Menstruasyon nedir?
Kadınlarda, periyodik olarak belirli dönemlerde, rahim içinde oluşan dokuların kan ile birlikte dışarı atılması şeklinde gerçekleşen fizyolojik olaya “menstruasyon” denir. “Regl” ya da “adet” gibi isimlerle de anılabilmektedir. Menstruasyon menopoz ile son bulan, sadece doğurganlık özelliği devam eden kadınlarda gerçekleşen bir olaydır. Ergenlik dönemi ile başlayıp menopoza kadar devam eden bu fizyolojik olay, 28 ila 35 günde bir düzenli olarak gerçekleşir, 5 ila 7 gün boyunca devam eder. Aralıklar ve devam etme süreleri kadından kadına değişebilmektedir.
Rahimde her ay döllenmiş yumurtaları tutmak ve beslemek üzere damarlı bir doku oluşmaktadır. O ay bu bölgeye gelip tutunan bir döllenmiş yumurta yok ise bu doku ölür, düşer, yerine yenisi gelir. Ölü olan bu dokunun vücuttan kan yolu ile dışarı atılması da menstruasyonun meydana gelme sebebidir.
Menstruasyon, kadın doğurganlığının en önemli unsurlarından biri olup, adet görememe hali kadınlar için bir jinekolojik probleme işaret etmektedir ve muhakkak nedeni araştırılmalıdır.
Her kadında menstruasyon döneminin özellikleri farklıdır. Kanama yoğunluğu, kanama süresi, regle sancı ya da ağrının eşlik edip etmemesi gibi detaylar her kadında farklı şekillerde gerçekleşmektedir. Ağrılı regller jinekolojik muayene sonrası doktorun uygun görmesi halinde analjezik ürünlerle rahatlatılabilmektedir.
Menstruasyon dönemi endokrin sistem kontrolünde gerçekleşmekte olduğundan, kadınların hormonal açıdan da önemli değişiklikler yaşadığı bir dönemdir. Sinirli olma hali, sabırsız ve gergin olma bu dönemde normaldir ve kadınların bu nedenle anlayışla karşılanması, psikolojik olarak da rahatlatılmaları önemlidir.
Annelik kadınların yaşadığı en kutsal ayrıcalıklardan biridir ve anne olma kapasitesi olan bir kadında menstruasyon dönemi kritik önem içeren, olmazsa olmaz nitelikte bir fizyolojik olaydır.