Kronik gastrit neden olur?
Kronik gastrit rahatsızlığı zararlı etkenlerin mide mukozasına vermiş olduğu hasar sonucunda, mide mukozasının görevini tam olarak yerine getirememesi sorunudur. Kronik gastrit aniden gelişen bir durum değildir. Ani şekilde gelişen gastrit akut gastrit olarak tanımlanır. Zaman içinde mide mukozasına yerleşmiş ve işlevini engelleyen bu sorun ileri safhalarda rahatsızlık vererek kendisini hissettirir.
Kronik gastrit neden olur?
- Bu konuda yapılan araştırmalara göre kronik gastrite neden olan en önemli etken, Helicobakter Pylori adı verilen bir bakteri türüdür. Bu bakterinin şekli çubuk gibi uzun olup, oldukça sık karşılaşılan bir türdür. Genellikle iyi yıkanmamış yiyecekler ve içeceklerden mideye kadar ulaşır. Bu nedenle yiyeceklerin iyi yıkanmaları gerektiği daha iyi anlaşılmalıdır.
- Helicobakter Pylori bakterisinin mideye yerleşmesinden sonra ortama toksinler salgılamaktadır. Vücudun bu toksinlerle savaşması için görevlendirdiği hücrelerin yaptığı savunma savaşı sonucunda ortaya çıkan zararlı maddeler, bu toksinlerle birleşip mide mukozasına zarar vermektedir.
- Beslenme alışkanlığının etkileri de kronik gastrit için önemli bir etkendir. Alkol kullanılması, kötü ve düzensiz beslenmeyle birleşerek, doğrudan mide yüzeyini tahriş edip gastrit oluşturabilir.
- Sigara kullanan kişilerin mide sinir sistemini uyarmakta ve asit salgılaması komutunun verilmesinde etkili olmaktadır. Mide asidinin fazla olması gastrit nedeni olabilir.
- Kronik gastrite etki edecek önemli bir neden de stres olarak kabul edilir. Stresli olan kişilerde mide asidi daha fazla salgılanmaktadır.
- Aspirin ve benzeri bazı ağrı kesici ilaçlar ile antibiyotiklerin aşırı kullanımı da kronik gastrite neden olabilir.
Kronik gastrit belirtileri nedir?
Kronik gastrit genellikle çok az belirti vermektedir. Bazı durumlarda da herhangi bir belirti vermeden direkt olarak mideye yerleşir. Rahatsızlık sırasında uzun süreli iltihaplar olabilir. Karnın üst kadranında ağrı, mide bulantısı ve kusma etkili olabilir. İştahın azalması, şişkinlik ve geğirti meydan gelebilir.
Kronik gastrit tanısı ve tedavisi nasıl olur?
Mide rahatsızlığı olanların gastroenteroloğa gitmesi gerekir. Genellikle hastanın öyküsünün dinlenmesiyle gastrit rahatlıkla anlaşılabilir. Ancak doktor hastaya kesin teşhis koymak için bazı tetkiklerin yapılmasını isteyebilir. Bu konuda en faydalı tetkik ise endoskopi yapılmasıdır.
Rahatsızlığın tedavi edilmesi için mide asidinin azaltması için ilaç kullanımı söz konusu olabilir. Genellikle iki hafta kadar süren bir tedavi sonucunda mide eski durumuna dönebilir. Ancak bu sadece anlık bir iyileşme sağlar. Tedaviden sonra bunun üzerine koruyucu ilaç tedavisinin uygulanması gerekir. Bu rahatsızlığın tekrarlamaması açısından faydalı olur. İlaç tedavisinin yanı sıra diyet yapılması yarar sağlar. Özellikle mide asidinin artmasını sağlayacak yiyecekler yasaklanır. Midenin kendini yenileme özelliği bulunmaktadır. Buna rağmen hastalar yediğine dikkat etmediği takdirde, mide asidi birikip kronik gastrite neden olabilir. Bu nedenle mide mukozası normal hale döndükten sonra da, hastaların yemesine ve içmesine dikkat etmesi gerekir.
Kronik gastrit için yasaklı olan besinler
- Ekşimiş yoğurt ve dondurma.
- Et konservesi, füme edilen etler, sosis, pastırma, salam, sucuk, havyar, tuzlu balık ve et kızartmaları.
- Kızartma yoluyla hazırlanan her türlü unlu mamuller.
- Çikolata ve reçel türü besinler
- Turşular
- Meyvelerin çiğ ve sert olan türleri
- Hardal, sirke, karabiber, pul biber ve sarımsak gibi gıdalar
- Alkol, kahve ve çay gibi içeceklerin yanı sıra, kakao, limonata ve gazlı içeceklerin tümü