Kombi nasıl çalışır?

Aslında son derece basit bir mantıkla kat kalori ile sıcak su şofbeninin birleştirilmesinden ibaret olan kombiler, tartışmasız ısınma için kullanılan en ekonomik ve en pratik kullanım sunan cihazıdır. Basit olmasına rağmen ısınma konusunda büyük rahatlık sunan kombiler ülkemizde de doğalgazın yaygın bir hale gelmesi ile birlikte milyonlarca insan tarafından kullanılır hale geldi. Kombiler iki cihazın yaptığı işi tek bir sistemde sunduğu için çalışma mantığının da sıcak kullanım suyu üretmek ve ısıtma sağlamak olarak ikiye ayrıldığı söylenebilir. Kış konumunda çalışan kombiler sıcak kullanım suyu üretmenin haricinde sistem bünyesinde suyun yani tesisat suyunun ısıtılması ile iç mekanın da ısıtılmasını sağlar. Yeni geliştirilen farklı kombi sistemleri olmasına rağmen genel olarak tüm kombilerin öncelikli olarak sıcak kullanım suyu ürettiği söylenebilir. Zira kombi kış konumunda çalışırken şayet sıcak su musluğu açarsanız, kombi daireyi ısıtmaktan ziyade öncelikli olarak sıcak su üretecektir.

Yakıt olarak doğalgaz kullanan kombiler, gazın ürettiği yüksek ısı enerjisini sistem bünyesinde bulunan suyu ısıtmak için kullanılır. Isınan su yapının farklı bölümlerindeki petekleri ısıtarak, iç mekanın sıcaklık değerinin artmasını sağlar. Yeni nesil kombiler yoğuşma sistemleri sayesinde doğalgaz kullanımı konusunda daha tasarruflu iken ısı üretimi konusunda da oldukça verimlidir. Doğalgazın yanmasıyla birlikte oluşan atık gazlar yani baca gazları içinde yoğun miktarda su buharı bulunur. Yoğuşmalı kombiler atık gazların içindeki su buharının sahip olduğu enerjiyi de kullanmaktadır. Su buharının yoğunlaşması esnasında oldukça büyük oranda enerji açığa çıktığından, yoğuşmalı kombiler bu enerjinin israf edilmemesini ve yeniden sisteme katılmasını sağlar.

Doğalgaz kullanımı esnasında oluşan su buharının yoğuşmasıyla açığa çıkan enerjinin yeniden tesisat suyunu ısıtmak için kullanılması, sistemin çok daha verimli çalışmasını sağlar. Bu işlem için ayrıca bir doğalgazı tüketimine de ihtiyaç duyulmaması, yoğuşma ünitesi sayesinde sistem bünyesindeki suyun daha az enerji harcanarak ısıtılmasına ve sıcaklığının daha uzun süre muhafaza edilmesine imkan tanır. Baca gazı içinde sıcaklığı 130ºC’ye kadar ulaşabilen su buharı bulunmaktadır ki, bu da gerçek anlamda oldukça yüksek potansiyeli olan bir enerji kaynağı demektir. Bu su buharının önce 100 dereceye inmesi ve ardından da yoğuşma süreci içine girmesi, tesisat suyuna önemli derecede enerji aktarılmasına neden olur. Kombilerin ısı üretimi için büyük bir artı sağlayan yoğuşma üniteleri, sağladığı enerji tasarrufu ve yüksek ısı verimliliği sebebiyle ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de tercih edilmektedir.

Bir Cevap Yazın