Lavantanın faydaları nedir?
Lavanta Akdeniz bölgesinde yetişen bitki türlerinin içinde ballıbabagiller familyasına ait olan Lavandula cinsinden oluşur. Geniş bir alanda yetişen bitki çalı görünümlü, başaklar biçiminde mor, mavi veya kırmızı çiçekleri bulunur. Dağlarda 1000-1800 metre yükseklerde yetişir. Ülkemizde en fazla Akdeniz bölgesinde genellikle süs bitkisi olarak yetiştirilir. Kendine has hoş kokusu ile kozmetik sanayinde ve parfümeri sektöründe kullanılır. Bunun dışında lavanta karaciğerin sağlıklı çalışmasını sağlamak ve saç dökülmelerini önlemek gibi çok önemli özelliklere sahiptir. Karaciğer yetmezliği çeken ve karaciğer rahatsızlığı bulunan kişilere yardımcı olur. Özellikle uygulanacak olan lavanta kürü zarar gören karaciğer hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Lavanta kürüyle bu rahatsızlıklarda iyi sonuçlar alınmaktadır. Bitkinin yeşil renkte olan gövdesi, ikinci yılda odunsu bir yapıya sahip olur. Kokulu ve küçük olan çiçekleri 5-15 cm uzunluğundaki başaklar şeklinde yaz döneminde açar. Özel yöntemler kullanılarak toplanan ve kurutulan çiçekler, Temmuz ve Ağustos aylarında, henüz tomurcuk halindeyken toplanır. Saplarıyla birlikte toplanan çiçekler, demetler halinde gölge bir alanda asılarak kurutulur. Kuruduktan sonra sap bölümünden ufalanarak ayrılır. Kalıcı ve güzel kokusunun yanında, iyileştirici etkisi olan bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri, yaprakları ve gövdesinden damıtma ile elde edilen yağı tıp alanında tedavi edici olarak kullanılır.
Lavantanın faydaları nedir?
- Afrodizyak etkisi bulunan lavanta cinsel gücü arttırarak, kamçılar. Yemeklerde ve salatalarda kullanılacak olan 1-2 damla lavanta yağı cinsel hayat için olumlu etki yapar.
- Yatıştırıcı etkisinin olmasıyla, uykusuzluğa bir çaredir. Kokusu rahatlamaya yardımcı olur.
- Baş ağrılarını gideren, mide ve bağırsak hastalıklarında tedavi edici etkisiyle sindirim sistemini rahatlatır.
- Karaciğer hücrelerini yenilemesi nedeniyle çok faydalıdır. Karaciğerin metabolizmasının düzenlenmesinde mucize bitkiler arasındadır.
- Hepatit B ve hepatit C üzerinde iyileştirici etkilere sahiptir. Hastalıklara sebep olan virüsleri baskı altına alır. Siroz başlangıcı halinde lavanta kürü ile kereviz kürü beraber kullanılıp, hastalık tedavi edilebilir.
- Saç dökülmelerini önlemede etkilidir.
- Merkezi sinir sisteminde ve üst solunum sinir sistemi üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Sinirleri yatıştıran etkileri vardır.
- İshali kesmekte oldukça etkilidir.
- İştah açan etkileri vardır.
- Kan basıncının dengelenmesinde kullanılır.
- Bitkinin içeriğinde bulunan vücutta tümör oluşumunu önleyen altı tane etken madde sağlık için faydalıdır.
- Kanseri engelleyici etkili maddelere sahip olan bir bitkidir.
- Cilt sorunlarında ve yanıklarda oldukça faydalı olur. Cildi nemlendiren etkisiyle, cilt bakım ürünü olarak kullanılabilir.
- Saçta meydana gelen kepeklenme sorununda tedavi edicidir.
- Sedef ve egzama rahatsızlığında etkilidir.
Lavanta nasıl kullanılır?
- Lavanta çayı: Bir bardak su içinde, 1-2 çay kaşığı lavanta çiçeği koyularak kaynatılır. On dakika kadar demlenmesine izin verilerek, içine biraz bal konulur. Çayının kullanılması özellikle baş ağrılarını giderir ve sinirleri yatıştırmaya fayda sağlar.
- Lavanta banyosu: 2-3 litre suyun içinde kaynatılan 100 gram lavanta çiçeğini süzülüp, banyo suyuna ekleyin. 15 dakika boyunca yapılacak banyolar rahatlatıcı özelliğe sahiptir.
- Lavanta keseleri: Bitkinin kurutulan çiçekleri kumaş bir kese içerisinde giysi dolaplarında, çamaşırların arasında, yastık altlarında kullanıldığında, rahatlatıcı etkilere sahiptir.
- Lavanta toniği: Kaynatılıp süzülen toniği, ciltte hücre değişimine yardımcı olur. Aynı zamanda ciltte akne ve sivilce tedavisinde etkilidir.
- Lavanta yağı: Çiçekleri, gövdesi ve yaprakları damıtılarak elde edilen lavanta yağı, oldukça şifalı etkilere sahiptir.