Maydanoz nasıl yetiştirilir?
İki yıllık otsu bir bitki olan maydanoz, doğal ortamda genellikle yaz sonunda beyaz renk çiçek açan ve boyu 1 metre kadar ulaşan bir bitkidir. Oldukça nemli topraklarda yetişen maydanoz, yüksek nem oranına sahip olan ve drenajı “nispeten” az olan toprak türlerinde dahi hızlı bir şekilde gelişebilmektedir. Genellikle Maydanozgiller bitki familyasının üyelerinin tohumları çok küçük ve koyu renklidir. Yaprakları kadar köklü ile meyvesi de kullanılan bir bitki olan maydanoz, herkes tarafından evde kolayca yetiştirilebilir ve tamamen organik olarak tüketilebilir. Türk mutfağında birçok farklı yemeğin içine giren ve pek çoğu için salataların vazgeçilmezi olan maydanozu zahmetsiz bir biçimde saksılarda yetiştirebilir, kendi yetiştirdiğiniz ve organik olduğundan emin olduğunuz taze baharatınızı keyifle kullanabilirsiniz. Açık alan yetiştiriciliğinde hava sıcaklığının 20 dereceyi geçtiği ilkbahar sonlarından itibaren ekimi yapılan maydanoz ev ortamında gerekli sıcaklık sağlandığı takdirde her mevsimde yetiştirilebilir.
Maydanoz ekimi için bilhassa dikkat edilmesi gereken gece gündüz sıcaklık farkıdır. Gece ile gündüz sıcaklıkları arasında çok fazla fark olan iklimler maydanoz yetiştiriciliği için uygun değildir ve nispeten gece gündüz sıcakları dengeli olan bölgelerde ekim yapılması tercih edilir. Sıcaklık farkı kadar önemli olan bir diğer konu ise yağıştır. Maydanoz suyu seven bir bitki olsa da, tohumların ekiminin hemen ardından yoğun yağış alması halinde gelişim süreci olumsuz etkilenmektedir. Maydanoz ekimi öncesinde toprağın gübrelenmesi maydanozların daha sağlıklı bir şekilde gelişmesine neden olacağından daha fazla ürün elde edilmesini sağlamaktadır. Maydanoz ekimi öncesi toprağın besin açısından zenginleştirilmesi için kestane gübresi tercih edilse de, kestane gübresi olmaması halinde hayvan gübresi de kullanılabilmektedir. Toprak drenajı konusunda diğer birçok bitkiye nazaran daha dayanıklı olan maydanozun yine de belirli bir akışkanlığa sahip olan topraklara ekilmesi gerekir.
Ekim öncesi toprağın en az 1 hafta öncesinden iyi şekilde havalandırılması ve doğru biçimde tavlanması, maydanoz ekiminin önemli noktalarından biridir. Böylece çok daha fazla verim alınması mümkün olmaktadır. Maydanoz güneşi seven bir bitki olsa da, yarı gölge alanlarda yapraklanma çok daha fazla olmaktadır. Bu nedenle doğrudan güneş alan topraklardan ziyade yarı gölge, sabah saatlerinden ziyade öğleden sonra güneşini doğrudan alan yerler tercih edilmelidir. Maydanoz tohumlarının ekimine geçmeden önce toprağın tüm yabancı otlarda temizlenmiş olmasına da bilhassa dikkat etmek gerekir. Ekim öncesi “yağmur sulama” ile hafifçe ıslatılan toprağa tohumlar elle serpilir. Tohumlar mümkün olduğunca homojen bir dağılım gösterecek şekilde serpilmelidir. Tohumdan çimlendirme suretiyle yetiştirilen maydanoz, türüne ve yetiştirme şartlarına da bağlı olarak yaklaşık 3-4 haftada toplanabilecek hale gelir. Maydanoz yapraklarının bir kısmı üstten kesilebilir, böylece alttan sürekli yaprak vermeye devam eden bitkiden uzun süre boyunca faydalanılabilir.