Kulak zarı ameliyatı nasıl yapılır?
Kulak zarı ameliyatı, dış ortam ve orta kulağı ayıran, hava geçirmeyen ve çapı bir cm den fazla olan kulak zarında genellikle çocukluk dönemlerinde oluşan deliğin kapatılması için yapılır. Bu delikler küçük olduğunda kendiliğinden düzelir. Düzelmediği zaman kulağın içinde ciddi iltihaplar oluşabilir. Kulak iltihabının dışında şiddetli patlama, uçağa binme gibi durumlarda oluşan ani basınç değişimlerinden, darbelerden, yabancı cisimlerin kulağa sokulmasından dolayı da, kulak zarında delik oluşabilir. Küçük zar deliklerinde sadece deliği kapatan ameliyat yeterli olurken, büyük deliklerde orta kulak kemikçiklerine yönelik sorunların giderilmesi için zar ameliyatı yapılabilir.
Kulak zarı ameliyatı neden yapılır?
- Kulak zarının görevini yerine getirmesi yapılır. Böylece dış kulak yoluna su kaçarsa orta kulakta iltihaplanma önlenir.
- İşitme kalitesini arttırmak amacıyla yapılır. Böylece kulak zarında titreşim yüzeyi arttırılacağından ses dalgalarının titreşimi daha iyi sağlanır.
- Orta kulak iltihaplarından dolayı oluşan menenjit, yüz felci ve beyin apsesi gibi hastalıkların önlenmesi için yapılır.
Kulak zarında delik oluşma nedenleri nedir?
- Orta kulak enfeksiyonu geçirmek ve bunun sürekli tekrarlaması halinde kulak zarında kalıcı delik oluşabilir.
- Kulak kanalı içine yabancı maddelerin sokulmasıyla, zarda delik meydana gelebilir.
- Yüksek basınç ya da ses travması olması halinde, zarda delik oluşabilir.
- Kula tüpü yerleştirilmesi sırasında, kulak zarında kalıcı delik oluşabilir.
Kulak zarı ameliyatı nasıl yapılır?
Travmadan oluşan taze delikler ya da küçük deliklerde, deliğin etrafı tazelenerek uyarılır ya da yeni oluşan deliğin kenarlarının ucu birbirine yaklaştırılarak kendini iyileştirmesi sağlanır. İyileşme sırasında kulak zarı için kalıp görevi görecek ince bir malzeme yapıştırılır. Zarda bulunan delik kapandıktan sonra, buraya yerleştirilen kalıp alınır. Deliğin büyük olması durumunda, böyle bir işlem yetersiz kalabilir. Ameliyatlar doktorun ya da hastanın tercihine göre genel anestezi ya da lokal anestezi altında uygulanabilir. Kulak bölgesinden alınan adale kılıfı, kıkırdak zarı dokusu ya da inceltilen kıkırdağa şekil verilip kulak zarında oluşan deliğe yerleştirilir. Buna yama adı verilmektedir. Doğru bir işlem yapıldığında, iki hafta içinde bu yama dokuya entegre olur ve zarın bir parçası haline gelir. Böylece zarda oluşan delik kapanır. Ameliyat sırasında aynı zamanda kulakta bulunan iltihaplı dokular temizlenir ve kemikçiklerdeki eksikler giderilir. Kemikçiklerin düzeltilmesi mümkün olmazsa kemikçik protezleri yapılabilir. Ameliyat mikro cerrahi aletler kullanılıp, ameliyat mikroskobuyla yapılır. Kulak deliği içinden kesi yapmadan ya da kulak yolundan, kulak önünden veya arkasından kesi yapılarak ameliyat yapılabilir. Sadece kulak zarının onarıldığı ameliyata mirinoplasti denir. Kulak zarına yapılan yamanın düşmemesi için, orta kulak jelfom adında emilebilen tamponla desteklenebilir ya da yamanın etrafı dokuların arasına sıkıştırılır. Kulak zarına yapılan yamaya dikiş olmamaktadır. Onarımdan sonraki kulak zarı, normal kulak zarına yakın özellikte olur ve işitme normale döner. Fakat kemikçiklerde ciddi bir hasar varsa, bir miktar işitme kaybı olabilir.
Kulak zarı ameliyatlarının komplikasyonları nedir?
Kulak zarında olan delik yeniden tekrarlayabilir. Bu nedenle hastalar ameliyat sonrasında düzenli olarak muayene edilir. Nadiren yüz siniri kulak kemiğinden geçtiğinden ameliyat sonrasında yüz felci olabilir. Bu sorun yüz sinirinin doğuştan değişik bir rota izlediği hastalarda yaşanır. Tat sinirinin de kulaktan geçmesinden dolayı, bu sinirin zarar görmesi de mümkündür. Bu durum ağızda tat değişimi oluşur. Bu durumlar genellikle geçici özelliktedir. Bazı durumlarda doktorun iltihapları temizlemek için, işitme kemikçiklerini devre dışı bırakmasında işitme azlığı meydana gelebilir. Bu durum içeriye protez kemikçiklerin yerleştirilmesiyle çözülebilir.
Kulak zarı ameliyatında yamanın başarısız olma sebepleri nedir?
Yapılan yamanın zar üzerinde tutmamasının sebebi, yamanın koyulan yerden kayması ya da erken dönemde geçirilen kulak enfeksiyonundan olabilir. Şeker hastalığı, sigara kullanılması, böbrek hastalığı gibi faktörler yamanın tutma olasılığını azaltmaktadır. Ancak ameliyatların % 90 oranında başarılı olduğunu söyleyebiliriz.
Kulak zarı ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nedir?
Ameliyat sonrasında doktorun uygun göreceği zamanda kulak tamponları çıkarılır. Kulağın içine iyileşmeyi sağlayacak damla ilaç kullanılır. Bu sürede ağır kaldırmaktan, burnu temizlemekten kaçınmak gerekir. Bir ay süreyle ağır işlerden kaçınma, ağır spor aktivitelerinden uzak durmak gerekir. Ameliyat sonrasında 1-2 ay uçak yolculuğu yapmamak gerekir. 3-6 ay süreyle kulağın içine su kaçırmamaya özen gösterilmelidir. Kulağın içinde akıntı, iltihap olması halinde, zarda yine sorun olduğu düşünülmeli ve hemen doktora gidilmelidir.