Manisa ve gezilecek yerleri nelerdir?
Manisa tarihte şehzadeler yetiştirmiş bir şehrimizdir. Ege Bölgesinde yer alan, şifalı mesir macunuyla ve sultaniye üzümüyle tanınmış bir şehrimizdir. Ege ve Akdeniz iklimiyle beraber karasal iklimin hâkim olduğu Manisa, ulaşım açısından son derece önemli bir bölgede bulunmaktadır. Spil dağı ve Gediz nehri arasında kurulan bu şehrimiz Frigyalıların, Lidya, Hitit, Makedon, Bizans, Roma ve Osmanlıların izlerini taşıyan bir bölgedir. Tarihte burada yaşamış olan bu toplumların kültürel ve sanat etkinliklerine maruz kaldığından, bu alanlarda zengin bir yapıya sahiptir. İzmir şehrine yakınlığı ve İstanbul otoyolunun üzerinde yer alması bu şehrimize çok şeyler katmıştır. Manisa tarihte uzun yıllar Osmanlı egemenliğinde kaldığından, o dönemin yansıması camiler, hanlar, hamamlar, medreseler ve çeşmeler gibi tarihi eserlerin zenginliğiyle dikkat çeken bir şehirdir. Hıristiyanlığın ilk çağlarından kalmış olan Anadolu bulunan yedi tane kilisenin üç tanesinin Manisa’da olması, bu şehri inanç turizmi açısından çok önemli bir konuma getirmiştir. Manisa şehrimize gideceklerin burada gezecekleri eserleri ve doğal güzellikleri kısaca anlatmak istersek;
SPİL DAĞI MİLLİ PARKI: Spil dağı milli parkının konumu, Manisa şehrine yaklaşık olarak 24 km uzaklıktadır. Burası Osmanlı Devletine bir dönem adını vermiş olan Manisa lalesinin de yetiştiği bir yerdir. Spil dağına tarihte adını veren bereket tanrıçası Kybele olduğu bilinmektedir. Bu yüzden tarihi ve mitolojik zenginliği çok fazla olan bir bölgedir. Milli parkın içindeki Ağlayan Kaya özellikle görmenizi tavsiye edeceğimiz yerlerden biridir. Milli parkın içinde olan mağaralar, tarihte çeşitli medeniyetlerin yerleşim yeri olarak kullandığı yerlerdir. Parkın doğusunda yer alan Sülüklü Göl, kalker erimesi nedeniyle oluşmuştur. Eriyen kalkerlerin oymuş olduğu inlerin en büyük olanı Paşaini dir. Milli Park içinden çıkartılan tarihi kalıntılar günümüzde Manisa müzesinde sergilenmektedir. Parkın içinde kır gazinosu ve kamp yapmak için kullanılan bungalovlar yer almaktadır. Burada konaklamak isteyenler, yer bulma zorluğu nedeniyle daha önceden mutlaka rezervasyon yaptırmak zorundadır.
SART ÖREN YERİ: Manisa şehrine 62 km uzaklıkta olan ören yeri, İzmir Ankara karayolunun üstünde bulunmaktadır. Ege bölgesinde yer alan Hıristiyanlara ait yedi adet kiliseden birisi olan Sart kilisesi ören yerinin içinde yer almaktadır. Ören yerinde olan Sinagog, Anadolu’da bulunan türünün en eski örnekleri içinde bulunmaktadır.
AKHİSAR THYATİRA KİLİSESİ: Anadolu’da bulunan Hıristiyanlığa ait olan yedi kiliseden birisi olan Thyatira kilisesi bölgede inanç turizmi kapsamında gelen ziyaretçileri ağırlamaktadır.
ALAŞEHİR ANTİK PHILADELPHİA KENTİ: Alaşehir antik Philadelphia kenti üstüne kurulmuştur. Kuzey tarafında tiyatro, Bizans döneminden kalan surlar ve doğu kapısıyla Hıristiyanların ilk çağlarından kalmış olan yedi kiliseden biri olan St Jean Kilisesi yer almaktadır. Toptepe düzlüğünde yer alan tapınak kalıntıları da bölgedeki en önemli tarihi eserler arasındadır.
BİNTEPELER LİDYA KRAL MEZARLARI: Salihli Akhisar yolunun güney tarafında, yaklaşık doksan tümülüsü içine alan Lidya Kral mezarları bölgeye gidenlerin görmesi gereken yerlerden biridir.
YOĞURTÇU KALESİ: Uzunburun köyü yakınında olan ve günümüzdeki iyi durumuyla bu kalenin, Bizans ya da Roma döneminden kalan bir eser olduğu düşünülmektedir.
AİGAİ KENTİ: Burası Köseler köyü sınırlarında yer alan, Herodot tarafından bahsi geçen on iki Aiol kentinden birisidir. Surların bugüne kadar büyük kısmının sağlam gelmesi nedeniyle, agora, tiyatro, stadyum ve meclis binası gibi diğer kalıntıların belirgin bir şekilde görülebilmesi yüzünden ziyaretçileri oldukça fazla olan bir yerdir.
KYBELE KABARTMASI. Spil dağının eteklerinde yer alan bereket tanrıçası Kybele kabartması, tarihten Hitit izlerini taşıdığından oldukça önemlidir.
NIOBE: Niobe Çaybaşı deresinin doğu tarafında yer alan, kadın başı biçiminde kurşuni renkte bir kayadır. Mitolojide yedi erkek ile yedi kız çocuğu olan ve çocukları Apollon ve Artemis tarafından öldürülen Niobe’nin, Zeus tarafından çektiği acılarına son vermek için öldürülüp kaya haline dönüştürüldüğüne inanılmaktadır.
CAMİLERİ VE TÜRBELERİ: Osmanlı döneminde yapılmış ve günümüze kadar gelmiş olan Ulu cami, Sultan cami, Hatuniye Külliyesi, Yedi Kızlar Türbesi, Yirmi İki Sultanlar Türbesi, Süleyman Şah Türbesi, Saruhan Bey Türbesi, Emir Sultan Türbesi, Muradiye cami şehirde görülmesi gereken eserler arasındadır.
BEDESTENLER: Şehirde bulunan Karaköy Hamamı, Kurşunlu Han, Çukur Han, Alaca Hamam ve Rum Mehmet Paşa Bedesteni tarihi dokuyu oldukça iyi yansıtmaktadır.
DARKALE- TARHALA: Burası eski adı Tarhala olan Darkale köyüdür. İçinde bulunan manzaralı evler, dar sokaklar, Kırkoluklu cami, Minareli cami ve bedesteniyle görülecek yerlerdendir.
KULA EVLERİ: Osmanlı mimarisinin ulaşmış en güzel örnekleri arasında olan bu evler koruma altına aalınmıştır. 7. Cumhurbaşkanımızın doğmuş olduğu ev ise, restore edilerek ziyaretçilere açılmıştır.