Konya’nın tarihi eserleri nelerdir?

Sultan Hamamı : Sahip Ata Külliyesine aittir.
Mahkeme Hamamı: Şerafeddin Cami ile Şems-i Tebrizi Cami arasında bulunmaktadır.
Meram Hamamı: Meram mesireliğinde bulunmakta olup Beylikler devrinde yapılmıştır.
Meydan Hamamı: 1329 yılında Akşehir’de Subaşı Emir Şerafeddin tarafından yaptırılmıştır.
aa
Orta Hamam: Akşehir bulunup, Selçuklulardan zamanından kalmıştır.
Eski Hamam: Ereğli’de yer alan Karamanoğlu Beyliği devri eserlerinden biridir
Alâeddin Camii : Anadolu Selçuklu Devri ne ait olup Konya’nın en büyük ve en eski camisidir. Alâeddin Tepesi üzerine inşa edilmiştir. Sultan Alâeddin Keykubad tarafından 1221 yılında hizmete açılmıştır. Camii İslam mimarisi yapı tarzının en güzel örneklerindendir. Ahlât’lı Mengum Berti tarafından 1155 yılında yapılmış bir şaheserdir. Çinilerle süslü mihrabın önünde çini süslü kubbe ile örtülmüş bir saha mevcuttur. Mihrap ve kubbelerin çinileri kısmen sökülmüştür.
İplikçi Camii: Alâeddin Caddesi bulunan bu cami 1201 yılından sonra Şemseddin Altınoba tarafından yaptırılmıştır. İplikçiler çarşısında bulunduğundan dolayı İplikçi Camii adını almıştır.
Sahip Ata Camii Ve Külliyesi: Anadolu Selçuklularının Vezirlerinden Sahip Ata tarafından 1258-1283 yıllan arasında inşaa edilmiş olup mescit türbe, hanigâh ve hamamdan oluşmaktadır. . Mimarı Abdullah Bin Kellük’tür.
Sadrettin Konevi Camii Ve Türbesi: Konya’nın Şeyh Sadrettin mahallesinde olan cami 1274 yılında yapılmıştır. Türbe, Camiinin doğusundaki avluda yer almaktadır.

Şems-İ Tebrizî Camii Ve Türbesi: Şerafettin Camisinin kuzeyinde eskiden mezarlık olan Şems Parkının içinde bulunmaktadır. Bugünkü yapı Abdürrezzakoğlu Emir İshak Bey tarafından 1510 yılında mescitle birlikte elden geçirilmiş ve genişletilmiştir. İlk yapının 13. Yüzyılda yapıldığı iddia edilmiştir.
Sultanlar Türbesi : Sultan Kılınçaslan tarafından yaptırılmış olup Sultan Mesud I, Kılıçaslan II, Rükneddin Süleymen II, Gıyaseddin Keyhüsrev I, Alâeddin Keykubat I, Gıyaseddin Keyhüsrev II, Kılıçaslan IV Gıyaseddin Keyhüsrev metfun bulunmaktadır.
Tavusbaba Türbesi: Meram’da bulunan türbe I. Alâeddin Keykubat zamanında Konya’da ölmüş olan Şeyh Tavus Mehmet-el Hindi’ye aittir.
Ateş-Baz Veli Türbesi: Eski Meram yolu üzerinde bulunan türbe 1285 yılında ölen Mevlevi Ateş-Baz Yusuf a aittir.
Zazadin Hanı: Sultan Alâeddin Keykubat döneminde Selçuklu Emirlerinden Vezir Sadettin Köpek tarafından yaptırılmıştır. Yazlık ve kışlık tiplerin birleşmesinden meydana gelmiştir. avlu tipte yapılmıştır. Han Konya-Aksaray yolunun 25. Km’sinde Tömek bucağında bulunmaktadır.
Horozlu Hanı: 1248 yılında Konya-Aksaray asfaltının 8. Km’sinde kışlık olarak yapılmıştır.
Rızılviran Hanı: Konya-Beyşehir yolu üzerinde olan han, Konya’ya 44 km. uzaklıkta bulunmaktadır.
Kadı Mürsel (Hacı Hasan) Camii: Hükümet konağının batısındaki cami Karamanoğlu Mehmet Bey zamanında Hacı Mustafa oğlu Mürsel tarafından yaptırılmıştır.
Tursunoğlu (Tahir Paşa Camii): Abdülaziz mahallesindeki cami XV Yüzyıl başlarında Konya eşrafından Tursunoğlu Mehmet Bey tarafından yaptırılmıştır.

Selimiye Camii : Osmanlı klasik mimarisinin Konya’daki en güzel eserlerindedir.
Aziziye Camii : Konya çarşısının ortasındaki cami Osmanlı mimarisinin çok başarılı bir eseridir.
Şerafettin Camii: 13. Yüzyılda yaptırılmış olan cami 1444 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından onarılmıştır.

Kapı Camii: Konya’da sarraflar (çıkrıkçılar) caddesi üzerinde olup eski Konya Kalesinin kapılarından birinin çevresinde bulunduğundan dolayı Kapı Camii adıyla anılmaktadır.
Nakiboğlu Camii: Camii, Nakiboğlu mahallesinde olup Konya Müftüsü Nakib’ül Seyid İbrahim tarafından 1176 H. (1762 M.) yılında yaptırılmıştır.

Ören Yerleri: Sille (Siyata), Ak Manastır, Sille Aya-Elena Kilisesi, Çatalhöyük, Eflatunpınar Hitit Anıtı, Kilistra Antik Kenti, Karahöyük, Bolat Örenyeri, Nekropol Alanı, Bouleterion, Selçuklu Köşkü, Kubâd-Âbad Sarayı
Müzeler: Mevlana Müzesi, Arkeoloji Müzesi, İnce Minare Müzesi, Karatay Müzesi, Sırçalı Mezar Anıtlar Müzesi, Etnografya Müzesi, Özel A. R. İzzet Koyunoğlu Müze ve Kütüphanesi, Atatürk Müzesi, Ereğli Müzesi, Akşehit Müzesi,

Bir Cevap Yazın