Mesir macununun faydaları nelerdir?
Mesir macunu Manisa şehrimizin geleneksel olarak tarihte 15 Nisan 1539 yılından beri her yıl yapılmış ve halka dağıtılmış olan şifalı bir macundur. İçeriğindeki 41 çeşit baharatla hazırlanan bu macun, çok sayıda hastalığa şifa verir. Bu şifalı macunu ilk olarak Merkez Efendi olarak tanınan Musa bin Muslihiddin bin Kılıç Manisa Bimarhane’sinin yani akıl hastalıkları hastanesinin ilk başhekimi hazırlamış ve bu macunu hastaları için tedavi amaçlı kullanmıştır. İlk yapıldığı zamanlarda halka para karşılığında satılmasına rağmen, bundan sonra bimarhane yakınlarındaki Sultan Cami minaresinden atılarak halka dağıtılmaya başlanmıştır. Bu macunun tarihte Yavuz Sultan Selim’in eşi Hafza Sultan’ın rahatsızlığına iyi geldiği bilinir.
Macunun tarihte ilk yapıldığı zamanki tarifindeki baharat türlerinin bir kısmı günümüzde doğada bulunamadığından, var olan baharat türleriyle macun karışımı hazırlanır. İçeriğindeki baharatlar krem tartar, anason, zencefil, yeni bahar, galanya, kişniş, sakız, hardal, havlıcan, safran, tarçın, udülkahr, kalemi barit, iksir, meyan kökü, misrafi, zerdecub, tiryak, kara helile, sarı helile ve raziyane adındaki şifalı bitkilerdir. Bunların farmakolojik özellikleri yüzünden macunun iştah açıcı, gaz giderici, bağırsak paristalizmi arttırıcı, uyarıcı, idrar arttıran ve afrodizyak etkileri vardır.
Mesir macunun faydaları nedir?
- İştah açıcı, gaz giderici, vücudun yorgunluğunu alan, kuvvet verici, hormonları uyarıcı özellikleri bulunur.
- Zehirli hayvan sokmalarına karşı iyi edici etkileri vardır. Halk arasında olan bir inanışa göre, macunu yiyenleri bir yıl süreyle zehirli bir hayvan sokmaz. Nevruz günü yiyenler hastaysa iyileşir, gelinlik çağa gelmiş olan kızlar yedikleri zaman aynı yılda evlenir, yıl boyunca hastalıklardan korunurlar, çocukları olmayanlar çocuk sahibi olur, cinsel gücü arttırıcı etkisi olur. Bu etkiler halk arasında mesir macunuyla ilgili inanışlardır. Ancak macunun hastalıklara karşı şifalı etkisi yüzyıllardır geleneksel bir şekilde dilden dile günümüze kadar ulaşmıştır.
- Mesir macunu kendine has hoş kokusu ve lezzetiyle herkesin severek tükettiği şifa kaynağıdır. Vücuda kuvvet verici etkisi, kalbe ferahlık veren, dikkati arttırıcı ve sinirleri yatıştırıcın etkileri bulunur.
- Nefes darlığı, bel ağrısı, romatizmal ağrılar ve siyatikte yararı vardır.
- Göğsü yumuşatıcı, kanı temizleyici, idrar zorluğunu giderici özellikte bir macundur.
- İçeriğinde olan çivit kabakulak ve pnömorinde kullanılmaktadır. Basur ve egzamaya karşı faydaları vardır. Çörek otu gaz söktürücü etkide, hardal mideyi yatıştıran, havlıcan öksürüğü kesen ve ağız kokusunu gideren, kakule iştah açan, lezzet verici, karabiber öksürük kesici, meyan kökü idrar arttırıcı etkisiyle, öksürüğü kesici, safran ferahlık verici ve çarpıntıyı giderici etkisiyle, zencefil basur ve mide sorunlarında şifa sağlar. Bu özellikleri olan baharatlarla harmanlanmış olan mesir macunu içeriğindeki bu baharatların verdiği şifalı özellikleri bir arada toplamış bir besindir.