Köpek bakımı nasıl yapılır?

kopek-banyo

Köpeğinizin bakımı köpeğinizi almanız ve evinize getirmenizle beraber başlar. Yani köpeğinize evde bakacaksanız, onun kendisini rahat ve güvende hissetmesini sağlamalısınız. Evde köpeğinize ait olan, kendisini rahat hissedebileceği, güvende olacağı bir bölge olması gerekir. Köpeğiniz yavru ise, ona zarar verebilecek her şey ortadan kaldırılmalı. Bunları yaptıktan sonra köpeğinizin bakımı esnasında nasıl besleneceğini, hastalıklarını, sağlığını ve hangi durumlarda veterineri ziyaret etmeniz gerektiğini bilmeniz gerekir.

Köpeğin yıkanması ve taranması

Köpeğinizin sağlığı için yıkama ve tarama uygulamalarının düzenli bir şekilde yapılması gerekir. Yıkama sırasında özel ilaçlı sabunların ve şampuanların tercih edilmesi, köpeğin bit ve pirelerden korunmasına yardımcı olacağı gibi, tüyleri daha parlak ve canlı görünecektir. Köpekler ter bezlerine sahip olmadığından, sık yıkanması gerekli değildir. Sık yıkandığında cildin PH değeri bozulacağından, cildinde problemler yaşanabilir. Tüylerinin taranması ise, bir kaç günde bir yapılabilir. Yapılan işlem köpeğin cildindeki kan dolaşımını düzenleyip hızlandırır. Böylece egzama gibi cilt problemleriyle karşılaşılmaz. Tüylerin karışık görünmesi önlendiğinde, köpeğiniz daha güzel ve şirin görünümde olacaktır.

Köpeğe tuvalet eğitiminin verilmesi

Tuvalet eğitimi verebilmek için köpek şartlandırılmalıdır. Bunun için ödüllendirme yoluna başvurulmalıdır. İlk olarak nereye çiş ve kaka yapması gerektiğini belirlemeli. Burası yemek yediği ve su içtiği alandan uzak tutulmalıdır. Çoğunlukla yemek yedikten sonra, uykudan kalktıktan sonra, oyun veya su içtikten sonra tuvalet ihtiyacını gidermek isteyebilir. Eğer kendi çevresinde koklayarak döndüğünde, hemen köpeğinizi hazırladığınız tuvalet yerine götürmek gerekir. Daha sonra kakasını ve çişini yaptığında ödüllendirilmeli ve bunu yapmazsa sert bir sesle cezalandırılmalıdır. Fakat ceza amacıyla sert hareketler veya yemeğini, suyunu vermeme gibi cezalar uygulamayın. 15 gün içerisinde köpeğinize vereceğiniz tuvalet eğitiminiz tamamlanmış olur.

Köpeğin düzenli olarak muayene edilmesi

Köpeğinizi önce kendiniz gün aşırı kontrol edip, özellikle cildinde problem var mı diye bakmanız gerekir. Bu konuda bilinmesi gereken önemli noktalar ise;

  • Köpeğin vücudunda meydana gelen kızarmış noktaları, kesikleri ve topakları belirleyip,  ne yapmanız gerektiğini bilin.
  • Köpeğinizin verdiği tepkileri de önemseyin. Eğer bu esnada köpeğinizin canının yandığını düşünüyorsanız sorun vardır.
  • Bu kontroller esnasında köpeğinizin diş ve diş etleri ihmal etmeyin. Köpeklerin süt dişleri 3,5 aydan 6-8 aya dek dökülür. Bu zaman içerisinde etrafta bulunan her şeyi kemirmek isteyebilirler. Dişlerine ve diş etlerine zarar verebilirler. Bundan dolayı dişler mutlaka kontrolü yapılmalıdır.
  • Kontrol esnasında tırnaklarına ve patilerine atlamadan dikkatli şekilde bakın. Buralarda olacak herhangi bir şey köpeğinizi rahatsız edebilir.
  • Köpeğinizi kontrol ederken davranışlarını takip edin. Sizinle konuşamayacağı için tepkilerini hareketleriyle belli edecektir. Bu kontroller sayesinde köpeğinizin sağlık problemlerini erken dönemde tespit edip tedavisini kolaylaştıracaksınız.
  • Köpeğinizi kontrolde kulaklarında iltihaplanma ve nemlenme olup olmadığına bakın.

Köpeklere egzersiz yaptırmak

Köpeğinizin sağlığı için egzersiz yaptırmalısınız. Bu aktivite köpekler için hem eğlence, hem de enerjilerini atmaları için açısından çok uygundur. Köpeğinizin obez olmasını önleyip sağlıklı olmasını sağlar. Çünkü obezite köpeklere hem acı verir, hem de ölümlerine neden olabilmektedir. Diyabet, kalp krizi ve eklem iltihabı gibi negatif durumların görülmesine neden olabilir. Egzersiz yapılan zamanlarda köpeğinizle yürüyüşe çıkıp top oynayabilir ve eğlenceli olacak her çeşit aktivite yapılabilir.

Köpeklere eğitim verilmesi

Köpeğinize eğitim vermek onun güvende olmasını sağlar. Eğitim verilen köpek aile bireyleriyle beraber her türlü aktiviteye katılıp çoğu ortamda bulunabilir. Böylece köpeğiniz daha sosyal olma fırsatına sahip olur.

Köpeklerin veterinere götürülmesi gereken zamanlar

Tek başınıza köpeğinizin tüm sağlık sorunlarıyla başa çıkamayabilirsiniz. Bu sebeple profesyonel destek alıp, köpek veterinere götürülmelidir.

  • Köpeklerin aşılarının yaptırılması: Köpeğe yapılacak aşılar onun hepatit, kanlı ishal, kuduz gibi hastalıklardan korunmasını sağlar. Genel olarak köpeklerin aşıları bir yaşına kadar tamamlanıp 3 yılda bir tekrar edilir.
  • Köpeklerin kısırlaştırılması: Köpekleri kısırlaştırma yoluna gidilmesi onların çok sayıda sağlık sorunundan korunmasını sağlar. Bu konuda veteriner gerekli yönlendirmeleri yapar.
  • Köpeklerde pire kontrolü: Köpek sahibi insanlar pirelenmeden çekinirler. Bunun için ise veterinerinize danışılmalıdır. Zararlı parazitlerden korunmasını sağlayıp, pirelenmeyi önleyecek bir program yapılmalıdır. Ve her zaman dikkatli olunmalıdır.
  • Yıllık muayeneler: Köpek bakımının içerisinde köpeğinizin düzenli şekilde yıllık veteriner muayenesinin yapılması gereklidir. Bu muayenede köpeğinize gerekli olan testler yapılıp, sağlık problemleri araştırılır. Bunun dışında ırkına ait rahatsızlıklarla alakalı da incelemeler yapılır.

Bir Cevap Yazın