Mers virüsü nedir?

Bilhassa Ortadoğu’da görülmekte olan Mers virüsü Ülkemizde de tedavi gören birinin vücudunda tespit edilince tedirginliğe sebep oldu. Açılımı Middle East Respiratory Syndrome (Orta Doğu Solunum Sendromu) olan Mers virüsü, 2012 yılında Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli olarak seyretmektedir.
mmm
Bu virüsün bulaştığı insanların bir çoğunda ağır AKUT solunum sistemi rahatsızlıkları görülmektedir. Yüksek ateş, öksürük ve nefes darlığı önemli etkileridir. Bu virüsün bulaştığı hastaların yaklaşık olarak yarısının hayatını kaybettiği bilinmektedir. Hastaların çok az bir kısmı da hastalığı hafif belirtilerle atlatmıştır. Mers virüsünün daha çok develerden ya da keçilerden insanlara geçtiği tahmin edilmektedir.

MERS virüsünden dolayı hasta olanların %80’i Suudi Arabistan’da tespit edilmiştir. 30 Nisan 2014 tarihindeki verilere göre MERS virüsü nedeniyle hastalanan 424 kişiden 131’i hayatını kaybetmiştir.Genel olarak Suudi Arabistan’da görülse de Ortadoğu ülkelerinin birçoğunda MERS vakası görülmüştür. 2014 yılını baz alırsak MERS virüsüne karşı bulunmuş olan aşı ya da özel bir tedavi bulunmamaktadır.

Uzmanlar Mers virüsüne karşı şu önlemlerin alınması gerektiğini belirtmektedirler:
1- Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmak.
2- Grip benzeri bir hastalık geçirirken evde mutlaka istirahat etmek.
3- Ateşin düşmesinden sonra da tedavi veya başka gerekliliklerin olması dışında en az 24 saat evde istirahat etmeye devam etmek
4- Hastayken, hastalığı başkalarına bulaştırmamak için mümkün olduğu kadar diğer insanlarla temas etmekten kaçınmak.
5- Aksırma ve öksürme sırasında burun ve ağzı kağıt mendil ile kapatmak, kullanılan kağıt mendili mutlaka çöp kutusuna atmak ve kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda kolun iç yüzüne aksırmalı ya da öksürmelidir.
6- Sabun ve su ile sık sık elleri yıkamak, su ve sabun olmadığı durumlarda iseel dezenfektanlarını kullanmak.
7- Virüsün bulaşma yollarından biri olan ağız, burun ve gözlere temas etmekten kaçınmak
8- Grip gibi mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyaları temizlemek dezenfekte etmek.

Corona virüsler nadir olarak Mers veya Sars gibi ölümcül olabilen enfeksiyonlara neden olmaktadır .Genel olarak hafif enfeksiyonlar gözlemlenmektedir.

Corona virüsler çoğu insanın hayatlarının bir bölümünde karşılaşmış olduğu yaygın virüslerdir. İnsan corona virüsleri çoğu zaman hafiften orta dereceye üst solunum sistemi enfeksiyonlarına neden olmaktadır. Bulaşma yolları, görüldüğü mevsimler, semptomları da diğer üst solunum sistemi enfeksiyonları ile aynıdır.
İnsan corona virüslerine karşı koruyucu herhangi bir aşı bulunmamaktadır. Enfeksiyon riskini azaltmanın bazı yollarını şöyle sıralayabiliriz: Su ve sabunla ellerin sık sık yıkanması, gözlere, ağza ve buruna dokunulmaması, hasta insanlar ile yakın temastan kaçınılması. Corona virüsünü taşıyan insanların ,hastayken evde kalmaları, başkalarıyla yakın temastan kaçınmaları, hapşırırken ya da öksürürken ağzı ve burunu kapamaları, objeleri ve yüzeyleri temiz ve dezenfekte tutmaları gerekmektedir.

Hacıların Mers virüsünden korunmak için önlem almaları gerekmektedir. Bu virüs solunum yoluyla bulaşıyor grip gibi ellerle temas, ellerin burna götürülmesi, tokalaşma solumun esas olduğu temasla bulaşmaktadır. Bu virüsün bu formunun develerde olduğu ve develerden insanlara geçtiği belirtilmektedir. Bundan dolayı uzmanlar hemen tedbir olarak, deve sütü içilmemesi gerektiğini belirtmektedirler. Belirtileri üst salonumun yolu enfeksiyonu, halsizlik, hapşırık ateş ve burun akıntısı ile kendisini göstermektedir. Sonra ise zatürreeye dönme ihtimali bulunmaktadır. Öksürük artarsa, hafif bir balgam oluşursa solunum yolu yetmezliği, akciğer yetmezliği tablosuyla karşılaşılır ve ölüme yol açar.

Bir Cevap Yazın