Kulak tıkanması nedir?
Kulak tıkanması, kulakların tıkanmasına neden olan ve seslerin net olarak duyulmasını engelleyen bir durumdur. Farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Çoğunlukla ciddi sorunlara yol açmasa da, beş ya da yedi gün devam eden tıkanıklıklar
da, mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Kulak tıkanması nedenleri nedir?
Tıkanıklığın başlıca nedenleri arasında orta kulakta meydana gelen basınç değişiklikleri, kulak kanalından giren böcekler, kanaldan giren yabancı nesneler, kulak kirinin çok fazla birikmesi, kulakta olan hastalıklar, kulak içinde meydana gelen büyümeler, alerjik reaksiyonlar, kulakta oluşan enfeksiyonlar, migren, grip ve sinüs enfeksiyonları, yüksek yerlerde bulunma, kulağa su kaçması gibi sebepler sayılabilir. Boyun ve omuzda oluşan kas sıkışmaları da, kulak tıkanıklığına neden olabilir. Tıkanıklığa sebep olan etkenlerin bir kısmı orta kulak ile yemek borusunu birbirine bağlayan östaki borusunun zarar görmesine sebep olabilir. Östaki borusu orta kulağa hava giriş çıkışını sağlar ve kulak zarının iki bölümüne hava baskısı yapar. Kulak zarının iki tarafına bölümüne yapılan baskı, eşit miktarda olması gerekir. Östaki borusu tıkandığında, orta kulakta baskı azalır ve kulak zarı içeriye doğru çekilir. Bu durum kulakta tıkanıklık hissi oluşmasına neden olur.
Kulak tıkanıklığının belirtileri nedir?
- Kişilerde baş dönmesi oluşması.
- Kulağın bir tanesinde ya da her ikisinde birden ağrı ve rahatsızlık oluşması.
- Kulakta hafif derecede işitme kaybı oluşması.
- Tıkanıklığın uzun sürmesi halinde kulakta ağrı, basınç, daha ağır oranda işitme kaybı ve burun kanaması olması.
Kulak tıkanıklığı tedavisi nasıl yapılır?
Genellikle kulakta tıkanıklık geçici bir durumdur. Ancak oluşan semptomların iyi takip edilmesi gerekir. Kulakta ağrı olması ve sıvı gelmesi durumunda mutlaka doktora gidilerek tedavi olunması gerekir. Tıkanıklığa sebep olan nedene göre tedavi uygulanmalıdır. Yapılacak ilk işlem kulaktaki ağrıyı ve rahatsızlığı gidermek için, östaki borusunun açılarak, meydana gelen basınç giderilmelidir. Bunu yapmak için sakız çiğnenmeli, nefes alınıp burun ve ağız kapatılarak alınan nefes verilmeli, esnemeli ve şeker yenmelidir. Sıcak bir yerde olmak, sıcak duş almakta fayda sağlayacaktır. Bunların dışında yapılacaklar;
- Antibiyotik tedavisi: Kulağa su kaçması sebebiyle oluşan tıkanıklıklarda iltihabı gidermek için, antibiyotik tedavisi uygulanır. Bu ilaçlar ağız yoluyla alınabileceği gibi, kulağa damlatılacak damla şeklinde olabilir. Enfeksiyonun tedavi edilmesi ile tıkanıklık açılacaktır.
- Dekonjestanlar: Sinüslerde meydana gelen şişliklerde oluşan tıkanıklıklarda sıvı birikmesi olacağından, tablet ya da püskürme yöntemi ile burundaki nemin azaltılması, şişliği indireceğinden, tıkanıklık tedavi edilecektir.
- Kulak tüpleri: Tüpler orta kulakta biriken sıvının alınmasını sağlar. Tekrarlayıcı orta kulak iltihabı yaşayanlarda uygulanan basit bir cerrahi işlem yoluyla, ileride meydana gelecek enfeksiyonların da önüne geçilir ya da enfeksiyonların şiddeti azaltılabilir.