Koşmanın faydaları nelerdir?
Koşmak kişilerin sadece formda kalmasına ve mükemmel bir vücut yapısını elde etmesine neden olmaz. Aynı zamanda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, vücudun hastalıklardan korunmasına yardımcı olan, genel sağlık üzerinde olumlu etkileri olan bir aktivitedir.
Koşmanın faydaları nelerdir?
Bu konuda yapılan araştırmalara göre düzenli olarak koşu yapan yetişkinlerde erken yaşta ölüm, kansere yakalanma gibi önemli sağlık sorunlarının koşu yapmayanlara göre yarı yarıya az olduğu tespit edilmiştir.
Koşu yapmanın zihin açtığı, dikkati ve konsantrasyonu artıran etki gösterdiği bilinir. Beyinde bulunan gri hücreler üzerindeki olumlu etkisiyle, hücre yenilenmesini sağlayacak bazı kimyasalların salgılanmasına yardımcı olmaktadır.
Koşmanın zekayı arttıran etkisiyle ilgili Almanya’da bir araştırma yapılmıştır. Altı hafta süren bu araştırmada iki grup insanda, koşu yapanların zeka düzeyinde artış belirlenmiştir. Bu etkiyle kişilerde konsantrasyon yükselmesi ve görsel hafıza artmıştır.
Koşu yapmak vücudun iskelet sistemini harekete geçiren bir aktivitedir. Düzenli olarak yapılan tempolu koşular, kişinin kemik kalitesini koruduğu gibi, osteoporoz riskini azaltır ve kilo vermeye yardımcı olur.
Koşu yaparken daha fazla enerji ihtiyacı doğar. Bunun karşılanması için vücut depolardaki kalorilerini kullanır. Koşu sırasında kişiler 100 km de ortalama 100 kalori harcar. Koşunun normal hızda yapılması halinde bile, bisiklete binme, yüzme gibi sportif aktivitelerden daha fazla enerji harcanır.
Koşma sırasında yakılan kalori dışında, koçmadan sonra da vücut enerji kaybetmeye devam eder. Bunun nedeni koşu sırasında vücuda alınan oksijenin fazla miktarda olmasındandır. Bu oksijen vücudun kalori yakma kapasitesini arttırır. Kişilerdeki metabolizma hızı, vücutlarının bir günde yaktığı kalori miktarına eşdeğerdir. Bu hızın artması demek, vücudun yaktığı kalori miktarının artması demektir.
Koşma kalbi kuvvetlendirici etki yapar. Vücudun zindelik kazanmasını sağlayacak olan kalbin pompalaması düzenli olmalıdır. Gündüzleri normal olarak 100.000 defa atan kalp, aynı şekilde geceleri de atmaya devam eder. Bu derece yoğun çalışma sisteminin kolay hale getirilmesi gerekir. Düzenli şekilde yapılan koşma ile dinlenme sırasındaki nabız sayısı 75’ten 55’e kadar indirilebilir. Bu sayede kalbin tasarruf yapmasına yardımcı olursunuz. Bu tasarruf sayesinde kalbiniz sizlere daha uzun süre hizmet eder. Bunun yanı sıra obezite, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği gibi sorunlarla daha kolay mücadele edebilirsiniz.
Vücudu forma sokacak koşunun, hafif meyilli alanlarda yapılması daha faydalıdır. Kas gücünün artmasını sağlayarak, dayanıklılığı arttırır. Ayrıca stresin yenilmesini, pozitif bir ruh haline sahip olunmasını sağlamak için koşunun faydası çok büyüktür.
Sinirsel bozukluk, korku ve heyecan gibi durumlardan sonra, vücuttaki stres hormonları gün içinde yakılır. Bu adrenalinin damarların iç çeperlerinde kertikler açıp, gözenekli bir hale getirmesinden kaynaklanır. Bu alanlarda yağ, kireç gibi artıklar birikir ve damarların tıkanması etkisi yaratır. Vücuttaki bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde, oksijen alımını arttırıcı hareketlerden faydalı olanı yoktur.
Koşudan yarım saat sonra, kanda olan zararlı maddelerin yok olmasını sağlayan hücrelerde % 31 oranında artma olur. Bununla vücudun kanser hücreleriyle, bakteriler ve virüslerle mücadele şansı artar. Yapılan araştırmalarla düzenli koşu yapmanın uyku bozukluğunu giderdiği belirlenmiştir. Bu nedenle uykusuzluk çeken kişilerin, ilaçlardan destek almak yerine koşmayı tercih etmesi önerilmektedir. Bununla 2 ay içinde düzenli bir uyku düzenine sahip olunabilir.
Koşunun kan şekerini düşürücü etkisi de vardır. İnsülin kanda bulunan şekeri kaslara gönderen ve yağların kalça bölgesinde toplanmasına yardımcı olan bir hormondur. Vücutta sıvı tutulmasına sebep olup, dokularda süngerimsi bir yapıya neden olur. İnsülin oranındaki düşme, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkacak olan şeker hastalığı riskini azaltacaktır. Bunlardan korunmak için, ilaç yerine koşu yapmanın yararlı etkilerinden faydalanmak gerekir. Şeker hastalığı kontrol altına alınmadığında, organ hasarına neden olarak, yaşamın kısalmasına neden olan bir rahatsızlıktır.