KOAH alevlenmesi nedir?
KOAH alevlenmesi soğuk havanın, enfeksiyon ve hava kirliliği gibi nedenlerle KOAH hastalığının şiddetli ataklara neden olmasıdır. Bu ataklar sırasında hastalığın belirtileri daha şiddetli ve gürültülü bir şekilde yaşanır. KOAH hastalığı akciğerlerin zararlı gaz ve partiküllere karşı vereceği anormal yanıt nedeniyle meydana gelen tıkayıcı ve ilerleyici özelliğe sahip olan bir akciğer rahatsızlığıdır. Nefes verme sırasında havayollarında olan çökme ve aşırı bronşial ifrazatla birlikte havayollarında daralmaya neden olup, hava akımı hızını azalmakta ve bu şiddetini arttırıp hastaların yaşam kalitesini bozan bir düzeye gelir. Bu hastalıkta havayollarında meydana gelen değişimler geri dönüşümsüz ve sürekli olarak ilerler. Amfizem ve kronik bronşite bağlı olarak hava akımı kısıtlanmasıyla karakterize olmuştur. Kronik bronşit birbirini takip eden 2 yıl içinde başka bir sebebe bağlanamayan, hastalarda en az 3 ay süre içinde kronik öksürük ve balgam çıkarmaktır. Amfizem ise, akciğerlerin en uç noktalarında olan ve atmosferden oksijeni alıp, kandaki karbondioksiti havaya vermeyi sağlayıcı küçük hava keseciklerinin yani alveollerde anormal ve kalıcı genişlemeyle oluşur. Bu hastalıkların her biri akciğerlerde farklı değişimlere sebep olsa da, KOAH hastalığı bunların değişik oranlarda beraber olduğu bir rahatsızlıktır.
Koah için risk faktörleri nedir?
Bu hastalığın risk faktörleri astım rahatsızlığındaki gibi, genetik ve çevresel etkenlerden oluştuğu kabul edilir. Bunların içinde en önemli olanı, hastaların sigara alışkanlığıdır. Bu gelişmiş ülkelerde daha önemli bir faktördür. Gelişmekte olan ülkelerde ise, hastalarda sigara dışında çevresel ve mesleki olarak zararlı gaz ve partiküllerine ya da hava kirliliğine maruz kalınması KOAH gelişmesinde önemli bir rol oynar.
Aktif olarak sigara kullanımı: Bu etken KOAH açısından en önemli risk faktörü olarak kabul edilir. Sigara kullanan kişilerde hastalığın gelişimi, içmeyenlere göre 10-25 kat daha yüksek olur. Sigaranın bırakılmasıyla birlikte, solunum fonksiyon testleri daha hızlı bir gelişim gösterir. Bu alışkanlık ne kadar erken yaşta bırakılırsa, daha etkili olacaktır. Yapılan araştırmalarda sigara içenlerin yaklaşık olarak % 15-20 kadar KOAH gelişimine maruz kalındığı tespit edilmiştir.
Mesleki etkenler: Bu etki kötü havalandırma koşulları olan, korunma olmadan duman ve toz içinde çalışmak zorunda kalan çalışanlarda, KOAH açısından risk taşır.
Koah alevlenmesi nasıl olur?
Bu rahatsızlık ataklarla seyreder. Bu ataklar KOAH alevlenmesi olarak tanımlanır. Atakların dışında olan hastalar stabil KOAH adı verilir. Stabil KOAH hastasında nefes darlığının artması ve günlük aktivitenin azalmasıyla kendini gösteren, buna bağlı olarak balgamda hacim ve renk değişmesine sebep olan, öksürüğün şiddetlenmesi, ateş yükselmesi ve zihinsel fonksiyonlarda azalma gibi belirtilerle birlikte akut kötüleşme dönemi yaşanmaktadır. Bu ataklar astım krizlerine benzer. Ataklar olurken stabil olan hastalarda yakınmalarda artış meydana gelir. Bu dönemde hastanın öksürük ve balgamı artar, balgamın rengi sarıya ya da yeşile döner, ayrıca nefes darlığı şiddetini arttırır. Göğsünde hırıltılı solunum oluşur. Hastalar bu durumda günlük işlerini yapamayacak duruma gelir. Bazı hastalarda halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, sürekli uyku hali, iştahsızlık, şuur bulanıklığı ve depresyon gibi belirtiler meydana gelir.
Koah alevlenmesi sırasında ataklar aynı şiddette mi olur?
Atakların şiddeti her zaman farklı olabilir. Bazı hastaların atak geçirdiğinde, doktora bile gitmesine gerek kalmaz. Ancak ataklardan bazısında hastada solunum yetersizliği gelişebilecek kadar ağır geçebilir. Atakların şiddeti hafif, orta ve ağır derecede olabilir. Ataklar hafif olursa, hastalarda yakınmalar artar. Ancak bu etken hastanın normal hayatına devam etmesinde engel olmaz. Bu hastalar genellikle doktora gitmeden atakları atlatır. Orta derecede olan ataklarda hastalarda ilaç kullanma ihtiyacı artmaktadır ve tıbbi yardıma ihtiyaç duyar. Ağır ataklar olduğunda ise, hastaların yoğun bakıma alınması gerekli hale gelir.