LED TV’nin özellikleri ve avantajları nelerdir?
Siyah-beyaz televizyonlardan renkli televizyonlara geçiş, büyük ekran televizyonların üretimi, tüplü televizyonlardan LCD ekranlara geçiş ve Plazma televizyonların piyasaya çıkması gibi televizyon teknolojilerinin tarihinde son derece önemli olan değişimlerden birisi LED TV’lerdir.
Özellikle görüntü kalitesindeki önemli artış, çok çok yüksek olan kontrast oranları ve büyük enerji tasarrufu sunmaları LED TV’lerin televizyon satın almayı düşünenler için son derece cazip olduğu görülmektedir.
LED TV’ler için LCD TV’lerin ulaştığı son nokta olarak değerlendirmeler yapılmaktadır. LED TV’lerin standart LCD TV’lerden en önemli farkları, ekranda görüntü oluşturulurken kullanılmış olan arka aydınlatma teknolojisindeki büyük yeniliktir. Standart LCD TV’lerde arka aydınlatma sadece bir floresan lamba aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Bu lamba televizyon açıldığında yanar ve ekrana arkadan gönderdiği ışık sürekli olarak açık kalır. Ekrandaki görüntüyü meydana getiren her bir piksele ışık buradan gönderilmektedir. LCD TV’lerdeki arka aydınlatma sistemi ile görüntü sinyalinden gelen renklerin yaklaşık olarak %70-%75’i ekrana doğrudan yansıtılabilir. Diğer bir önemli husus arka aydınlatmayı sağlayan floresan lambanın sürekli açık kalmasından dolayı LCD TV’lerin enerji ihtiyaçlarının yüksek olmasıdır.
LED TV’lerdeki büyük yenilik daha çok arka aydınlatma sisteminde gerçekleşmiştir. LED TV’lerde LCD’ lerde arka aydınlatma olarak floresan lamba yerine bir dizi LED (Light-Emitting Dioede / Işık Yayan Diyot) kullanılmaktadır. Ekrandaki görüntüyü meydana getiren her bir piksel için ışık, bu LED’ler ile gönderilmektedir. LED kullanımının en önemli avantajı, gelen görüntüde siyah olan bölgelere ışık veren LED’lerin kapatılarak tam bir siyah görüntü elde etme imkanının olmasıdır. Ekrana yansıtılacak görüntüde siyah bölgelere ait LED’ler kapatılarak son derece yüksek kontrast oranlarına ulaşılmaktadır. Bu özellik görüntü netliğinde çok belirgin bir artış sağlamaktadır.
LCD TV’lerde 1:10.000 ile 1:50.000 arasında kontrast oranları varken bir LED TV’de 1:2.000.000 ile 1:5.000.000 arasında kontrast oranalrı bulunmaktadır. LED TV’lerin diğer bir büyük avantajı renk miktarındaki artıştır. LED TV’lerde mevcut renklerin %85’i rahatlıkla gösterilebilmektedir. Bu renk miktarı daha canlı bir görüntü anlamına gelmektedir. LED TV’lerin bir başka avantajı ise enerji tasarrufu sağlamasıdır. Işık kaynağı görüntüye göre kontrol edilebildiği ve açılıp kapatılabildiği için ciddi manada enerji tasarrufu sağlamaktadır.
Mesela 106 ekran bir LCD televizyon yaklaşık olarak 200 watt güç tüketirken aynı boyuttaki bir LED TV ortalama 80–90 watt kadar güç tüketmektedir. Bu oran yarıdan daha azdır.
LED TV’ler arka aydınlatma olarak kullanılan LED’lerin bulundukları yerlere göre ikiye ayrılmaktadır. Bu aydınlatmalar doğrudan aydınlatma ve kenardan aydınlatma olarak tanımlanmaktadır. Her iki teknolojinin özel avantajları bulunmaktadır. Doğrudan aydınlatma kullanıldığı zaman çok yüksek kontrast oranlarına ulaşılabiliyorken kenardan aydınlatma teknolojisinde ise son derece ince tasarımlar yapabilmek mümkündür.
Doğrudan aydınlatma kullanılan LED TV’lerdeki LED sayısı ve kontrol ettikleri bölgenin büyüklüğü görüntü kalitesini doğrudan etkilemektedir. Kenardan aydınlatma teknolojisi maliyetleri düşürdüğünden dolayı bu teknolojiyi kullanan LED TV’lerin fiyatı çok daha uygundur.
Diğer önemli hususlardan biri de panel teknolojisidir. Artık LCD paneller yerini LED panellere bırakmıştır. LED paneller, dış ortam ışığının ekrandan kullanıcıya yansımasını önleyerek görüntünün keskinliğini koruyor.
Tepkime süresi tlevizyon alırken önemli olan bir husustur. Genel olarak “ms” kısaltmasıyla belirtilir. Ms oranı ne kadar düşükse o kadar iyidir. Yineleme hızı “Hz” ile belirtilir. LCD televizyonlarda yineleme hızı 50 Hz’e kadar inebilmektedir. Televizyon alırken yenileme hızı 100 Hz’den düşük olmamalıdır.
Bağlantı noktası seçenekleri de ne kadar çok olursa o kadar kullanışlı olur. HDMI bağlantı noktalarının çok olmasına dikkat edilmelidir. Piyasada 55, 47, 46, 42, 40, 38, 37 ve 32 inç televizyonlar bulunmaktadır. Odanın büyüklüğü ekran büyüklüğü için önemlidir. Eğer 12-16 metrekare bir oda için 40, 38, 37 ve 32 inç ölçülerden birisi tercih edilebilir. Televizyon ile izleyen arasında en az 5 metre mesafe olmalıdır.