Lohusa süresi ne kadardır?
Ülkemizde yeni doğum yapan annelerin ne kadar süre lohusa olarak kalacakları konusunda çok farklı görüşler vardır. Coğrafi bölgelerdeki adetlere göre farklılık gösteren bu süre kimine göre; çocuğun kırkı çıkana kadar, kimine göre ise birkaç gündür. Bu düşüncelerin tamamı örf ve adetlere göre belirlenmiş olup, gerçek lohusa süresi ise tıbbi olarak belirlenen bir süreçtir.
Bilimsel olarak lohusalık dönemi; doğum öncesinde ve esnasında değişen anne vücudu işlevlerinin normale dönme süresi olarak adlandırılır. Bu süre insana bağlı olarak değişebilmekle birlikte, yaklaşık olarak 6 haftadır. Doğum sonrası lohusa annelerin sıkça karşılaştıkları problemlerin başında göğüs uçlarının çatlaması gelir. Annenin göğüs ucunda çatlama olmasının temel nedenlerinden biri, doğuştan gelen meme yapısı farklılıklarıdır. Bazı kadınların meme uçları anatomiksel olarak emzirmeye uygun olmayabilir. Ancak bu durum annenin bebeğini emzirmesine mani bir durum değildir ve korkulmasına neden yoktur. Emzirme başlığı denen bir aparat yardımıyla bu sorun kolayca çözülebilinir.
Lohusa döneminde meme ağrılarının azaltılması için yapılması gereken en önemli şeylerden bir diğeri ise, doğumdan hemen sonra bebeğin emzirilmesidir. Bebeğinizi doğru bir pozisyonda yatırıp, doğru bir pozisyonda emzirmelisiniz. Böylece vücudunuzun süt salgılama düzeni de olumlu yönde etkilenerek, sonraki aşamada yaşanabilecek sorunları asgariye indirir. Eğer anne ürettiği fazla süt nedeniyle meme ağrısı çekiyorsa, bebeği emzirmeden önce eli ile sütünü bir bardağa sağabilir. Böylece meme yumuşayarak rahatlar ve gerginlikten kaynaklanan göğüs ağrıları azaltılmış olunur.
Bebeğiniz meme emerken göğüs uçlarınızı tahriş eder. Lohusa annelerde sıkça görülen meme ucu çatlaklarının sebebi de budur. Emzirme aktivitesinin sürekli tekrarlandığı düşünülürse, çatlakların yaraya dönüşmesi de çok kolay olacaktır. Açılan yaralar sebebiyle acı çeken anne, emzirmeden psikolojik olarak çekineceğinden bu durum süt üretimini de olumsuz etkileyecektir. Halk arasında kullanılan meme ucu etrafına karbonat sürmek, doktorlar tarafından kesinlikle önerilmeyen bir yöntemdir.
Bebeğinizi emzirdikten sonra kendi sütünüzden birkaç damla sürmeniz, meme ucunuzun rahatlaması açısından yeterlidir. Dikkat edilmesi gereken konu, bebek emzirilmeden önce meme ucunun iyice temizlenmesidir. Meme ucunuzu temizlerken sabun kullanıyorsanız, bu sabunu çocuğunuzun içmediğinden emin olun. Meme ucunuzu iyice duruladığınızdan emin olmadan bebeğinizi emzirmemenizde fayda var.