Kurban kesmek nedir, kimler kurban keser?
Kurban bayramımız dini bayramlarımızdan biridir. Hicretin ikinci yılından sonra İslam âleminde kutlanmaya başlamıştır. Kurban bayramında, Allah’a yakın olmak amacıyla, rızasını almak için, ibadet amaçlı olarak kurbanlık bir hayvan kesmek gerekir. Burada sadece Allah adına kesilecek kurban makbuldür. Başkası adına kesilecek kurban haram sayılır. Burada anlaşılan Allah’ın emrini yerine getirmek olmalıdır.
Kurban kesecek kişinin bazı şartlara uyması gereklidir. Bu şartlar;
Kurban kesmek isteyen kişinin Müslüman olması gerekir.
Özgür ve yolculuk esnasında olmamalıdır. Seferi olmanız kurban kesmenize manidir.
Belli oranda mal sahibi olması gerekir.
Kurban kesmek isteyen kişi buluğa ermeli ve aklı başında olmalıdır.
Kurban bayramı yardımlaşmayı, dayanışmayı gerektirir. Kurban kesmekse bir ibadettir. Kurban kesen kişiler Allah’ın emirlerini yerine getirerek, kul olduklarını hatırlarlar. Kesilen kurbandan fakirlere dağıtmak, onların hayata bağlanmasına yardımcı olur. Kişilerdeki dünya malına düşkünlüğü giderir. Cimrilikten sakınmayı öğretir. Zenginliğin paylaşılması gerektiğini hatırlatır. Zengin ve fakirin kaynaşmasına vesile olur.
Hangi hayvanların kurban olarak kesileceği de önemlidir. Davar yani, koyun, keçi, inek, boğa, manda, dana, düve, tosun gibi hayvanlar, deve ve sığır kurban olarak kesilecek hayvanlardır. Bunun dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemez. Dişi ve erkek hayvanlar kurban edilebilir. Lakin koyunun erkeği, keçinin dişisi daha sevaptır. Koyun kurban kesmek, sığırdan daha sevaptır. Yünü kırkılmış koyunu kurban olarak kesmek mekruhtur, yani doğru değildir. Bunların dışında, kurban edilecek davarın en az bir yaşında, devenin beş yaşında, sığırın iki yaşını geçmesi gerekir. Koyunlar ise altı aydan sonra, yeterli gelişmişlerse kurban olarak kesilebilir. Hastalıklı, herhangi bir azası eksik, topal, kör, dişleri eksik, gebe hayvanlar kurban edilemez. Yabani hayvanlarda, eti yense bile kurban edilemezler.
Kurban kesmek yerine, sadaka vermek kabul edilemez. Kurban bayramını ilk üç gününde kurban kesilmelidir. Koyun ve keçi bir kişi tarafından, diğerleri yedi kişiye kadar ortak olunarak kurban edilebilir. Kurbanı keserken, hayvana acı vermeden kesmek caizdir. Kurban eti dağıtılabilir ya da bağışlanabilir. Kurban kesmek için vekâlet verilebilir. Kurbanlarınızı taksitle de alabilirsiniz. Kurbanlarınızı ölü kişiler adına kesebilirsiniz.
Bayramlarınız hakiki bayramlar olması dileğiyle….