Menenjit nedir?
Beyin zarının iltihaplanması neticesinde gelişen ve hastanın ölümüne neden olabilecek kadar tehlikeli olan Menenjit (Leptomeningitis, Meningitis), kan vasıtasıyla gelen mikropların beyin zarına yerleşmesiyle oluşan bir Merkezi Sinir Sistemi rahatsızlığıdır. Beyin zarında gelişmeye başlayan Menenjit kafatasının zedelenmesine dahi sebep olabilecek kadar şiddetli bir iltihaplanmanın oluşmasına neden olabilir. Hem bakteriyel hem de viral yani virüslerden kaynaklanan bir rahatsızlık olan Menenjit; Hemophilus, Pnömokok ve Meningokok gibi mikroplar sonucunda ortaya çıkmaktadır. Hastalığın oluşmasında sebep olan en genel mikroplardan Pnömokok ile Hemophilus’a karşı dünya genelinde yürütülen etkili aşılama projeleri nedeniyle günümüzde Menenjit hastalığına sebep olan en yaygın mikrop Meningokok haline gelmiştir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde Meningokok mikrobuna karşı da bebeklik sürecinden başlayan aşılama uygulamaları geliştirilmekte, bu aşılama uygulamalarının dünya genelinde yapılmasına yönelik çalışmalar hala sürdürülmektedir.
Hastalık bakteriyel yani bakteri kaynaklı olarak gelişebilmesine karşın yaygın olarak görülen Menenjit vakalarının nedeni virüslerdir. Viral Menenjit, Bakteriyel Menenjite nazaran daha sık görülmesine karşın virüs kaynaklı hastalığın tedavisi daha kolaydır. Menenjit hastalığında tedavinin başarılı olmasının en önemli koşullarından biri ve belki de en önemlisi erken tanıdır. Bakteriyel Menenjit vakalarında dahi erken tanı olması halinde hasta yüksek başarı yüzdeleri ile tedavi edilebilmektedir. Ancak hastanın tedavi görmesine karşın tedavi süreci sonrasında birçok farklı sağlık sorunuyla karşı karşıya kalabilmesine neden olan Menenjit hastalığı, bu özelliğiyle kesinlikle aşı ile önlem alınması gereken bir hastalıktır. Zira Menenjit tedavisi gören kişilerde sonraki süreçte; körlük, sağırlık, felç ya da Epilepsi (Sara) gibi kronik rahatsızlıklar ve kalıcı sorunlar görülebilmektedir. Hastalık beyin zarı ve sonrasında kafatası vasıtasıyla iç kulak, görme merkezi ve diğer beyin bölümlerini de etkileyebilir.
Yüksek ateş, boyun ağrısı, görme ve işitme bozuklukları, şiddetli titreme, üşüme hissi, şiddetli baş ağrısı, kusma gibi belirtileri olan Menenjit hastalığının yaygın olarak görülen bir diğer belirtisi de boyun sertleşmesidir. Tüm bu belirtilere karşın teşhis edilmesi güç olabildiğinden hastalığın erken safhada teşhis edilmesi, tedavinin kalıcı hasara neden olmadan yapılması açısından muazzam derece önemlidir. Menenjit hastalığının tanısı için omurgada bulunan ve L4 ile L5 olarak adlandırılan iki omur arasından girilerek omurilik sıvısı alınması ve alınan sıvıya çeşitli testler yapılması gerekir. Menenjit hastalığı çok ciddi sonuçlar doğurabilecek kadar tehlikeli bir rahatsızlık olduğundan en güvenilir bilgiye ulaşmak için internetten önce uzman bir hekime danışılması gerektiği de unutulmamalıdır.