Konjestij kalp yetmezliği nedir?
Konjestij kalp yetmezliği kalp tarafından vücudun ihtiyacını karşılayacak kadar kanın pompalanamamasıdır. Yapılan araştırmalarda bunun toplumda görülme sıklığının oldukça yüksek olduğu belirlenmiştir. Özellikle ileri yaşlarda olan kişileri etkisi altına alır. Kalp yetmezliği geliştiği zaman sol karıncık ve bazen sağ karıncık pompalama görevini yapmamaya başlar. Sol karıncık akciğer dışında diğer vücut bölümlerine oksijenden zengin kanı pompalar, sağ karıncık ise akciğere oksijenden fakir olan kanı pompalama görevini yapar. Kalpte bu pompalama işlemi yapılamadığında, bazı semptomlar oluşur. Kalp kasını etkileyen hastalıkların arasında olan koroner kalp hastalığı, hiper tansiyon, kardiyomiyopati, kalp kapakçığı hastalıkları konjestij kalp yetmezliğine neden olabilir. Doğru bir tedavi uygulanırsa, hastalık nedeniyle oluşan semptomlar azaltılabilir.
Konjestij kalp yetmezliği nedenleri nedir?
- Koroner kalp hastalığı kalbe kan taşıyan damarların tıkanması sonucunda meydana gelir ve zaman içinde kalp kasının beslenmesine ve oksijenlenmesine engel olur.
- Koroner arterlerin ani şekilde tıkanmasıyla oluşan kalp krizi dokulara zarar verir ve kalp yetmezliğinin gelişmesine sebep olur.
- Alkol ve ilaç kullanılması, enfeksiyon gibi nedenlerle oluşan kardiyomiyopati kalp yetmezliği sebebi olabilir.
- Kalp kapakçığı hastalıkları, hiper tansiyon, tiroit sorunları, böbrek hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları, şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar kalp yetmezliğine neden olabilir.
Konjestij kalp yetmezliği belirtileri nedir?
Sol karıncıktan organların görevlerini yapmasına engel olacak kadar az kan pompalandığında, kişilerde halsizlik, yorgunluk ve güçsüzlük gibi belirtiler meydana gelir. Sol karıncık üstüne düşen görevi yapmadığı zaman, kan dolaşım sisteminden sol karıncığa geriye döner. Kan ise akciğerlere ve sağ karıncığa gider. Sağ karıncığın da görevini gereği gibi yapamaması halinde kanı sağ karıncığa boşaltan toplardamarlara gitmesi sonucunu doğurur. Kanın akciğerlere geri gitmesi nefes almayı zorlaştırır, dinlenme sırasında bile nefes almakta zorlanma oluşur. Kan toplardamarlarda biriktiğinde, dokulara sızan sıvıdan kaynaklı vücutta en fazla bacaklarda şişme meydana gelir. Sıvı birikmesi hastanın kilo almasına sebep olur. Kalp yetmezliği geliştiği zaman, farklı etkileri olan belirtiler görülür. Bu kalbin bundan ne kadar etkilendiğine bağlıdır. Vücuttaki diğer organların verdiği tepkide, kalp yetmezliğinin şiddetine etki eden sebeplerdir. Böbrekler suyu tutup, düşük kan akışına karşı tepki gösterebilir. Bu durumda vücutta meydana gelen oluşan şişliklerde artış olur.
Konjestij kalp yetmezliğinin dereceleri nedir?
- 1. derece: Bu aşamada hastalar semptomlardan etkilenmez ve günlük fiziksel aktivitelerini yapabilir.
- 2. derece: Bu aşamada orta seviyede olan fiziksel aktiviteler yapılırken nefes almada zorluk yaşanır ya da diğer rahatsızlıkların oluşması gözlenir. Ancak aktiviteler yapıldığında veya dinlenme aşamasında semptomlar etki yapmaz.
- 3. derece: Bu aşamaya gelen rahatsızlık, hastanın yaptığı fiziksel aktivitelerde semptomları yaşaması kaçınılmaz hale gelir.
- 4. derece: Bu aşamaya gelmiş olan rahatsızlıklarda hastalar dinlenme sırasında bile nefessiz kalır ve halsizlik şikâyetleri olur. Hastalar yatarken bile nefes alamamaktan şikâyet ederler.
Konjestij kalp yetmezliği nasıl teşhis edilir?
Hastanın şikâyetleri ve tıbbi özgeçmişi değerlendirilir ve sigara alışkanlığı, kullanmış olduğu ilaçlar, önceden geçirdiği kalp krizi gibi sorunlar, var olan koroner kalp hastalığı, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkları araştırılır. Hastanın fiziki muayenesinin verdiği bilgilerle kalp yetmezliğinin bulguları araştırılır. Daha sonra hastalığın belirlenmesi için kan tetkikleri, eko kardiyografi, EKG gibi tetkikler yapılıp hastalığın teşhisi yapılır.
Konjestij kalp yetmezliği tedavisi nasıl yapılır?
Tedavide amaç hastalığın ilerlemesini yavaşlatıp, altta yatan nedenin ortadan kaldırılması hedeflenir. Bu şekilde hastada ortaya çıkmış şikâyetler azaltılır ve yaşam kalitesi yükseltilmeye çalışılır. Tedavi sırasında hastalara yaşam tarzı değişikliği, tuz kullanımının azaltılması, dinlenme, ilaç tedavisi, kalbe pil takılması ile gerektiği zaman cerrahi müdahale uygulanır.
Konjestij kalp hastası kişilerin yapması gerekenler nelerdir?
- Hastalar ilaçlarını düzenli şekilde kullanmalı ve doktorun önereceği yaşam tarzına göre davranmalıdır.
- Kan basıncı devamlı olarak kontrol altında tutulmalıdır.
- Hastaların kilo vermesi gerekiyorsa, bunu diyetisyen eşliğinde sağlıklı olarak yapması gerekir.
- Sigara ve alkol kullanımından kaçınmak gerekir.
- Kan şekerinin ve kan yağlarının uygun seviyelerde tutulması gerekir.
- Düzenli olarak uygun egzersizlerin yapılması gerekir.
- Hastaların gerektiği takdirde cerrahi tedaviyi olması gerekir.
- Vücuttaki sıvı takibi gerektiği seviyede olmalıdır. Fazla sıvı alınması kalbin yorulmasına sebep olur.
- Tuz alımının düzene sokulması gerekir. Gerekirse tuz alımı tamamen kesilmelidir.
- Şikâyetlerin sürekli olarak takip edilmesi ve bunların doktora iletilmesi gerekir.