Küçük hücreli akciğer kanseri nedir?

Küçük hücreli akciğer kanserleri yulaf hücresi kanseri olarak ta bilinir. Bu kanser çeşidi küçük hücreli olmayan akciğer kanserine göre daha az görülür. Fakat akciğerlerde diğerine göre daha hızlı bir yayılım gösterir. Hızla çoğalma göstermiş olan küçük hücreler, metastaz yapıp tümörleri meydana getirir. Kanserli hücreler düzensiz olarak bölünüp, hızlı bir çoğalma gösterir. Bu hastalıktan korunmak için, öncelikle buna neden olan risk faktörlerinden uzak durmak gerekir.

Küçük hücreli akciğer kanserine neden olabilecek etkenler nedir?

Sigara, puro ve pipo kullanmak: Bu kanserlerin çoğu tütün mamullerinin kullanımından oluşur. Tütünün hücrelere zarar vermesi bu kansere neden olan en büyük etkendir. Tütün mamullerinin ne kadar süreyle kullanıldığı, miktarı ve içine çekilen nefesin ölçüsüne göre bir değerlendirme yapılır. Tütün mamullerinin kullanılmasının bırakılması kanser riskini önemli ölçüde azaltır. Pasif içicilerde kanser riskine aynı oranda sahiptir.

Asbest: Endüstri alanında kullanılan asbest, kanser riskini arttırıcı etkenler arasında bulunur. Asbestte bulunan fiberler partiküllere ayrılarak, hava yoluyla giyeceklere bulaşır. Bunun solunum yoluyla alınması akciğerlerdeki kanser riskini yükseltir. Asbestle birlikte sigara kullanılması risk oranını daha da arttırır. Bu sektörlerde çalışanların uygun korunma yöntemlerini kullanmaları tavsiye edilir.

Hava kirliliği:  Havanın kirli olması ve bunun solunması kanseri arttırıcı etkenler arasında bulunur.

Akciğer hastalıkları: Akciğerlerle ilgili olan verem gibi rahatsızlıklarda, kanser riski artış gösterir. Bu hastalıkları geçiren kişiler, hiç hastalanmamış olan kişilere göre daha fazla risk taşır.

Riskli meslek grupları: Maden sektöründe çalışanlar, baca temizleyici olarak çalışanlar, kaynak işçileri, dökümhanede çalışanlar, boya sanayinde çalışanlar, balata üretiminin içinde çalışanlar, çamaşır suyu üretiminde olanlar daha fazla risk taşır.

Küçük hücreli akciğer kanserinin belirtileri nedir?

  • Sürekli devam eden ve daha kötüleşen öksürük
  • Kan tükürmekküçük hücreli akciğer kanseri
  • Nefes darlığı çekilmesi ve ses kısıklığının yaşanması
  • Hırıltılı nefes alış vermek ve yutmada zorluk çekmek
  • Sıkça zatürre veya bronşit hastalığına yakalanmak
  • Boyun ve yüzde şişlik oluşması
  • İştahsız olanlar ve buna bağlı kilo kaybı yaşamak
  • Yorgunluk ve halsizlik sorunu yaşayanlar
  • Balgam renginde farklılıklar olması

Küçük hücreli akciğer kanserinin tanısı nasıl yapılır?

Yukarıda bulunan belirtilerin yaşanması halinde doktor hastanın geçmişi, alışkanlıkları ve çalışma durumunu inceleyip, r

isk faktörü yönünden bir değerlendirme yapar. Ailede genetik olarak kanser rahatsızlığının olup olmadığını sorgulayarak, hastaya göğüs röntgeni ve diğer testlerden geçirir. Ardından şüphe durumu varsa, balgam tetkiki yaptırılmasını ister. Araştırma sonucunda daha kapsamlı bir sonuca varmak için, akciğer dokusunu incelemeye alır. Akciğerlerde biyopsi yapılıp, alınan doku örneğini, mikroskop ile inceleyerek kanser tanısı konur.

Akciğerlerden doku alınması dört farklı şekilde yapılabilir.

Bronkoskopi: Ağızdan sokulacak ince ışıklı bir tüple hava yolları incelenerek, bölgeden doku parçası alınır.

İğne aspirasyonu: Göğüs bölümünden iğne yardımıyla girilerek, tümörden parça almaktır.

Torasentez: Akciğerlerin etrafındaki sıvıdan bir iğne yardımıyla, bir miktar sıvı alınarak inceleme yapılır.

Toratomi: Göğüs kafesi cerrahi yöntemle açılır, buradan hem parça alınır, hem de bölgedeki tümör tanımlanmış olur.

Küçük hücreli akciğer kanserinin yayılım yaptığı nasıl tespit edilir?

Hastalığın teşhisinin yapılmasının ardından tedavi yollarına karar vermek için vücuttaki yayılımının tespit edilmesi gerekir. Bu kanser türleri iki farklı evrede yaşanmaktadır. Sınırlı evrede tümör akciğerde ve lenf bezlerinde olur, yaygın evre ise vücuttaki diğer organlara yayılır. Bunun tespit edilmesi için aşağıdaki tetkikler yapılır.

  • BT Bilgisayarlı tomografi
  • Magnetik rezonans
  • Kemik sintigrafisi çekilmesi, kemiklerde olan tahribatı gösterir.
  • Mediastinoskopi kanserin göğüste bulunan lenflere yayılımını gösterir.

Küçük hücreli akciğer kanseri nasıl tedavi edilir?

Hastalığın hangi evrede bulunduğuna ve hastanın genel sağlık durumuna göre uygun bir tedavi belirlenir. Hastalara radyoterapi ve kemoterapi yapılabileceği gibi, cerrahi yöntem uygulanarak, ameliyat uygulanabilir. Hastaların iyileşmesinin ardından, adjuvan adı verilen tedavi koruyucu olarak uygulanır. Erken dönemde teşhis edilen kanserlerde bu tedaviye ihtiyaç kalmayabilir. Bazı hastalarda tümörün yerleşim yeri uygun olmadığı için cerrahi yöntemle ameliyat yapılamazlar. Ameliyat kanserleşmiş olan tümörü ortadan kaldırmak için yapılmaktadır.

Bir Cevap Yazın