Kulak kaşıntısı nasıl oluşur?
Kulak kaşıntısı kulakta sıcaklık artmasıyla oluşan terleme ve enfeksiyonlar sebebiyle kaşınma hissi oluşmasıdır. Rahatsız edici olan kaşıntı, yaz aylarında terleme ile artan, genellikle kulakta oluşmuş kronik dermatit adı verilen mantarın etkisiyle meydana gelir. Hassas bir yapıya sahip olan dış kulak yolu kaşıntıyla tahrip edilip, bunun üzerine havuz, deniz gibi içine su kaçabilecek ortamlara girilmesi kulakta ağrı, akıntı ve işitme kayıplarına yol açabilir.
Kulak kaşıntısının sebepleri nedir?
Kulakta meydana gelen kaşıntı sebeplerini kulak hastalıkları ve kulak harici olan hastalıklar oluşturur. Kulak ağrılarında gibi, kulak kaşıntısında hastalık kulağın dışında oluşabilir. Dil, dişler ya da ağız içinde bulunan dokularda oluşan lezyonlar, bademcikler ve boğazda olan rahatsızlıklar kulakta kaşıntı belirtisini meydana getirebilir. Kaşıntılar önemli bir hastalık habercisi olabilir. Bu hastalıkların en önemlileri arasında dış kulak yolu iltihaplanması ve dış kulak hastalıkları gelmektedir. Dış kulak vücudumuzda olduğu gibi cilt tabakası ile kaplı olduğundan, bu bölgede çeşitli enfeksiyonlar, dermatolojik rahatsızlıklar, egzama, mantar oluşması sebebiyle kaşıntılar olabilir. Dış kulak yolunda girişteki yağ bezleri tarafından üretilen yağlı salgı, kulağın kendi savunması için üretilir. Kulak kiri adındaki salgının pamuklu kulak çubuklarıyla sıkça temizlenmesi bölgede aşırı kuruluğa sebep olur. Yabancı maddelerle temas etmekle kaşıntı meydana gelir. Kaşıntıların en bilinen sebepleri arasında, alerjik bünyeye sahip olma gelir. Vücudunun başka bölümlerinde mantar, egzama gibi hastalıkları olan, gıda ya da başka maddelere karşı alerjisi olan kişilerde kulak kaşıntısına sık rastlanır. Kulak kepçesiyle, dış kulak yolunu etkileyen cilt hastalıkları bulunan kişilerde de, kulak kaşıntısı görülebilir. Yapı olarak düz bir şekli olmayan dış kulak yolu, kulak zarına kadar eğimlidir. Bu yüzden kulağın içine yerleşen mantar enfeksiyonu, yabancı parçacıklar, suyun içine kaçması, kulak temizleme çubuğuyla içe doğru itilmiş olan kirler dışarıdan müdahale olmadan çıkarılamaz. Mantar enfeksiyonu gibi hastalıkların bulaşıcılığı da kolay olur. Önlem alınmadığında kalabalık havuzlar mantar enfeksiyonunun bulaşmasını kolaylaştırır. Vücut direncini düşüren şeker gibi hastalıklarda da, kişilerde enfeksiyona yatkınlık görülür. Bu nedenle bu gibi hastalıkların kontrol altına alınması gerekir.
Kulak kaşıntısını önlemek için alınacak önlemler nelerdir?
- Kulakları kaşımamak, kaşıntıyla başa çıkılamadığında mutlaka doktora gitmek gerekir.
- Yaz aylarında kalabalık havuzlara girmek yerine denize girmek tercih edilmeli, havuza girmek zorunda kalındığında mutlaka kulak tıkacı kullanılmalıdır.
- Banyo sırasında kulağın içine şampuanlı ve sabunlu su kaçmamasına özen gösterilmesi gerekir.
- Kulak temizleme çubuklarıyla banyo sonrasında kulakların sadece ıslaklığı alınmalı, çok sık bu yöntem kullanılmamalıdır.
- Alerjik maddelerden uzak durulmalıdır.
- Kaşıntı sonrasında kulağa su temasından kaçınılmalıdır.
- Kapağı açılmış olan kulak damlalarını 15 günden sonra kullanmamalı.
- Kulağın içerisine kimyasal madde kaçırılmamalıdır.
Kulak kaşıntısı ilk başta fazla önemsenmez, fakat ilerleyen dönemde yaşamı çekilmez hale getirecek olan bu durum için gereken önlemlerin alınması gerekir. Kaşıntı hissi üzerine gittikçe artacak, siz kulağınızı kaşıdıkça daha fazla kaşıntı olacaktır.
Kulak kaşıntısı hangi hastalıkların belirtisi olabilir?
Kaşıntıların nedeni kulak dışında, baş ve boyun bölgesinde oluşan hastalıkların habercisi olabilir. Bunların başında alerjik hastalıklar gözlerde, yüzde ve boğaz çevresinde meydana getirdikleri kaşıntıyı, kulak bölgesine yayabilirler. Bunun dışında diş hastalıkları, ağız içi hastalıklar ve dış kulak enfeksiyonları kulak kaşıntısı belirtisi verebilir.
Kulak kaşıntısı tedavisi nasıl yapılır?
Kulakta oluşan kaşıntının tedavisi nedenine bağlı olarak yapılır. Sorun alerjik hastalıktan dolayı meydana geldiyse, tedavi alerjen maddelere veya bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik uygulanır. Bu tedavi beslenme değişiklikleri veya ilaç kullanımı biçiminde uygulanır. Mantara bağlı olan kaşıntılarda, mantarın üremesini ve yayılmasını kontrol altına almak için kortizonlu damla ve antibiyotikler tercih edilir. Buna doktorunuz karar verecektir.