Kuşburnu tüketmek faydalı mıdır?
Kuşburnu şifalı özellikleri olan ve daha çok kış döneminde çayı hazırlanarak tüketilen bir bitkidir. Bitki içi tüylü olan ve fazla sayıda tohum içermektedir. Sonbahar dönemiyle olgunlaşmaya başlayan meyveleri, C vitamini içeriğiyle diğer meyvelerle kıyaslandığında oldukça zengindir. Bunların taze olarak ya da kurutulmuş olarak tüketilmesi mümkündür. Meyvelerin kullanımı çay ve marmelat olarak yapılmaktadır. Kuşburnu içeriğinde C vitamininin haricinde A, B1, B2, K ve E vitaminlerini, kalsiyum, magnezyum, demir, sodyum, mangan, çinko ve bakır gibi mineralleri barındırır. Halk arasında ayrıca it burnu, yaban gülü, gül elması gibi farklı isimlerle de bilinir. Kuşburnu oldukça faydalı olduğundan, herkese tavsiye edilebilir.
Kuşburnu faydaları nedir?
- Bu konuda yapılmış bilimsel araştırmalarda güçlü bir antioksidan olduğu tespit edilen kuşburnu herkesin tüketmesi gereken bir besin kaynağıdır.
- Vücuttaki iltihabi hastalıklarda olan yararlı etkileri oldukça çoktur. Dejeneratif eklem hastalığı olan eklem kireçlenmesi ve romatizmal ağrıların giderilmesinde oldukça etkilidir.
- Soğuk algınlığında ve gripte bağışıklık sistemini destekleyecek kadar etki eden bir bitkidir. Bağışıklık sisteminin üzerinde C vitamini ve polifenolik içeriği nedeniyle etkili olur.
- Eklem ağrıları olan kişilerde tedaviyi destekleyen etkisi yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kabuğu ve çekirdeğinde bulunan bir maddenin iltihabi reaksiyonları önlemesi için etkili olduğu tespit edilmiştir.
- İltihabı gideren ve ağrı kesici özelliği olan bileşenlerinin suda çözünmemesi yüzünden, kuşburnu çayı eklem romatizması olanlarda pek etkili olmaz. Bu etkiden yararlanmak için özel hazırlanan kapsüllerden ya da meyvenin kendisini tüketmelisiniz. Toz şeklinde hazırlanmış olan kapsüller artrit yakınması olanlarda etkili olur. Özellikle dizde ve kalçada oluşan ağrıların dindirilmesi için fayda sağlar. Kuşburnu meyvesinin etkisi ağrı kesici ilaçlardan bile daha fazladır. Yapılan bir araştırmaya göre eklem ağrılarının % 82 oranında kuşburnu ile azaltıldığı tespit edilmiştir.
- Japonya’da yapılmış olan bir araştırmaya göre kuşburnu özütünden hazırlanmış karışımın vücutta yağ oranını düşürdüğü tespit edilmiştir.
- Dokularda oluşan sertleşme, kemik erimesi, kireçlenme, siyatik ve raşitizm hastalığında tedavi edici özellikleri vardır.
- Vücutta C vitamini eksikliği varsa, yorgunluk ve ateş gibi sorunlarda kuşburnu rahatlıkla kullanılır.
- Ülser nedeniyle oluşan mide şişkinliklerin giderilmesinde, gastrit sorununda, bağırsak hastalıkları, enfeksiyonlar, ishalin kesilmesi için, böbrek ve safra kesesi hastalıkları, hemoroit sorunu, sindirim sisteminde olan parazitlerin giderilmesinde kullanılır.
- Kadınlarda rahim kaynaklı hastalıklarda, hamilelik döneminde meydana gelen krampların giderilmesinde, menopoz tedavisi, kanser türleri, kanın inceltilmesi, kansızlık ve kan temizlenmesinde oldukça faydalı etkileri bulunur.
- Karaciğer iltihabı tedavisinde, kan şekerinin düzenlenmesinde ve safra kesesi taşlarında kuşburnu tüketilmesi faydalı olur.
- Gut hastalığının tedavisi için destekleyici olarak, yüksek tansiyon sorunu olanlarda düzenleyici olarak kullanılabilir.
- Ürik asit metabolizma bozuklukları üzerinde yararlı etkileri olur.
- Görme duyusunu kuvvetlendirmek için ve gece körlüğünü önlemek için kullanılabilir.
- İştah açan, kavrama yeteneğini güçlendiren, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde olumlu etkileri vardır.
- Düzenli olarak tüketilirse stresin azaltılmasına faydalı olur.
Kuşburnu nasıl tüketilmelidir?
İnce kıyılan kuşburnu kabuğunu bir tatlı kaşığı kadar bir su bardağı kaynamış suyun içerisinde 15 dakika kadar demleyin. Bunu daha sonra süzerek içebilirsiniz. Günde aynı tertip üç defa içilebilir. Kuşburnu eklem ağrıları için öğütülerek kullanılır. Bunun için özel hazırlanmış preparatların kullanılması daha etkili olur. Çay yaparak, marmelat ve reçel olarak hazırlayarak, kuşburnunun yararlı etkilerinden faydalanabilirsiniz.