Konversiyon nedir?
Konversiyon kişinin fiziksel muayeneleri ve tetkiklere rağmen açıklanamayan, nörolojik hastalıkları taklit eden psikiyatrik bir sorundur. Hastada epilepsi gibi bayılma etkileri olsa da, yapılan tetkikler sonucunda epilepsi belirlenemez. Bu tür sebebi bilinmeyen sorunlarda konversiyon düşünülmelidir. Bu durumda atakların şiddeti ve tetiklenmesi stresle beraber artış gösterir. Daha çok olarak kadınları etkileyen bir sorun olarak görülse de, erkekleri de etkileyebilir. Çocukluk döneminde nadiren görülen, daha çok ergenlik ve gençlik döneminde ortaya çıkmaktadır. 35 yaşından sonra kişilerde daha seyrek görülmektedir. Bu rahatsızlığın neden olduğu genellikle tespit edilemez. Kelime olarak anlamı döndürme olan konversiyon, kişilerde ruhsal sorunların bedensel sorunlara dönüşmesiyle yaşanır. Hastalarda tetkiklerde bu belirtilerin meydana gelmesini sağlayacak herhangi bir bedensel rahatsızlık tespit edilmez.
Konversiyon bozukluğu neden olur?
Bu rahatsızlık ruhsal zorlanmalar karşısında kişilerin tepki verme biçimi olarak ortaya çıkar. Bu durumda kişinin başa çıkamadığı sorunlar, çevresel etkenlerin oluşmasıyla konversiyon meydana gelir. Bunlar şiddete maruz kalındığında, ailevi sorunlarda, tartışmalarda, aşırı korku gibi etkenlerden olabilir. Kişinin bilinçli olduğu anda kaldıramayacağı şekilde yoğun duygular içinde olmasında, kişinin bilinci kaybolur. Bu etkiler yüzünden konversiyon bozukluğu oluşur ve bu sıkıntılar bedene yansır. Belirtiler çeşitli ruhsal baskılara sebep olan olaydan dolayı oluşabilir.
Konversiyon belirtilerin meydana gelmesi ruhsal olarak iki farklı şekilde fayda sağlar. Bunlardan birisi kişinin ruhsal sıkıntıdan kurtulmasına, diğeri rahatsızlığından dolayı çevresinden daha fazla destek almasına neden olur. Bazı hallerde meydana gelen bu belirtiler kişinin yaşamış olduğu bir olayla ilgili gelişebilir. Görmemesi gerekli bir olayı gören bir kişinin kör olma belirtisi göstermesi, duymaması gerekli bir olayı duyan bir kişinin sağırlık belirtisi göstermesi izlenebilir. Bazı durumlarda bu belirtiler yakın akrabalarda ya da aile bireylerinde görülen bir hastalığı taklit edebilir. Kişinin bir yakınında sara hastalığı varsa, bu kişilerde bayılma nöbetleri görülebilir.
Konversiyon belirtileri nelerdir?
Hastaların yaşadığı en sık belirti bayılmadır. Bunun dışında sara benzeri nöbetler, kasılmalar, çırpınmalar olabilir. Belirtilerin çoğu hastalar diğer insanlarla beraber olduğunda ortaya çıkar. Hastanın bayılma anında bilinci genellikle açıktır, çevresinde olan gelişmeleri duyabilir. Ancak bunları duyduğu sırada cevap veremez. Bayılma nöbetleri bazen uzun süreli olabilir. Bundan başka konversiyon belirtileri nde uyuşma, hareketsizlik, hissizlik, konuşamamak, ses kısıklığı, güç kaybı, körlük, titreme ve istemsiz hareketler olabilir. Bu tür belirtiler daha çok vücudun sol tarafında etkili olmaktadır.
Konversiyon sonuçları nelerdir?
Belirtiler yüzünden kişilerde bazı sorunlarda azalma olsa da, aile ve iş yaşamında sorunlar oluştuğu için, kişilerin verimi azalabilir. Ani başlangıçlı, geçici durumlarda oluşan belirtilerde, kişilerin başka bedensel bir hastalığı ya da psikiyatrik sorunu yoksa daha hızlı bir düzelme olur. Konversiyon olan hastalarda ek sorunlar yoksa belirtiler zamanla kaybolur. Bu kişiler telkine yatkın olduğu için, tıbbi yöntemlerin dışında olan yollarla iyileşen belirtiler bulunur. Olumsuz yaşam koşullarında uzun süre devam eden belirtiler tedavi edilmesine rağmen iyileşmeyebilir.
Konversiyon tedavisi nasıl yapılır?
Bedensel bir hastalığının olmadığı tespit edilen hastalarda psikiyatrik muayene yapılarak konversiyon bozukluğu teşhisi yapılır. Burada hastanın tedavisine başlanır. Hastanın bedensel bir hastalığı olmadığı için, tedavinin aciliyeti yoktur. Hastaların psikiyatrik muayenesi için, konuşarak kendilerini anlatacakları dönem tercih edilir. Hastayla aileden olan kişilerin yakından ilgilenmesi ve desteklemeleri faydalı olur. Doktorla işbirliği yapılması ve tedavinin başarılı olması için destek olunması gerekir. Hastada ilave olarak başka ruhsal hastalıklar varsa, bunların tedavisi ayrı yapılır. Hastaların bayılması halinde sakin bir yere alınması ve yalnız bırakılması faydalıdır. Hastalara bu sırada soğuk duşa sokulması, elinin yüzünün kolonya ile ovulması gibi davranışlar sadece stresini arttırır. Hastanın tedavi edilmesi bazen yıllarca devam edebilir.