Kuşburnu nasıl yetiştirilir?
Kuşburnu yetiştirmek üreticisi açısından zenginlik verici bir tarım türüdür. Çünkü zahmetsiz ve iyi mahsul alınır. Fakat ülkemizde henüz kültüre edilmiş olan kuşburnu bahçe tesisi kurulmamıştır. Kuşburnu bitkisinin yararları dikkate alındığında, bunu artırılacağı düşünülür. Özellikle kültüre edilmiş olan Rosa Rugosa türündeki kuşburnu bitkisi bunun için uygundur. Bu kuşburnu bitkisini işleyen fabrikalar günümüzde yılın 8 ayında ürünü bulamamaktan yakınır. Bunun giderilmesi için, kuşburnu yetiştiriciliğine daha fazla önem verilmelidir. Bunun tarımında özel bir bakım, masraf ya da emeğe gerek yoktur. Fakat iyi yapılacak bir bakım sonucunda alınacak ürün daha iyi olur.
Kuşburnu tarımında toprak, iklim, rakım ve güneşlenme gibi istekler karşılandığı takdirde her yerde yetiştirmek mümkün olur. Eğer kültüre alınan kuşburnu yetiştirmeyi isterseniz, sulama olanağına sahip olan arazilerde yetiştirilmesi önerilir. Rakım yabani türdeki kuşburnuna göre daha düşük olmalı, özel bir toprak türü olmasa da, kuşburnu bitkisinin güneşi sevdiğini belirtelim.
Kuşburnu bitkisinin iklim isteği
Yabani türlere göre, kültüre alınmış türler daha ılıman iklimde yetişir. Ayrıca bitkinin yılda 1000 mm3/cm2 yağış alabilen yerlere dikilmesi tavsiye edilir. Eğer daha kurak yerlere ekilirse, sulama olanakları mutlaka olmalıdır. Bunlar bitkinin gelişmesine, meyvelerin büyüklüğüne ve sayısına direkt olarak etki yapacaktır. Bitkinin gelişmesi devam ettikçe, meyve salkımında yeni sürgünler oluşmakta ve meyve vermektedir. Kışın kar ve doluyu sevmeyen bir bitki olsa da, bunlar bitkinin ölümüne sebep olmaz. Kuşburnu çiçekleri Mayıs ayında açtığı için, don olayı bunları etkilemez. Kış erken bastırdığında ise, sadece dördüncü meyveler bundan etkilenebilir. Bu durumda olan meyveler turşuluk olarak değerlendirilebilir. Yaz döneminde 18-38 derecelik ısı meyvelerin olgunlaşmasına yeterlidir. Güneşlenme meyvelerin hızlı olgunlaşmasına neden olur. Bu hem meyvenin aromasını arttırır, hem de sürgünlerin oluşumuna ve güçlenmesine yardımcı olur. Kuşburnu bitkisini şiddetli rüzgarlar bile etkilemez. Sadece döllenmede bitkilerin korunması gerekir. Bunların dışında nem arayan bir bitkidir. Bu nedenle dere ve göle yakın üretilmesi daha uygundur.
Kuşburnu bitkisinin toprak isteği
Kuşburnu kumlu topraklarda daha iyi gelişim gösterse de, besin maddelerince zengin olan gevşek humuslu topraklar da gelişimine uygundur. Bu yüzden toprak seçiciliği yoktur.
Kuşburnu fidanları ne zaman dikilir?
Bitkinin fidanları sonbahar geldiğinde yaprak dökümünden sonra dikilir. Ekim dönemi ağaçların tekrar çiçek açmasına kadar sürer. Yani Aralık ayından Nisan ayına kadar kuşburnu fidanlarını ekebilirsiniz. Kış ılık geçtiğinde sonbaharın sonunda, soğuk olduğunda ilkbaharda dikim yapılabilir. Bunların dışında fidanlar topraklıysa dikilebilir. Dikimde toprak çamurlu olmamalı ve güneşin etkili olmadığında ekilmelidir. Fidanlar ekileceğinde toprağından çıkarılmalıdır.
Kuşburnu fidanlarının dikiminden sonra bakım
Fideler dikilince hemen sonra can suyu verilmesi gerekir. Fidanlar dikildiğinde bir direğe ya da çardağa bağlanması gerekmez. Çünkü bitkinin dalları ve gövdesi esnektir. Rüzgâr ve soğuktan etkilenemez. Zor koşullarda oldukça dayanıklı bir bitkidir.
Sulama: Suyu sevdiğinden, eğer yağış almayan yerlere ekilirse bolca sulanmalıdır. Yağış aldığında, buna uygun sulama yapılmalıdır.
Gübreleme: Kuşburnu yetiştiriciliği sırasında iyi bakım yapılması, sonucun iyi olmasına sebep olur. Fidanlar ekilince, 2 yılda verilen çiftlik gübresi sayesinde toprağın yapısı korunarak, gevşemesini sağlar. Bununla kuşburnu toprakta olan besin maddelerini daha iyi alır. Yeni sürgünler oluşarak, meyveler irileşir ve verim iyi olur.
Hastalık ve zararlılarla mücadele: Doğa koşullarına, hastalıklara ve diğer zararlılara karşı çok mukavemetli olan kuşburnu bitkisi kolay yetiştirilir. Her türlü hastalığı içinde tedavisi vardır.
Budama: Budama yapma bitkinin verimini ve kaliteyi arttırır. Budamanın 2 yılda bir yapılması gerekir. 4-5 yılda bir yapılacak ocak dibinde gençleştirme budaması sayesinde, ocak canlandırılır ve alınan verim artırılır. Budama sayesinde daha çok ürün alınır. Budama makasıyla ve keskin bir bıçak kullanarak dal kabuğu tahriş edilmeyecek şekilde, düz bir yüzey halinde budama yapılır.