Kurabiye hamuru hazırlamanın püf noktaları nedir?
Hazırlanacak kurabiyenin hem ağızda dağılması, hem yumuşak bir lezzete sahip olması, hem de pişerken dağılmaması için hamurunun özenle hazırlanması gerekir. Kurabiyenin iyi pişirilmesi, altının yanmaması ve sert olmaması için hamur hazırlanması sırasında bazı noktalara dikkat edilmesi gerekir. Kurabiye hamuru bir nevi kurabiyenin çatısıdır. Siz ne kadar özen göstererek hazırlarsanız, kurabiyeleriniz o kadar lezzetli ve güzel olacaktır. İstediğiniz kıvamda olan, ikram ettiğiniz sevdiklerinizden övgüler alan kurabiyeler pişireceksiniz. Sert bir hamur hazırladıysanız kurabiyeler dağılacak, yumuşak bir hamur hazırladıysanız kurabiyeleriniz yayılacaktır. Bu yüzden kurabiye yapımında hamurun hazırlanması en önemli detaydır.
Kurabiye hamuru hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler nedir?
- Hamurun hazırlanacağı malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekir.
- Önce oda sıcaklığında olan margarini ya da toz şekeri mikserle iyice çırpılması gerekir. Bu çırpma süresini şekerin iyice erimesine kadar devam ettirmeniz gerekir.
- Hamuru hazırladığınızda toz şeker ya da pudra şekeri kullanmanızın herhangi bir önemi yoktur. Sadece pudra şekeri toz halinde olduğundan, çırpma yaparken size kolaylık sağlar.
- Hamurun içinde kullandığınız unu mutlaka elemeniz gerekir. Bunu sadece kurabiye yapımında değil, yaptığınız diğer hamur işlerinizde de bu şekilde olmalıdır. Çünkü elenmiş olan un havalanacağından, pişirme sırasında daha kolay kabararak, ortaya lezzetli hamur işleri çıkaracaktır.
- Hamurun içine sıvı malzemelerinizi karıştırdıktan sonra ilave ettiğiniz, elenmiş unu ölçüsü verilmiş bile olsa aniden koymamanız gerekir. Çünkü ölçü olarak verilecek bardak büyüklükleri değişik olacağından, hamurunuz istenen kıvamda olmasını zora sokabilirsiniz. Kurabiye yapımında kullandığınız yumurta büyüklüğü bile hamurunuzun kıvamına etki eder. Bu yüzden unu yavaş koyarsanız, gerektiği takdirde ilave ya da azaltma yapılabilir.
- Hamurun içinde kullandığınız margarin ya da tereyağı su içerdiğinden, kesinlikle pastanelerde yapılan hamur işlerinin tadını bulamazsınız. Bunu elde etmek isterseniz su içermeyen vita yağı kullanmanız gerekir. Bu yağı bulamadığınız takdirde, evde kendiniz önceden hazırlayabilirsiniz. Bunun için biraz margarini bir tavanın içine koyup kaynatmadan eritin. Daha sonra soğumasını ve donmasını bekleyin. Gerekirse bir süre buzdolabına koyun. Donmuş olan üstünden küçük bir delik açın. Buradan margarinin içinde olan suyu dışarıya çıkarın. Bunu döküp su içermeyen bir margarine sahip olun. Bu yağla hazırladığınız kurabiyelerin ne kadar lezzetli olduğunu siz bile fark edebilirsiniz.
- Kurabiyelerin çoğu kulak memesi yumuşaklığında ve ele yapışmayan kıvamda hamurla hazırlanması gerek. Bazılarında daha yumuşak cıvık bir hamur olabilir. Buna dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Bu yüzden unu yavaş yavaş ilave edin.
- Hamurda sıvı malzemeler karıştırılırken mikserle karıştırılmanızın bir zararı yoktur. Ancak malzemelerinize un ilave ettikten sonra mutlaka hamuru elinizle yoğurmanız gerekir. Bunun sebebi unun içinde olan hava sirkülasyonunun korunmasıdır.
- Kurabiye hamurunun istenilen şekilde hazırlanmasının ardından, mutlaka hava almayan şekilde streçle ya da bir poşetle sarıp buzdolabında en az yarım saat dinlendirmeniz gerekir. Yoğurma esnasında elinizin sıcaklığıyla yayılacak olan hamurun toparlanmasını sağlayıcı bu aşamayı atlamamanız gerekir. Bu yaptığınız hareket kurabiyelerin pişme sırasında fırına sürdüğünüzde yayılmasını önler.
- Kurabiye hamurlarını şekillendirdikten sonra mutlaka sıcak fırına koyun.
- Hamur pişme aşamasında fırın sıcaklığı çok önemlidir. Bazı kurabiye hamurları düşük ısılarda pişirilirken, bazılar yüksek ısıda pişirilmelidir. Size verilen tarifte olan sıcaklıklara uymanız tavsiye edilir.
- Hamurun hazırlanması sırasında verilecek olan malzemelere de uymanız yerinde olur. Çünkü bazı kurabiye tariflerinde kabartma tozu kullanmamanız gerekmektedir. Örneğin üzerine şeker hamuru kaplanacak olan kurabiyelerde durum böyledir. Kurabiyelerin kabarmadan dümdüz pişmesi gerekir. Kabarırsa daha sonra istediğiniz şekilde kurabiyeler hazırlamanız mümkün olmaz. Bunun gibi bazı tariflerde sıvı yağ, bazılarında bitkisel margarin kullanılabilir.