Kolon kanseri nedir?
Kolon kanseri, sindirim sisteminde olan ince bağırsaktan daha sonra gelen kalın bağırsaklarda çevresel ve kalıtsal nedenlerden oluşan bir kanser türüdür. Bir diğer deyişle bu kalın bağırsak kanseridir. Yanlış beslenme şekilleri kolon kanseri sebepleri arasında en önemli faktördür. Hayvansal yağların aşırı oranda tüketilmesi ve lif yönünden zayıf olan yiyeceklerin tüketilmesi kolon kanserinin oluşumuna zemin hazırlar. Çeşitli kimyasal maddelere maruz kalmış olan işçilerde de bu hastalığın oluşma riski oldukça yüksektir.
Kolon kanseri belirtileri nedir?
Karın bölgesinde oluşan şişkinlik, ishal ve kabızlığın olması, ağrı, iştah kaybının olması ve kilo kaybı şeklinde kendini gösterebilir. Bu şikâyetlerden birinin ya da birkaçının görülmesi halinde, kişinin mutlaka doktor kontrolünden geçmesi gerekmektedir. Tetkikler için doktora gitmeyen hastalarda, kanserli kitle büyümesi sonucunda kalın bağırsak giderek daralmaya başlar, bu da kalın bağırsağın kokuşmasıyla neticelenir. Tedavi edilmeyen kolon kanseri hastanın kansızlığına neden olacak, kabızlık ve ağrı ataklarının artmasına sebep olacaktır.
Kolon kanserinin tanısı nasıl olur?
Hastaya yapılacak kolonoskopi yöntemiyle teşhis kolayca yapılır. Yapılan müdahalelerin sonucunda, cevap alınamaz ise kana karışan zehirli maddeler hastanın daha fazla ağırlaşmasına neden olacaktır. Hastanın ameliyata alınarak, bağırsakta olan tümörün çıkarılması bu aşamada daha zor olacaktır. Kolon kanserinin tedavisi cerrahi müdahaleyi gerektirir. Önemli olan kolon kanseri olmadan önce gerekli tedbirleri almaktır.
Kolon kanserinden korunma yolları nedir?
Şifalı bitkiler ile bitkisel tedavi yollarına başvurabilir, beslenmemize dikkat edebiliriz. Bu şekilde kansere yakalanma riskimiz azalacaktır. Bitkisel tedavi uzmanına danışarak faydalı olabilecek bitkileri ve karışımlarını kullanabiliriz. Sağlıklı beslenip vücut sağlığımızı koruyabiliriz. Tüketilebilecek olan bitkiler arasında yeşil çay, buğday, brokoli, anason, acıağaç, adaçayı, ayva, çilek, çörek otu, hatmi, dut, kekik, lahana, kuşburnu, zencefil, zeytin, soğan, üzerklik ve sarımsak sayılabilir. Kolon kanserinin oluşmasına etki eden bir husus ta şişmanlıktır. Fazla kilolardan kurtulmak, kansere yakalanma riskini de azaltacaktır. Beslenmede aşırı yağlı yiyeceklere, kırmızı et, tuz ve fazla baharata fazla yer vermeden taze sebzelerin ve meyvelerin tüketimi sağlığımızı korumakta bize yardımcı olacaktır. Kolon kanseri dikkat edildiğinde, hiç yakalanmayacağımız kanser türleri arasındadır. Sağlıklı beslenmeyle ve vücudumuzda olan değişiklikleri iyi takip edip, bitkisel beslenmeye ağırlık verip, faydalı olabilecek olan bitkileri bilinçli olarak kullanıp kolon kanserinden korunabiliriz. Erken aşamada müdahale imkânı olursa, bu kanser türü tedavi edilebilir.