞ, Rıza ASLANDOĞAN, Musa EROĞLU ve Sebahat AKKİRAZ gibi büyük üstatları dinleyerek büyüyen sanatçı bu ünlü isimleri kendisine örnek almıştır.

İlkokuldan sonra maddi imkansızlıklar dolayı okul hayatına son vermek zorunda kalan sanatçı, abisi Sadık’ın da desteği ile 1983 yılında İstanbul’a gelmiştir. İstanbul Kasımpaşa’da Güngör Saz Evi ve yapım atölyesinde 1,5-2 yıl kadar çalışan Kıvırcık Ali, Tepebaşı Gazinosunda düzenlenmiş olan ses yarışmasında Aşıklama dalında birincilik kazanmıştır. 1985 yılında ASM Müzik Kursu’na kayıt olan sanatçı ,3 ay süren solfej eğitiminden sonra aidatlarımı ödeyemediğim için kurstan ayrılmak zorunda kalmıştır. 3 yıl kadar konfeksiyon atölyelerinde çalışırken aynı zamanda gece kulüplerinde, düğün salonlarında vb… bağlama çalmaya devam etmiştir.
Gazino ve düğün salonlarında çalışırken saçlarının uzun ve kıvırcık olmasından dolayı Kıvırcık Ali olarak anılmıştır. 1988 yılında Şadıman Hanımla evlenen sanatçının bu evlilikten Eren ve Ecemgül adında iki çocuğu dünyaya gelmiştir. 1990- 1991 yıllarında askerlik görevini yapmıştır. Askerden sonra sanatçı, besteleri kendisine ait olan ve zor şartlarda çalışıp kazandığı birikimi ile 1994-1998 yılları arasında 3 adet albüm yapmış ancak maddi imkansızlıklar nedeniyle bu albümler piyasaya sürülememiştir.

1995 yılında İbrahim AKKAYA ve Mustafa YILMAZ ile birlikte Grup Turnalar’ı kuran sanatçı, 1996 yılında “Türkülerden Türkülere Yol Eyledik“ adlı ilk albümle profesyonelliğe adım atmıştır. 1998 yılında ikinci albümü “Türküler Kimliğimiz” i çıkartmışlardır. 1999 yılında ilk solo albümü olan “Gül Tükendi Ben Tükendim” albümünü piyasaya çıkarmıştır. Bu albümle büyük bir patlama yapmıştır.Kıvırcık Ali’nin i “GÜL TÜKENDİ BEN TÜKENDİM”, “ISIRGAN OTU”, “ÜÇÜNCÜ GURBET” adlı albümleri ile müzik dünyasında kendisini kanıtlamayı başarmıştır.

Kıvırcık Ali, 11 Ocak 2011 tarihinde Salı sabahı İstanbul Büyükçekmece’de geçirdiği trafik kazasında takla atan cipinde ölmüştür. Kaza Tepecik yakınındaki Çatalca Yolu üzerinde meydana gelmiştir.

Albümleri
1. Gül Tükendi Ben Tükendim
2. Isırgan Otu
3. Üçüncü Gurbet
4. Geriye Dönün Seneler
5. Hepimize Yeter Dünya
6. Veda

Bir Cevap Yazın