Kuru temizleme nasıl yapılır?
Modern şehir yaşamında neredeyse her köşe başında rastlanılabilen kuru temizleme mağazaları sanılanın aksine oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Çoğu kaynakta kuru temizlemenin ilk olarak Paris’te 1840 yılında Jolly Belin isimli bir girişimci tarafından açılan mağaza ile başladığı yazsa da, aslında kuru temizlemenin tarihi Antik Çağ’a kadar uzanmaktadır. İnsanoğlunun yüzlerce yıldır en büyük sorunlarından biri olan yağ lekelerinin çıkartılması için petrol bazlı herhangi bir sıvının kullanılması kuru temizlemenin başlangıcı olarak kabul edilir ki, bilindiği kadarıyla Antik Çağ’da dahi bu tür uygulamalar mevcuttur. Kıyafetlerden lekelerin çıkartılması esnasında her ne kadar sıvı maddeler ve su kullanılsa da, bu işleme “kuru” temizleme denmektedir.
Bilinen insanlık tarihinin ilk dönemlerinde insanların küllü su, killi çamur veya amonyak gibi farklı maddeleri giysilerdeki yağ lekelerini çıkartmak için kullandığı günümüzde birçok bilimadamı tarafından kabul edilmektedir. Bu uygulamalar petrol bazlı sıvılar ile yağların çözülebileceğinin bir kanıtı olarak kuru temizlemenin de yüzlerce yıldır kullanıldığını gösterir. Kuru temizleme işlemi basit bir anlatımla tüm dünyada lekelenen giysilerin bir takım ön leke temizleme işlemlerinden geçirilmesi ve sonrasında da bilinen uygulamalar ile yıkanmasıdır. Kuru temizleme işleminin son adımıysa klasik ütü veya buhar kullanarak giysinin ütülenmesi ve müşteriye teslim edilmeye hazır hale getirilmesidir. Ancak bazı narin kumaşlardan yapılan giysilerin ütülenmesi esnasında özel aletler kullanıldığı gibi nadir olarak ütüleme işlemi yapılmadığı da olur.
Kuru temizleme mağazalarına lekeli kıyafetler ile gittiğinizde size sorulacak olan ilk soru; lekeli kıyafetin herhangi bir yıkama ya da temizleme işleminden geçip geçmediği ile ilgili olacaktır. Zira çoğu insan kulaktan dolma bilgiler ile lekelerin üzerine kolonya, sirke, tiner, limon veya tuz gibi herhangi bir faydası olmadığı gibi zararı olan maddeler dökerek lekeyi önceden çıkartmaya çalışır. Ancak bu şekilde arkadaş tavsiyesi veya internet aracılığı ile edinilen bilgiler lekenin çıkmasını sağlamadığı gibi, lekenin kıyafetten çıkmasını “imkansız” hale de getirebilir. Kuru temizleme sektöründe en önemli konulardan biri olan leke tanımlama, hangi lekenin ne şekilde çıkartılacağının önceden saptanmasıyla ilgilidir.
Kuru temizleme işleminden önce giysinin herhangi bir yıkama ya da temizleme girişiminden geçmemesi durumunda “uzman” kişi ilk önce lekenin tam olarak hangi maddeden kaynaklandığını saptar ve daha sonra ilgili giysinin kumaş dokusuna bakar. Lekenin ve kumaşın doğru olarak belirlenmesinin ardından lekenin doğru şekilde çıkartılması için işlemler uygulayan kuru temizleme elemanı, böylece doğru leke çıkartıcı kimyasalları kullanarak neredeyse soruna çözüm getirebilir. Lekelendikten sonra herhangi bir yanlış uygulamaya maruz kalmayan ve işinde uzman olan bir kişi tarafından yapılan kuru temizleme ile neredeyse tüm lekeler çıkartılabilmektedir.