Limon nasıl yetiştirilir?

limon ağacıKışın yapraklarını dökmeyen ve sürekli gelişimine devam eden bir bitki olan limon, anavatanı bilinmeyen küçük bir ağaç türünün meyvesidir. Ülkemizde özellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde çok sık karşılaşılan limon ağaçları, ılıman iklimin hakim olduğu tüm coğrafyalarda ve genel tarıma uygun neredeyse tüm toprak tiplerine yetiştirilebilmektedir. Ağacın bu çok yararlı meyvesi dünya genelinde tüm coğrafyalarda kullanılmaktadır. Ülkemiz dünya limon yetiştiriciliğinde ürün kalitesi ve çeşitlilik açısında önemli bir yere sahiptir. Rusya, Ukrayna, Almanya ve İskandinav ülkeleri başta olmak üzere ılıman iklime sahip olmayan pek çok ülkeye limon ihraç eden ülkemiz; Orta Doğu ülkelerinin limon ihtiyacının da kayda değer bir miktarını karşılamaktadır. Limon yetiştiriciliği emek ve sermaye esasına dayalı olan bir zirai tarım faaliyetidir ve ancak uzun vadede kar elde edilmektedir.

Limon yetiştiriciliğinin ilk adımı, ekim yapılacak bölgenin iklim şartlarına ve toprak yapısına uygun limon türünü seçmektedir. Bahçe düzenlemesi ve ekim planlamasının da en baştan yapılması, arzu edilen kalitede ürün elde etmek için özellikle dikkat edilmesi gerekenler arasındadır. Bir turunçgil olduğu için 1,5-2 metre derinliğinde sahip olan topraklara ekim yapılması gerekmektedir. Ayrıca toprağın havalanan bir yapıda olması gerekir ki, limon ağacının gelişim sürecinde Oksijen ihtiyacı duyan kökler rahat bir şekilde gelişebilsin. Limon bitkisinin kökleri ekim sonrasında hava almazsa oksijensiz kaldığı için boğulabilir yani ortama tepki gösteren bitki kısa sürede ölebilir. Ekilen türe ve toprağın yapısına bağlı olarak kökleri 30 ile 90 santim arasında değişen derinliklere kadar gelişebilmektedir. Havalanmayan topraklarda bitki kökleri yukarı doğru gelişirken, uygun kompozit ortamın sağlanması halinde kökler 7-8 metre çevreye kadar yayılabilmektedir.

limon nasıl yetiştirilirSu geçirgenliği iyi olan topraklar limon yetiştiriciliği için idealdir. Limon ekimi yapılacak bölgenin eğitimi de muazzam derecede önemlidir ve eğimin %3-4 oranından fazla olması halinde teraslama yapılması gerekebilmektedir. 5,5-6 pH derecesi arası ortamlarda ideal şekilde yetişen limon, saçak kökleri toprağın 90 cm derinine kadar uzanabilen bir bitki olduğu için ekim öncesi 1 metre derinliğe kadar toprak analizi yapılması yararlı olacaktır. Fosfor ve Demir gibi iyonların topraktan rahat olarak alınabilmesi için limon ekilecek topraktaki kireç oranının da kontrol edilmesi gerekir. İklim şartlarına ve ekilen limon türüne göre değişse de, genel olarak kireç değeri %5’ten fazla olan toprakların tercih edilmemesi gerekir. Düşük sıcaklıklar, ani donlar ve gündüz gece sıcaklık farkları limon bitkisinin hem gelişimini olumsuz yönde etkilemekte hem de meyve kalitesinin düşmesine neden olmaktadır.

Bir Cevap Yazın