Krizantem (kasımpatı) nasıl yetiştirilir?

Krizantem yani bizlerde daha çok kasımpatı adıyla tanınan bu güzel çiçek; Dünya üzerinde Asya, Kuzey Doğu Avrupa, Türkiye’de ise özellikle Akdeniz ve Ege’de karşımıza çıkan, bununla beraber doğada da sıkça görebileceğimiz bir bitki türüdür.  Sonbaharın en çok sevilen çiçeklerinden biridir. Özellikle sarı krizantem M.Ö. 15. yüzyılda Çin’de çeşitli üretim çalışmaları yapıldıktan sonra Japonya’da sarayın bahçesinde kullanılmıştır. Hatta ve hatta krallığın mührü olmuştur. Krizantem bu denli asil ve soylu bir bitki türü olarak kabul edilmiştir.

Ülkemizde de özellikle 17. yüzyıldan itibaren yetiştirilmesi yaygınlık kazanmış olan bu bitkinin birbirinden güzel renk çeşitleri bulunmakla beraber özellikle beyaz, sarı ve pembe olarak üç ana rengi bulunmaktadır. Ancak özellikle son yıllarda yapılan bitki çalışmaları ile beraber neredeyse 3000’in üzerinde renge sahip bir yelpazesi bulunmaktadır. Pembenin bordodan gül kurusuna, sarının en açık renginden turuncusuna, beyazdan kreme doğru giden binlerce renk aralığı bulunur.

kasimpati

Pekala evlerinde yahut bahçelerinde krizantem yetiştirmek isteyen kişiler nelere dikkat etmelidir? Şimdi bu sorunun cevabını vereceğiz. Öncelikli olarak krizantem dikilecek toprak bol humuslu, bol torflu, geçirgen ve son derece kaliteli bir toprak olmalıdır. Torf oranının yüksek olması, toprak içerisindeki su tutma oranını minimum düzeye indireceğinden krizantem çiçeği oldukça sağlıklı görünecektir.

Bahçenizde yetiştirdiğiniz krizantemin yerini değiştirmeniz, söküp başka bir yere dikmeniz gibi hareketler neticesinde çiçek küsebilir. Ancak eğer ki köklerin tüm saksının içini çevrelediği gözlemlenirse bir boy büyük saksıya dikilmesi uygundur. Fakat bunda da dediğimiz gibi birden bire büyük bir saksıya geçirmek yerine büyüme aşamasını takiben bir ebat büyük saksıya geçirmek doğru olandır. Bitkiniz tüm bunlar sayesinde uzun yıllar sağlıklı bir şekilde büyür.

Krizantem çiçeği mümkünse kireci az ve daha nötr sularla sulanırsa bitkiniz çok daha canlı ve sağlıklı olacaktır. Mümkünse her gün ve güneş gün içerisinde yakıcı etkisini göstermeden, sabah erken saatlerde sulanırsa bitkiniz daha sağlıklı şekilde yapraklanacaktır. Toprağın mümkünse aşırı sulu değil; ama her daim nemli kalmasını sağlayacak şekilde sulamak en doğru teknik olacaktır.

Bunun için yalnızca bir bölgeye değil, saksının her köşesine sulama yapılmalıdır. Bununla beraber mümkünse saksının dibinin delikli olması gerekir. Böylelikle bitki kökü çürümeden her daim nemli kalacaktır. Yazımızda vermiş olduğumuz tüm bu ayrıntı ve püf noktalara dikkat ettiğinizde krizantem çiçeğiniz uzun ömürlü olacaktır.

kasimpati2

Bir Cevap Yazın