LCD TV ile Plazma TV arasındaki fark nedir?
Her geçen gün gelişerek takip etmesi zorlaşan teknoloji tabii ki en çok kullanılan ve satılan ürünlerden biri olan televizyonları da etkiledi. Dünyada ve ülkemizde içinde TV olmayan ev sayısı yok denecek kadar az. Çocuklardan emeklilere kadar geniş bir kullanıcı kitlesine sahip bu aletler her geçen gün gelişmekte ve geliştikçe alternatifler türemekte.
Televizyon siyah beyaz olarak hayatımıza girdi. Daha sonra gelişerek renklendi. Sonra bu devasa tüplü televizyonlar incecik bir hâl aldılar. Hiç durmadan gelişmeye devam ettiler ve şimdilik bu ince televizyonlar için 4 farklı alternatif bulunmakta; Plazma TV, LCD TV, Led TV ve OLED TV. Bu alternatifler arasındaki farklar görüntüyü iletme teknikleri, kullanılan cam ve malzeme kalitesi, malzemeye bağlı olarak kullanım ömürleri diyebiliriz. Bugün Plazma TV ile LCD TV’leri karşılaştıracağız.
Öncelikle LCD Televizyonların daha yeni bir teknoloji olması onları avantajlı yapan nedenlerden sadece biri. LCD TV ile Plazma TV arasındaki en büyük fark görüntüyü iletme tekniği demek mümkündür. Plazma TV’ler içinde bulundurduğu tüplerden yararlanarak ışığı ekrana iletmektedir. Plazma TV’de bulunan tüpler gazı ışıyarak ekrana iletir. Aklınıza eski 5-10 kiloluk tüplü televizyonlar gelmesin, Plazma TV’lerdeki tüpler çok küçüktür. Hatta 8.8 mm inceliğinde üretilen Plazma TV bulunmaktadır. LCD TV’ler ise görüntüyü içinde barındırdığı likid kristaller yardımıyla ekrana yansıtır. Likid kristallerin yapısı sıvıdır. Likid kristallerin daha gelişmiş bir teknik olması LCD TV’lerin daha yüksek çözünürlükte yayın yapmasına olanak sağlıyor. Bu çözünürlük avantajı sayesinde ülkemizde yavaş yavaş geçmeye başladığımız HD yayın dönemini destekleyebilen bir teknolojidir.
Plazma TV’lerin bu kadar alternatif sonucunda ilkelleşmeye başlaması onların malzeme kalitesinide düşürmektedir. Eskimekte olan her şey ucuzlar, Plazma TV’ler de buna örnektir. Yani fiyat konusunda Plazma TV’ler LCD TV’lere göre daha ucuzdur. Bu Plazma TV’lerin avantajlarından biridir. Dezavantajı ise LCD TV’lere göre daha kısa ömrü olmasıdır. Plazma TV’ler içinde bulundurduğu tüpçüklerin gazı bitene kadar yayın yapabilirler. Bu süre ortalama 15-20 yıldır. Gayet makûl görünse bile LCD TV’lere nispeten daha azdır. LCD TV’lerin bir diğer avantajı 180 derece görüş açısına kadar varabilmeleridir. Dışarıdan vuran ışığı Plazma TV’lere göre daha fazla soğururlar. Böylece daha iyi bir izleme deneyimi yaşamış oluyoruz.
Kısaca malzemesi kaliteli, izlemekten keyif alacağınız, uzun süre kullanmak istediğiniz bir TV almak istiyorsanız LCD TV tavsiye edilebilecek TV’ler listesindedir. Bir lise öğrencisi günde 2 saat TV izlerse 75 yaşına geldiğinde yaklaşık 9 yıl TV seyretmiş oluyor. Evdeki teknolojik aletlerle vakit geçirirken daha planlı olmaya dikkat edelim.