Kobani neden önemlidir?
Kısa adı BİLGESAM olan İstanbul merkezli Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi uzmanı Ali Semin, Kobaninin, her iki taraf için de jeostratejik öneme sahip olduğunu belirtmektedir. IŞİD için önemli bir kenttir. Çünkü petrol ticareti umudunu koruyacaktır. Kürtler için de çok önemlidir. Çünkü Kuzey Irak petrolünü satmak için Ceyhan’a alternatif bölge olma özelliğine sahiptir.
Ortadoğu uzmanları, Kobani’nin IŞİD için coğrafi, ekonomik ve lojistik bir öneme sahip olduğuna dikkati çekmektedir. Ayrıca örgütün hem kısa vadede yapacağı petrol ticareti hem de uzun vadeli devlet kurma hedefi için hayati bir önemi olduğunu belirtmektedirler. Uzmanlar, bölgenin Kuzey Irak ile Suriye’nin kuzeyindeki Kürt gruplar arasında da bağlantı sağlama özelliğine sahip olduğuna işaret ederek, Kuzey Irak petrolünün satılması için alternatif ve bağımsız hat olabileceğini belirtmektedirler.
BİLGESAM uzmanlarından Ali Semin, IŞİD’in başından beri temel amaçlarının birinin bölgedeki enerji kaynaklarını elde etmek olduğunu ifade etmektedir.
Ali Semin, IŞİD’ terör örgütünün Suriye’de aylık 90 milyon dolarlık petrol geliri olduğunu iddia ederek , IŞİD’in , Kobani’yi ele geçirmesi durumunda, Rakka’dan sonraki ilerleyişinin kolay olacağını belirtmekle birlikte, Türkiye ile de bir sınırı daha olacağını ve hareket alanının da artacağını belirtmektedir.
Kobani’nin Kürtler için deönemli bir merkez olduğunu belirten Ali Semin, Kobani’nin , Kürtlerin kanton bölgelerinin tam ortasında olduğunu söylemektedir. Kobani’nin IŞİD terör örgütünün eline geçmesi, IŞİD’in hareket alanını genişletmekle birlikte, Kürtlerin de kanton birliğini zayıflatacaktır. Özetle Kobani, her iki taraf için de jeostratejik öneme sahip önemli bir merkezdir. PYD’nin Ocak ayında ilan etmiş olduğu üç kanton yönetimin coğrafi olarak ortasında bulunan Kobani’nin yaklaşık olarak 200 kilometre batısında Afrin, doğusunda ise Cezire kantonu bulunmaktadır. Bu üç kantonun arasında Arap nüfusu ağırlıklı olarak bulunuyor ve bu bölgeler IŞİD’in elinde bulunmaktadır.
21. Yüzyıl Düşünce Enstitüsü Enerji ve Enerji Güvenliği Uzmanı olan Doç. Dr. Tuğçe Varol Sevim ise “Kobani’nin çok ciddi bir geçiş bölgesi olduğunu belirtmektedir.. Suriye’nin kuzeyini Irak’ın Kuzey Irak bölgesiyle birleştirdiğini ifade etmiştir. Kobani, o kadar önemli bir kent ki Kuzey Irak petrolünü taşıyan boru hatları bu bölgeden geçebilir ve uluslararası piyasaya kolaylıkla satılabilir.
IŞİD, 2014 Ekim ayı itibariyle Tel Abyad, (Şanlıurfa Akçakale karşısı) Carablus (Gaziantep’in Karkamış ilçesinin karşısı) ve Rakka’yı kontrol altında tutmaktadır. Bu üçgenin ortasında ise Kobani kenti bulunmaktadır. IŞİD Kobani’yi de alırsa, bölgeler arasında kesintisiz şekilde bir irtibat kurmuş olacaktır. Bu bölgelere doğru ilerlemesi de lojistik olarak daha da kolaylaşacak. Yani bölgede bir hakimiyet kurmuş olacaktır. Etki alanını daha geniş yerlere yayabilecektir.
Kobani’nin hemen karşısında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi yer almaktadır. Bu iki yerleşim arasında da Mürşitpınar Sınır Kapısı yer alıyor. Kobani, IŞİD’in eline geçtiği zaman, Türkiye-Suriye arasındaki bir sınır kapısı daha IŞİD’in kontrolü altına girecektir. IŞİD an itibariyle Şanlıurfa Akçakale-Tel Abyad Sınır Kapısı’nı, Gaziantep-Karkamış kapısını ve Kilis Çobanbey-El Rai kapısını kontrol etmektedir. Türkiye insani yardımlar ile geçişler dışında bu kapıları kapalı tutmaktadır.
2014 yılının Ocak ayında PKK ‘nın Suriye kolu olan PYD’nin özerklik ilan etmiş olduğu Kobani’nin etrafı IŞİD ve diğer Suriyeli muhalif gruplarla çevrili bulunuyordu. Türkiye sınırı ise, özerklik ilanından itibaren kapalı durumdadır. Kobani’den özel izinle Türkiye’ye gelmiş olan bir PYD grubu, gıdalarının bitmek üzere olduğunu belirtmiş ve sınırın açılmasını talep etmiştir.