Kontakt lens nedir?
Sahip olduğu optik özellikler düşünüldüğünde aslında gözlük camından pek de bir farkı olmayan kontakt lensler, 1887 yılından bu yana üretilmektedir. Ülkemizde birçok insan kontakt lenslerin yeni teknolojiler ile geliştiği için yakın geçmişte icat edildiğini düşünse de, aslında 100 yılı aşkın süredir bu uygulama kullanılmaktadır. Ülkemizde ilk lens üretiminin 2005 yılında ve yurtdışından getirilen cihazlarla yapılmasının da insanların kontakt lenslerle oldukça geç tanışmasında etkilidir. Esnek yapılı çukur bir malzemeden üretilen bu optik aygıtlar, gözün yapısına sahip olduğunda temas halinde pratik bir biçimde oturmakta ve bu nedenle de kalın gözlük camlarına nazaran son derece büyük bir kolaylık sağlamaktadır. 2004 yılı rakamlarına göre dünya üzerinde yaklaşık olarak 125 milyon insan kontakt lens kullanmaktadır.
Görüşün düzelmesini sağladığı için ilk zamanlarda medikal bir ürün olarak görülen kontakt lensler, teknolojinin gelişimi ile birçok farklı renk seçeneği sunarak insanoğlu için aynı zamanda kozmetik bir ürün haline de gelmiştir. Aslında bilim tarihinin en önemli isimlerinden biri olan Leonardo Da Vinci’nin dahi kontakt lens benzeri bir ürün üzerine çalışmaları bulunmaktadır. Günümüzde kontakt lensler dünyanın dört bir yanında satılmakta ve sahip oldukları özelliklere göre oldukça fazla sınıfa ayrılmaktadır. Kontakt lensler üretim malzemesi, temel kullanım amacı veya kullanım süresine göre sınıflandırılmaktadır. Ancak temel olarak kontakt lenslerin “düzeltici ve kozmetik lens” olarak iki gruba ayrıldığı da söylenebilir.
Gözdeki kırma kusurunun giderilmesi için kullanılan düzeltici lensler, tıpkı bir gözlük camı gibi çalışarak görme kabiliyetinin artmasını sağlar. Işığın direk olarak odaklanmasını ve gözün kusursuz bir biçimde görmesini sağlayan düzeltici lensler, kullanım süresi boyunca kişi tarafından fark edilmeden Kornea üzerindeki görevini yerine getirir. Küresel bir yapıya sahip olan düzeltici kontakt lensler gözlük camlarından farklı olarak ışığın her yöne büyükmesini sağlar. Fiziksel özellikleri sebebiyle sorunsuz bir kullanım sunan düzeltici lensler özellikle gözlerinde ileri derecede görme kusuru olanlar tarafından kullanılmaktadır.
Gözlük camları günümüzde inceltilerek kişi için daha hafif ve rahat bir kullanım sunsa da, gözlük numarasının ilerlemesi ile kişinin kullanımı da zorlaşmaktadır. Gözlüklerden farklı olarak kontakt lensler başın çevrilmesine gerek kalmadan sadece göz hareketleri ile her yönden görüş sağlamaktadır. Kişi gözlük kullanırken olduğu gibi herhangi bir çerçeveden bakmak zorunda kalmamakta ve sanki gözlük kullanmıyormuş gibi özgür bir kullanım imkanına sahip olmaktadır. İlk geliştirildiği yıllarda cam gibi son derece sert bir malzemeden üretilen kontakt lensler 40 yılı aşkın süredir silikon benzeri yumuşak malzemelerden üretilmektedir. Ayrıca kozmetik amaçlı kullanılan renkli kontakt lenslerin de neredeyse fark edilmemesi, dünyanın pek çok yerinde görsel amaçlı kullanılmalarına sebep olmaktadır.