Mantarın faydaları nelerdir?
Mantar besleyici özelliği olan ve dünyada çok sayıda türüyle sağlık açısından tüketilmesi tavsiye edilen bir besin türüdür. Protein ve demir içeriğiyle zengin olan mantar, potasyum, kalsiyum, selenyum, fosfor ve bakır mineralleri, A, B, P, K ve D vitaminlerini de içeren bir üründür. Yetişkin bir kişinin günlük ihtiyacı olan selenyum oranının % 32 sini, potasyum oranının % 10 unu, protein oranının % 4 ünü sadece 100 gram mantar karşılayabilir. İçeriğindeki karbonhidrat protein yapıda olan fito besin öğeleriyle bağışıklık sistemini güçlendirip, artrit gibi eklem hastalıklarına karşı korunmaya, kanser riskini azaltmaya ve kalp sağlığının korunmasında etkili bir besin kaynağı olduğu düşünülür.
Selenyum ve bakır mineralleri sayesinde vücuttaki toksinlerden temizlenmesine yardımcı olur ve antioksidan etkisi vardır. Düzenli olarak mantar tüketilirse, vücutta olan antioksidan enzimleri uyarır. İçeriğinde olan CLA adındaki yağ asidi sayesinde meme kanseri ve prostat kanserini önler. Mantarın bu şifalı özelliklerinden faydalanabilmek için, mantarı en fazla 3-4 gün bekletin. Çünkü mantar rengi karardığı zaman, sağlığa faydası olan fito besin içerikleri azalır. Zehirlenme etkisi olan mantar türleri de bulunmaktadır. Bu sebeple genellikle kültür mantarı tüketimi tavsiye edilir. Doğada bulunan mantarlardan ise, özellikle benekli olan mantar türlerinin tüketilmemesi gerekir. Zehirli etkisi olan mantarlardan 50 gram bile tüketilse, bu ölüme neden olabilen zehirlenme etkisi gösterir. Mantarı yemeklerin içerisinde farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Fırında mantarı sote yapabilir, turşu kurabilir, konservesini yapabilir, kızartma yapılarak ve yemeği renklendirmek için mantarı kullanarak tüketebilir, bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmek için doğadan gelen yardımı alabilirsiniz.
Mantarın faydaları nelerdir?
- Mantar genel sağlığın korunmasına yardımcı olacak B kompleks vitaminleri ve C vitamini yönünden oldukça zengin bir besin maddesidir.
- Folik asit içeriği bakımından zengin olan mantar, kansızlık sorununun tedavisinde kullanılır.
- İçeriğinde bulunan protein % 72-83 oranında hazmedilme özelliğine sahiptir. Bu protein sağlıklı beslenme için gerekli olan amino asitlerin çoğunu içerir. Mineraller bakımından zengin içerikli olması, düşük oranda karbonhidrat ve yağ içeriği nedeniyle kalp ve damar hastalıkları ve kan şekerini düşürücü etkisiyle mantar tüketilmesi tavsiye edilir.
- En faydalı olan bitkisel protein kaynaklarının içinde yer alan ve içeriğinde yağ oranı yok denecek kadar az olan mantar aynı zamanda kanser ilaçlarının üretiminde kullanılır. Hayvansal gıda maddelerinden alınan protein yağ içeriğine de sahiptir. Yağ içermediği için mantardan saf protein almak mümkün olur. Bu yüzden hayvansal gıdalardan alınan protein, insanlarda damar tıkanıklığı riskini arttırır. Mantar tüketimi sayesinde saf protein alabilir, kalp ve damar hastalıklarına karşı kendinizi koruyabilirsiniz. İçeriğinde kıyaslama yaparsak kırmızı et kadar protein bulunduran bu besin maddesinin tüketimi daha uygun maliyetle yapılabilir.
- Vitaminler içinde zengin olduğundan ve amino asit içeriğine sahip olduğundan, kansızlık sorunu için faydalı olur. Bunun dışında yaşlanma etkilerini geciktirici, alzheimer hastalığına karşı koruyucu etkisi bulunur.
Geçmişten itibaren mantar çok sayıda hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Bu şifa kaynağı besin maddesinin düzenli tüketilmesi halinde, daha uzun bir yaşama ve fiziksel açıdan güçlü bir bedenin sahibi olabilirsiniz. Tıptaki ilk antibiyotikler bir mantar türü olan penicilium mantarından üretilmiştir. Antibiyotikler sayesinde çoğu hastalığın tedavisi mümkün olmaktadır. Akciğer ve karaciğer hastalıkları, kalp hastalıkları, zafiyet, kan şekeri kontrolü, siğil tedavisi ve kanser türlerinin tedavisinde, mantar insanlık adına hizmet eden besinler arasındadır.