Lokma tatlısı nasıl yapılır?
Lokma tatlısını bugüne mutlaka yediğinizi düşünüyoruz. Bu tatlının buram buram tüten nefis kokusu, sıcacık yendiğinde verdiği lezzet eminiz unutulmaz. Lokma yöresel olarak farklı boylarda yapılabilir, ancak hepsinin lezzeti aynı şekilde olur. Kimi zaman küçük top şeklinde, kimi zaman daha iri boyda ve ortasına delik açılmış şekilde yapılabilir. Ancak hepsinin ortak noktası lokmaların şerbetli olmasıdır. Çoğu zaman köşe başında lokma döken kişileri görebilirsiniz. Yoldan gelen geçen herkese yetecek kadar lokma dökerler. Bunları alanlar sıcak olarak çıtır çıtır bir lezzetle yerler. Lokma canınız her çektiğinde evinizde bile kolayca hazırlayabileceğiniz bir tatlıdır. İçinde kullanılan malzemelerde yumurta, süt ve yoğurt gibi ürünlerde bulunmamaktadır. İçinde sadece su, un, tuz ve maya kullanarak hazırlayacaksınız. Yanında şekerle şerbetini hazırlayacaksınız. Lokma tatlısını sadece ilk pişirildiği günde çıtır lezzetli bir şekilde tüketebilirsiniz. Beklediğinde tatlınız yumuşayacaktır. Bu yüzden lokma tatlısını tüketilecek miktarda hazırlayın.
Oldukça kolay olan malzemelerle hazırlanan ve severek tüketilen tatlılardan biri olan lokma tatlısı, en fazla Ege bölgesinde yapılır ve tüketilir. Bu bölgede tatlının adına genellikle İzmir lokma denir. Ülkemizin her yerinde yapılan bir tatlı olsa da, İzmir şehrimizle özdeşleşen bir tatlı haline gelmiştir. Özellikle Ramazan gibi dini açıdan önemli olan günlerde etrafa lokma tatlısı dağıtmak adeta bir gelenek haline dönüşmüştür. Dilerseniz bu lezzetli tatlıyı bizlerde pişirelim ve afiyetle yiyelim.
Lokma tatlısı için gereken olan malzemeler
- 6 su bardağı elenmiş un
- 4 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker ( Bu mayalanmayı hızlandırmak için kullanılacak )
- 1 silme çay kaşığı tuz
Şerbet malzemeleri
- 3 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 1 dilim limon
Lokmaları kızartmak için
- Bol miktarda sıvı yağ
Lokma tatlısının yapımı
Lokma tatlısını hazırlamak için önce şerbetini pişirin. Bir tencerenin içerisine toz şeker, su ve limonu koyup, ocağın üstüne koyun. Orta ateşte, şerbetin üzerinde iri gözler oluncaya kadar kaynatmaya devam edin. Şerbetin kıvamı biraz koyu olsun. Lokma tatlısının en önemli bir özelliği budur. Artık lokmaları hazırlamaya başlayabilirsiniz. Uygun bir kabın içerisine hamur malzemelerini koyun. Elenmiş un, tuz, toz şeker, su ve kuru mayayı iyice karıştırın. Bunu mikser kullanarak iyice çırpın. Hazırladığınız hamurun kıvamı aynı koyu bir kek hamuruna benzesin. Bunu hazırlayınca, hamurun mayalanmasını sağlamak için, üzerini örterek en az bir saat kadar bekletmeniz gerekmektedir.
Lokmanın hamuru iyice mayalandıktan sonra, derince bir tencerenin içerisine bol miktarda sıvı yağı koyarak, bunu yüksek ateşe koyarak kızmasını sağlayın. Yağınız iyice kızınca, hamurdan bir miktar elinize alın. Elinizi sanki hamurla birlikte yumruk yapıyor gibi sıkın. Bunu yaparken nazik olun. Küçük bir kâsenin içine az miktarda sıvı yağı koyun. Kasedeki yağa bir tatlı kaşığını batırın. Yumruk gibi yaptığınız elinizde olan hamurun üstte kalan miktarını bu kaşıkla alın ve hamuru tenceredeki kızgın yağın içerisine atın. Bu yaptığınız işlemi elinizde bulunan hamur bitinceye kadar seri bir şekilde yapın. Bu sırada delikli bir kepçe yardımıyla kızgın yağın içinde bulunan lokmaları iyice karıştırın. Kızarmış olan lokmaları önceden hazırlamış olduğunuz soğuk şerbetin içine atıp, yaklaşık iki dakika kadar içinde tutun. Daha sonra bu lokmaları başka bir tabağın içerisine almalısınız. Bundan sonra geriye kalan lokma hamurunu da aynı şekilde pişirmeye devam edin. Tüm lokmaları pişirerek, hepsini şerbetledikten sonra, lokmaları servis tabaklarının içine koyarak sevdiklerinize ikram edebilirsiniz. Dilerseniz tabakların içinde lokmaların üzerine biraz şerbetten gezdirebilirsiniz. Konuklarınız bu nefis lokma tatlısını severek tüketecektir.
Afiyet olsun.