Menopoz belirtileri nelerdir?
Menopoz kadınlarda düzenli olarak görülen aylık regl dönemlerinin doğal yollarla bitmesiyle yaşanan olaylar zinciridir. Bu süreç içinde yumurtalıkların östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini yavaşlatmasıyla, adet sıklıkları zaman içinde azalır. Yaklaşık bir yıl devam edecek olan bu süreç içinde yaşanan belirtiler, kadınların menopoza girdiğini anlatır. Her kadın doğum anından itibaren yaklaşık olarak 500.000 adet yumurtaya sahiptir. Ergenlik dönemine kadar yumurtalıklarda bekleyen bu yumurtalar, kadında ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar her ay yaklaşık 1000 adet yumurta olgunlaşma sürecini yaşar. Bu yumurtaların sadece biri ya da ikisi olgunlaşmayı başarabilir. Yumurtaların tükenmesiyle birlikte menopoz belirtisi kabul edilen durumlar yaşanır.
Menopoz belirtisi olarak kabul edilen gelişmeler şunlardır;
- Adet kanamalarının düzensizleşmesi ve kesilmesi,
- Geceleri oluşan terlemeler ve normal hava koşullarında oluşan sıcak basmaları,
- Çarpıntı olması, depresyon, ağlama krizlerinin ve unutkanlık hallerinin olması,
- Sinirlilik durumu ve uykusuzluk sorunları,
- Konsantrasyon güçlüğünü yaşamak ve zihinsel faaliyetlerde zayıflama olması,
- Ciltte kuruma, saçların dökülmesi ve kırılma gibi sorunları yaşanması,
- Vajina bölgesinde oluşan kuruluk nedeniyle, ağrılı cinsel ilişki sorunları,
- Osteoporoz ve eklemlerde oluşan ağrılar,
- Kilo almaya müsait beden yapısı,
Menopoz bir hastalık olarak görülmemesine rağmen, 40 ve 52 yaş arasındaki kadınların başından geçmesi gereken bir dönem olarak kabul edilir. Hormonal değişikliklerin olması, farklı bir döneme giren kadınlar, üretkenlikleri bitmiş olsa da, cinsel yaşam açısından daha özgür bir döneme girmiş olurlar. Hamilelik korkusu olmadan, huzurlu bir cinsel yaşamın olduğu bu dönemi yaşayabilmek için, menopozun geçici sürecek bu rahatsızlıklarına göğüs gerilmelidir. Eşlerin birbirlerine karşı anlayışlı olması, bu dönemin rahat geçirilmesi için yardımcı unsurlardır. Bu döneme kesin bir teşhis koyabilmek için, önce kan tahlilleri yapılması gerekir. Tahlil sonuçlarına göre yumurtalıkların yaşlanması sonucunda azalmış olan hormonların FSH ve LH değerlerini yükselttiği belirlenir.
Menopozu yaşamın sıradan bir dönemi olarak kabul ederek, bilinçli yaklaşılırsa kolay bir şekilde geçirilecektir. Her kadında farklı bir şekilde yaşanan bu belirtilerin kimi erken dönemde görülmesine rağmen, geç dönemlerde de yaşanan belirtiler vardır. Ateş basması ve uykusuzluk gibi belirtilerin erken dönemde görülmesi, önlem almak açısından faydalı olur. Geç dönemde ise kemik erimesi ve kalp hastalıkları gibi sorunlar yaşanmaması için, tedbir olarak hormon tedavisine başlanması gerekir. Sıkıntıları en aza indirecek olan tedavi, bu dönemin kolay atlatılmasına katkı sağlar.
Menopoz belirtisi her kadında farklı biçimlerde ortaya çıktığından, uygulanan tedavi şekilleri de farklı olur. Menopozu rahat geçirmek için, spor yapılmalı, sigara tüketilmemeli, kalsiyum ihtiyacı karşılanmalı, beslenme düzeninde sebze ve süt ürünlerine ağırlık verilmeli, hamur işlerinden ve şekerden uzak durulmalı, bol bol ılık su içilmelidir.