Menopoza girdiğinizi nasıl anlarsınız?
Menopoz kadınlarda her ay görülen adet kanamalarının doğal olarak bitmesidir. Bu süreçte yumurtalıklardan salınan östrojen ve progesteron hormonu azalır. Belli bir süre sonra bu hormonların üretimi tamamen durur. Menopoz bir yıl süreyle adet görmeme halinde başlamış olur. Bu durum bazen kadınlarda aylık adet kanamalarının bitmesi belirtisi dışında, başka bir belirti vermeden yaşanabilir. Fakat bazı kadınlarda östrojen hormonu seviyesinin düşmesiyle sıcak basması, terleme ve yorgunluk gibi fiziksel belirtilere, uykusuzluk, depresyon ve anksiyete gibi ruhsal belirtilere sebep olabilir. Bunların dışında, dışarıdan fark edilemeyecek osteoporoz ve kalp hastalığı gibi genel sağlığı ve yaşam kalitesini olumsuz şekilde etkileyecek sorunlar meydana gelebilir.
Kadınların yaşamında yaklaşık üçte birlik dönemi menopoz oluşturur. Yumurtlama fonksiyonunun bitmesi nedeniyle yaşanan doğal bir dönem olan menopoz, kadınların bazılarının yaşamını olumsuz bir şekilde etkileyebilir. Bu nedenle bir hastalık olmasa da, olumsuz etkilerin giderilmesi amacıyla bazı tedaviler yapılabilir. Olumsuz etkiler ortadan kaldırılmaya çalışılarak, sonradan yaşanabilecek hastalıklar engellenebilir. Günümüzde eskiden yapıldığı gibi, kadınların yaşamında doğal bir döngü olan menopozda hiçbir şey yapılmadan sadece izlenme yapılmaz.
Menopoz kadınları nasıl etkiler?
Menopoz dönemi ortalama 40 ve 52 yaşları arasında yaşanmaya başlayan ve kadınlar için sadece kendilerine özgü bir süreçtir. Her kadın bu dönemi farklı etkilerle yaşar. Bu süreç bir hastalık değil, tersine doğal bir süreçtir. Kadınlarda adetler düzensizleşmeye başlayınca, belirli bir süre sonra adet kanamaları tamamen kesilir. Bu etkiyle birlikte kadının vücudundaki hormon değişimleri menopozda etkili olmaya başlar. Gerçekte bu dönem kadının sadece doğurganlık özelliğini etkilemekte, cinselliğin yaşanması açısından herhangi bir kayıp olmamaktadır. Bu yüzden kadınlarda hamile kalma korkusu olmadan, özgür bir şekilde yaşanan cinsel yaşam olmaktadır. Kadınlar bu dönemde yaşı gereği daha tecrübeli olduğu için daha rahat, huzurlu ve kendine güvenen bir sürece adım atmış olurlar.
Menopoza girmiş olan kadınlarda üretkenliği kaybetmek, bazılarında huzursuzluk hissi yaratabilir. Bu kadınların çocuğu olsa da, olmasa da, stres yaşanmasına sebep olabilir. Kadınlarda olan hormon değişimleriyle birlikte fizyolojik etkiler olmaya başlar. Bunların hepsi menopoz dönemine özel etkilerdir. Terleme olması, iç sıkıntısı, yüz kızarması, yorgunluk hissi ve uykusuzluk gibi belirtiler yaygın olarak görülür. Bazı kadınlarda cinsel istek artışı ya da azalması görülebilir. Bu belirtilerin hepsi kişiye özel olur. Bu tıpkı ergenlik döneminde olduğu gibi, doğal bir şekilde yaşanır ve biter. Menopoza girme yaşında kalıtım ve ırk en önemli etken olarak dikkati çekmektedir.
Kadınlar menopoza girdiğini nasıl anlar?
Kadınlar bir sabah kalkınca kendilerini menopoza girmiş olarak bulmazlar. Bu süreç 20 yıl kadar süren değişimlerin tam ortasında kalmış bir dönemdir. 40 yaşına gelen bir kadında, önce yumurtlamanın azalmasıyla birlikte düzensiz adet kanaması, aralıklı gelen ateş basması, terleme gibi belirtiler ve psikolojik değişimler olmaya başlar. Bu yakınmaları giderek artar ve adetler kesilir. Bunlar yaşanırken bir yıl kadar adet kanaması olmazsa, menopoz teşhisinin konması için yeterlidir. Bu gecikme 6 ayı geçince, yapılacak incelemelerde kanda olan östrojen hormonu ve yumurtlamayı uyaran FSH hormonu tespit edilip kesin tanı konulabilir.
Ancak yaşanan her adet düzensizliği ya da düzensiz adet kanaması kadınlarda “menopoza girmek” olarak algılanmamalıdır. Önce bir doktora gidilmeli, hamilelik ve kadın üreme sistemi kanserleri açısından detaylı bir araştırma yapılmalıdır.
Menopozda olan belirtiler nelerdir?
Menopozda kadınlık hormonu östrojenin azalması ve yumurtlamanın durmasıyla;
- Ateş basması, çarpıntı ve terleme
- Ruhsal çöküntü, uykusuzluk, halsizlik, unutkanlık ve çabuk sinirlenme
- Cinsel isteğin azalması ya da artması
- Kemik erimesi ve damar sertliğinin olması
- Cinsel organlardaki çekilme, ağrılı cinsel ilişki ve kuruluk
- İdrar yollarında atrofi olması