Koca Yusuf kimdir?
Grekoromen güreş alanında ülkemizi temsil eden ilk güreşi olan ve adını altın harflerle güreş tarihine yazdıran Koca Yusuf, 1885 yılında Kırkpınar Başpehlivanı da olmuştur. Türk güreşini ABD ve Avrupa’da temsil eden Koca Yusuf, trajik bir şekilde ABD turnesinden dönerken bindiği geminin kaza yapması sonucu yaşamını yitirmiştir. Ölümü ile ilgili birçok hikayeden bahsedilse de, Koca Yusuf’un cesedinin kaybolduğu düşünülmektedir. Yaklaşık olarak 188 cm. boyunda olan Koca Yusuf, 144 kilogramlık ağırlığı ile lakabını gerçekten de hak eden bir güreşçiydi. 1894 yılından başlayarak adını dünyada duyuran ve New York Times gazetesinin arşivlerin de dahi yer alan Koca Yusuf, dönemin en ünlü güreşçileri ile mücadele etmiştir.
Serbest güreş dendiğinde akla gelen ilk isimlerden olan Koca Yusuf, gücü kadar sporcu ahlakıyla da gönüllere taht kurmuştu. Koca Yusuf sahip olduğu çok iri gövde ile güreş esnasında kavranması güç bir rakip olduğundan, çoğu maçında rakiplerini güreşten bezdirmiştir. Koca lakabını almadan önce doğum yeri olan “Karalarlı” diye çağırılan ve sonrasında Şumnulu denen Yusuf, 1896 yılından sonra Büyük Yusuf olarak çağırılmıştır. Ölümünden sonra 1900 yılında Rıza Tevfik tarafından yazılan “Güreşte Avrupa Usulü ile Türk Usulü arasındaki Fark ve Müşahebet” isimli kitapta kendisinden Koca Yusuf diye bahsedilmiş ve bu tarihten sonrada efsane güreşçi bi lakapla anılmıştır.
Avrupa’nın en iyi güreşçileri ile müsabakalar yapan Koca Yusuf’un hayatı boyunca yalnızca bir defa yenildiği ve yenildiği kişinin de kendisi gibi bir Türk olduğundan söz edilir. Avrupa ve ABD maçları sırasında “Terrible Turk” yani Korkunç Türk olarak nam salan Koca Yusuf, çoğu maçında rakiplerini zorlanmadan yenmiştir. Günümüze dek gerek güreş gerekse de boks alanında mücadele veren birçok Türk sporcu, Koca Yusuf’tan miras kalan bu lakabı kullanmış ve kendini dünyaya Korkunç Türk olarak tanıtmıştır. Güreş hayatı boyunca tek yenilgisini aldığı Türk pehlivanın ismi ise Kavalalı Çolak Mümin’dir.
Rami’de 1894 yılında yapılan müsabakada Kavalalı Çolak Mümin ile karşılaşan Koca Yusuf, rakibinin ilk karşılamasında dengesini kaybetmiş ve yere düşmüştür. Maçın hakemi olan Kel Aliço Koca Yusuf’un düşmesini “devrilme” olarak kabul etmiş ve kendisini mağlup ilan etmiştir. Kavalalı Çolak Mümin’in Koca Yusuf’u düşürmek için kendini aşırı zorladığına ve bu maçtan sonra spor hayatına devam edemeyecek şekilde sakatlandığına dair söylentiler de bulunmaktadır. 21 Mayıs 1898 yılında New York’tan İstanbul’a dönmek üzere yola çıkan La Bourgogne gemisine binen Koca Yusuf, geminin 4 Temmuz 1898 tarihinde bir İngiliz gemisi ile çarpışması sonucu yaşamını yitirmiştir. İddialara göre Koca Yusuf çarpışma sonrası batan gemiden sağ çıkmayı başarmıştır. Ancak asıldığı filikalardaki insanların Koca Yusuf’un cüssesinden korkması ve filikaları devireceği düşünmesi, ne yazık ki Koca Yusuf’un bileklerine vurmalarına ve böylece bu efsanevi sporcunun yaşamını yitirmesine neden olmuştur.