Maddenin kaç hali vardır?
Tüm öğrenim hayatımız boyunca maddenin üç hali olduğu bize anlatılmıştır. Katı, sıvı ve gaz. Fakat, son yıllarda yapılan araştırmalarda bu üç hal 15 adet maddeye çıkmıştır ve daha da artacak gibi gözükmektedir. Bu on beş madde,
Katı, amorf katı, sıvı, gaz, plazma, süper akışkan, süper katı, dejenere katı, nötronyum, güçlü simetrik madde, zayıf simetrik madde, kuark-gluon plazma, fermiyonik yoğunlaştırma, Bose-Einstein yoğunlaştırması, acaip madde olarak kısaca sayılabilir. Yapılan araştırmalar devam ettiğinden bu listeye her yıl yeni bir madde katılmaktadır. Maddenin yeni bulunmuş olan en ilginç hali hiç kuşkusuz, Bose-Einstein yoğunlaştırmasıdır. Bir elementi, düşük olan bir sıcaklığa gelinceye kadar soğuttuğumuzda oluşan durumdur. (-273C) Bu koşullar sağlandığında gerçekten farklı bir durum oluşmaktadır. Normal şartlarda atomik düzeyde görülen bu etkiler, gözlemlenecek kadar ölçeklidir. Bose-Einstein yoğunlaştırmasını, yeterli soğuklukta bir deney kabında yaparsanız, bu yoğunlaştırma deney kabından rahatlıkla gözle görülmektedir. Bu zaten, elementin kendi enerjisini azaltmak için girdiği bir mücadeledir. Bose-Einstein yoğunlaştırması, Satyendra Nath Bose’in çalışmasını inceleyen Einstein tarafından 1925 yılında öngörüldü, ama fiili olarak 1995 yılında Amerika’da imal edilmiştir. Bu çalışma yaratıcılarına 2001 yılında Nobel ödülü kazandırmıştır. 2005 yılında Einstein’in el yazmalarında, 1925 yılında ön görüldüğü anlaşılmıştır.
Bilim ve teknolojinin ilerlemesi ile yaşam ve dünyamız hakkında pek çok şeyi öğrenmekteyiz. Bu gün bu bilgiler ışığında, yaşam konforumuz ve tarzımız değişmektedir. Bilim adamlarının çalışmaları ile gelecek daha iyi şekillenerek, biz insanları daha ileri düzeye taşıyacaktır.