Menüsküs nedir?

Menüsküs bacaktaki uyluk kemiği ile bacak kemiğinin arasında diz de sürtünmeyi engel olan, yukarı doğru bakan hilal şeklindeki dokunun adıdır. Futbolcular gibi karşılıklı mücadele sporları ile uğraşanlarda, dizin dönmesi neticesinde menüsküs yırtığı oluşur. İleri yaştaki kişilerde, kıkırdak dokunun hasar görmesiyle, dejenerasyon sonucunda menüsküsler yırtılabilir. Genç yaşlarda olan kazalar sonucunda yine yırtık görülme olasılığı vardır.

Menüsküs belirtileri şunlardır,

menisküs

  • Diz içerisinden duyulan sesler, menüsküs yırtığı olduğunun habercisidir. Dizde ödem gelişmeye başlayıncaya kadar, hareketlerde herhangi bir kısıtlama olmadan günlük yaşama devam edilebilir. 24 ile 48 saat içerisinde ilk belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
  • Dizde belirgin şekilde gerginlik ve şişme oluşur.
  • Eklemlerde hareket kısıtlanma eğilimi fazladır.
  • Dizde gözle görülür sıvı toplanması vardır.

Menüsküs hasar gördüğünde yırtılır. Yırtılan parçada dizde kitlenmeye neden olur.

Konulan teşhis sonrasında, menüsküs tedavisi için çalışmalara başlanır. Yapılacak ilk iş, dize istirahat ve buz uygulaması yap

mak olacaktır. Daha sonra yırtık olan bölgeye bandajla baskı uygulanması, dizin yukarıya alınması işleminin yapılması gerekir. Bu tedavi devam ederken komplikasyon gelişmezse, tedavi sonlandırılır. Menüsküsün bir bölümünde bulunan kan dolaşımı kendini tamir edebilir. Hasar çok fazla ise, bu tedavi amacına ulaşamaz ve dizde kilitlenme yaşanır. Bundan sonra kronik yakınmalar gelişir. Bu aşamadan sonra cerrahi müdahale yapılması söz konusu olur. Eğer müdahale yapılmazsa, daha sonra kıkırdak dokunun aşınması ve kireçlenmesi kaçınılmazdır. Menüsküs ameliyatı iki farklı şekilde yapılabilir. Yırtılan menüsküs alınır veya dikilmek suretiyle ameliyatı gerçekleştirilir. Burada yapılması gereken şey menüsküsün dikilmesidir. Nekahat dönemi uzun sürerse, dizin eski durumuna yakın bir sonuç elde edilir. Menüsküs yırtığının alınmasıyla cerrahi müdahale yapılırsa, hasta dört saat içinde yürüyebilir, ancak belli bir süre sonra diz ağrısı ve kireçlenme şikâyetleri başlar.

Menüsküs ameliyatı sonrası gelişecek komplikasyonlara dikkat etmek gerekir. Ameliyat sırasında enfeksiyon kapılırsa, dizin tekrar temizlenmesi ve ameliyatta konmuş olan vidaların çıkartılması gerekir.

Genellikle üçüncü günden sonra görülebilecek olan, toplardamar da kan pıhtılaşması ( derin ven trombozu) ile kopan pıhtının akciğerlere ya da beyne kadar gitmesiyle, hayati risk sayılacak bir durum söz konusu olur. Sağlığınıza dikkat etmenizi, sağlıklı günler geçirmenizi dilerim.

Bir Cevap Yazın